Πως προχωρά η Τουρκία χτίζοντας μικρά τετελεσμένα

Ο αναλυτής θεμάτων Άμυνας και Ασφάλειας, αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος μιλώντας σήμερα στον 98.4 ανέλυσε γιατί, με άξονα τις κινήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Καστελλορίζου και Ρόδου αλλά και όλο το περίγραμμα των κινήσεων εδώ και 3 μήνες, η Τουρκία προχωρά σε de facto μικρά τετελεσμένα, χτίζοντας το προφίλ του διαλόγου για όλα, στον οποίο επιθυμεί με ένα τέτοιο ναρκοθετημένο πλαίσιο στο τέλος να σύρει την Ελλάδα, που δεν αντιδρά πειστικά, σε έναν τέτοιο διάλογο. 

Ο κ. Λουκόπουλος εξήγησε πως τακτικά η Τουρκία πατώντας στην απροθυμία μεγάλων χωρών της Ε.Ε. με πρώτη την Γερμανία, επιχειρεί να αποφύγει ακόμη και την συζήτηση περί κυρώσεων στη Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Για την Κύπρο τόνισε ότι πεποίθηση του παραμένει πως τα σενάρια περί χωριστών κρατών ή ενσωμάτωσης των Κατεχομένων στη Τουρκία, είναι απλά μοχλοί πίεσης, ώστε να οδηγηθούμε σε αυτό που θα έπρεπε να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού , η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την μετατροπή της σε μία χαλαρή Συνομοσπονδία. 

Σημείωσε πως επόμενη κίνηση της Τουρκίας και άμεσα θα είναι και η εμφάνιση γεωτρύπανου ιδίως μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, ενώ για την αλλαγή στις ΗΠΑ με τον Μπάιντεν στην Προεδρία, επεσήμανε ότι ναι μεν αλλάζει η απευθείας πρόσβαση Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, αλλά λίγα πράγματα θα αλλάξουν στην άποψη της πολιτικής βαρύτητας που έχει για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη περιοχή η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας. Αυτή την αντίληψη δεν θα την αλλάξει εύκολα, ιδίως που η αντιπαράθεση με την Κίνα σε όλα τα πεδία το πιθανότερο είναι πως θα ενταθεί. 


 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail