Η Τουρκία χρησιμοποιεί Σύριους για να παίξει τα δημογραφικά της παιχνίδια στην περιοχή

Freepen.gr - Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί κυρίως Σουνίτες Σύριους πρόσφυγες και μαχητέςγια να αραιώσει τους εθνοτικούς πληθυσμούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό υπέρ του, δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν στην στήλη του στο National Interest τη Δευτέρα.

Στην Τουρκία, ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει πρόσφυγες για να" διεξάγει δημογραφικό πόλεμο" εναντίον εθνοτικών μειονοτήτων που είτε αγανακτεί είτε επιδιώκει να αραιώσει για πολιτικό κέρδος, δήλωσε ο Ρούμπιν, μελετητής στο American Enterprise Institute στην Ουάσινγκτον.

Οι αρχές "προσφέρουν στους Σουνίτες Σύριους Άραβες μια ευκαιρία τόσο για να αποφύγουν τα στρατόπεδα προσφύγων όσο και για να αποκτήσουν τα προνόμια της τουρκικής ιθαγένειας εφόσον εγκατασταθούν είτε σε περιοχές κυρίως Αλεβιτών στο Χατάι είτε σε κουρδικές πόλεις και χωριά στη νοτιοανατολική Τουρκία", ανέφερε, επικαλούμενος Τούρκους βουλευτές και Επαρχιακούς αξιωματούχους.

"Και στις δύο περιπτώσεις, οι στόχοι του Ερντογάν είναι απλοί: να χρησιμοποιήσουν τους Σουνίτες ισλαμιστές για να αραιώσουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς ή να ανατρέψουν την ισορροπία σε κοντινές περιοχές στο δικό του κόμμα", δήλωσε ο Ρούμπιν.

Ο Ρούμπιν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει παρόμοια στρατηγική στη συριακή σύγκρουση και μετά από έναν τελευταίο γύρο μαχών στην αμφισβητούμενη περιοχή του Καυκάσου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία πραγματοποίησε τρεις μεγάλες στρατιωτικές εκστρατείες στη βόρεια Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επικαλούμενη αντιτρομοκρατικές προσπάθειες και πιο πρόσφατα δημιουργώντας μια νεκρή ζώνη για να επιτρέψει τον επαναπατρισμό των Σύριων προσφύγων.

Ωστόσο, ο Ρούμπιν δήλωσε ότι η πραγματικότητα της πολιτικής του Ερντογάν ήταν να "καθαρίσει εθνικά τις συνοριακές περιοχές της Συρίας για να εκδιώξει βίαια τους Κούρδους, τους Χριστιανούς και τον Γιαζίντι και να τους αντικαταστήσει με σουνιτικές αραβικές ισλαμιστικές κοινότητες".

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία κατηγορήθηκε από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Αρμενία ότι έστειλε χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους για να στηρίξουν το Αζερμπαϊτζάν στις πρόσφατες μάχες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία υπέγραψαν με ρωσική διαμεσολάβηση κατάπαυση του πυρός στις 10 Νοεμβρίου που σταμάτησε έξι εβδομάδες συγκρούσεων στον ορεινό θύλακα, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται κυρίως από εθνοτικούς Αρμένιους. Η κατάπαυση του πυρός επιτρέπει στο Αζερμπαϊτζάν να κρατήσει το έδαφος που κατέλαβε από τις αρμενικές δυνάμεις.

Αλλά λίγοι Αζέροι θέλουν να επιστρέψουν στην περιοχή, καθώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας και υποδομές βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα του Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Ρούμπιν. Αντ ' αυτού, οι  μισθοφόροι έχουν τις οικογένειές τους να ενωθούν μαζί τους στο Αζερμπαϊτζάν και να εγκατασταθούν στο αιχμαλωτισμένο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γράφει στο άρθρο του.

Ενώ ο Ερντογάν και ο Αζέρος ομόλογός του Ιλχάμ Αλίγιεφ "μπορεί να γιορτάσουν την απαλλαγή της περιοχής από τους Χριστιανούς, η αντικατάστασή τους όμως με μισθοφόρους θα είναι μια ωρολογιακή βόμβα για τον Νότιο Καύκασο", δήλωσε ο Ρούμπιν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail