Βρετανός αναλυτής: Οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να αντισταθούν στο μυϊκό τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν

Freepen.gr - Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενισχυμένα από την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, ενεργούν για τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Γαλλίας για να αναλάβουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταλλάσσει όλο και περισσότερο την Τουρκία σε "νεο-Οθωμανική" απειλή, έγραψε ο δημοσιογράφος Jake Wallis Simons στο βρετανικό περιοδικό Spectator.

Τα Εμιράτα προσπαθούν να ενισχύσουν τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Ασάντ και τους συμμάχους του για να αντισταθμίσουν τον τουρκικό έλεγχο στο βορρά της χώρας, σύμφωνα με τον Simons, ενώ οι Δυτικές δυνάμεις παρακολουθούν αδρανώς τον αραβικό αγώνα κατά της κυριαρχίας της Άγκυρας στην περιοχή.

Η Τουρκία, μαζί με συριακές ομάδες ανταρτών, εξαπέλυσαν τρεις στρατιωτικές επιθέσεις στη γειτονική Συρία από το 2016, στοχεύοντας σε κουρδικές δυνάμεις που η Άγκυρα θεωρεί απειλή λόγω των φερόμενων δεσμών τους με την εξέγερση σε τουρκικό έδαφος. Τώρα ελέγχει δύο ξεχωριστές λωρίδες γης κατά μήκος των συνόρων της στα βόρεια της χώρας που έχει υποστεί πόλεμο.

Ο μυϊκός τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν σε μεγάλες εκτάσεις γης και θάλασσας περιλαμβάνει επίσης τη Λιβύη, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Μεσόγειο και αντιστρέφει την τουρκική φιλελεύθερη συναίνεση υπέρ του αυταρχισμού, σύμφωνα με τον Simons.

Στη Λιβύη, η Τουρκία στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) ενάντια στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) που εδρεύει στην Ανατολή και έχει στείλει χιλιάδες Σύριους αντάρτες για να βοηθήσουν την κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Και πιο πρόσφατα, η Τουρκία έχει δώσει την πλήρη υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουσή του με την Αρμενία για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρέχοντας αεροσκάφη στη σύμμαχό της χώρα. Η Αγκυρα κατηγορείται ότι έστειλε και Σύριους μισθοφόρους, κατηγορία που αρνείται.

Στο πλαίσιο του τυχοδιωκτισμού της Τουρκίας βρίσκεται η ερωτική σχέση της Άγκυρας με το Κατάρ, οι δεσμοί του οποίου ενισχύονται από την υποστήριξή τους προς τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανέφερε ο Simons.

Η Ντόχα και η Άγκυρα επιθυμούν να παράσχουν πολιτική και στρατιωτική κάλυψη για την κυβέρνηση της GNA της Λιβύης, η οποία κυριαρχείται πολιτικά και στρατιωτικά από το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι δυτικές δυνάμεις κλείνουν τα μάτια στο επείγον πρόβλημα που παρουσιάζεται από τον Ερντογάν, δήλωσε ο δημοσιογράφος, καλώντας την εξαφανισμένη ηγεσία τους να αντιμετωπίσει τον εκφοβισμό από τον ισχυρό της Τουρκίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail