Η «Ατλαντίδα» της Κρήτης

Όσο παράλογο και παράξενο κι αν ακούγεται υπάρχει ένα χωριό στην Κρήτη που εμφανίζεται και εξαφανίζεται, αναλόγως τη στάθμη του νερού.

Από: newsbeast.gr

Ο λόγος για το Σφενδύλι, το μικρό χωριό στα όρια της τεχνητής λίμνης του φράγματος του ποταμού Αποσελέμη, το οποίο όταν γεμίζει και αδειάζει το φράγμα, εξαφανίζεται και εμφανίζεται αντίστοιχα.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στο οικογενειακό όνομα Σφενδήλος, με τον πρώτο οικιστή του να είχε το συγκεκριμένο όνομα. Κατά την Βενετοκρατία αποτέλεσε φέουδο της λατινικής επισκοπής Χερρονήσου από το 1248, ενώ ήταν κατοικημένο τόσο επί Βενετροκρατίας, όσο και κατά την Τουρκοκρατία.

Το φράγμα Αποσελέμη, λοιπόν, με την κατασκευή του να ολοκληρώθηκε το 2012, αποτελεί το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο στην Κρήτη, ενώ κατασκευάστηκε για να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης στις περιοχές των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Καθώς το χωριό Σφενδύλι βρισκόταν εντός των ορίων της τεχνητής λίμνης του φράγματος, τα σπίτια του εκκενώθηκαν και οι κάτοικοι του μικρού οικισμού αποζημιώθηκαν από το κράτος για τις περιουσίες τους.

Έκτοτε, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και παράλογα θεάματα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail