Καραμπάχ: Περί ρωσικών «υποχωρήσεων» και τουρκικής «διείσδυσης»...

Να ένα «φανταστικό» σενάριο! Η Μόσχα από την αρχή της ρήξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επεδίωξε να επιστρέψει το θέμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Οι εξελίξεις στο μέτωπο (συντριπτικά τραγικές για την αρμένικη πλευρά), μέρα με τη μέρα δικαίωναν τη δικαίωναν. Χάνοντας ότι είχε κερδίσει στον πόλεμο του 1992-94, η υπό τον Πασινιάν ηγεσία, περίμενε βοήθεια από... «φίλους»! 

Δημήτρης Λιάτσος (fb)

Ο πρόεδρος της επισκέφθηκε την έδρα του... ΝΑΤΟ! Ο ΥΠΕΞ κάλεσε τον αζερο ομολογό του και πήγαν επίσκεψη στον... Πομπέο! Ο Οκτώβρης πέρασε με προσπάθειες κινητοποίησης του αρμενικού λόμπι στις ΗΠΑ και εκμετάλλευση των εκλογών! Στο Παρίσι τα ίδια... Πήραν ηχηρές μεγαλοστομίες και... παπαλα!

Η Μόσχα, στην προσπάθεια να μην απομακρύνει από κοντά της το έτσι και αλλοιώς άτακτο Μπακού, επέμενε στην ειρήνευση. Φαινόταν ότι ο στρατός των ηρωικών Αρμενίων μαχητών που πριν 25 χρόνια κέρδισε τον πόλεμο, μένοντας όμως χωρίς αναδιάρθρωση, ήταν σήμερα ανίκανος να αντιμετωπίσει τον καλύτερα εξοπλισμένο αντίπαλο. Η Μόσχα κατανοούσε και επέμενε. Η απώλεια της ιστορικής πολιτισμικής κληρονομιάς για τους Αζέρους, πόλης Σούσα, άνοιγε το δρόμο για προέλαση στο Στεπανακέρτ. Ο Πούτιν είπε, μπάστα, φτάνει... Η συμφωνία που είχε γραφτεί τις προηγούμενες μέρες μπήκε στο τραπέζι. Όλα πήγαιναν προς υπογραφή. Και, μπατς, κάποιοι ρίχνουν το ρωσικό ελικόπτερο... Λάθος χειρισμό, λέει πάραυτα ο Αλίεφ και σπεύδει, να ζητήσει συγνώμη κλπ κλπ κλπ... Λέω εγώ, μήπως το «λάθος» ήταν προσχεδιασμένο από ομάδες ακραίων «κουμπάρων επισκεπτών» στο Μπακού που στόχευαν στην ολοκλήρωση της διάλυσης του Καραμπάχ και στη δική τους εγκατάσταση στην περιοχή; 

Μήπως είναι ευτύχημα ότι ο ένοικος του Κρεμλίνου δεν αντιδρά παρορμητικά όπως οι περισσότεροι από μας στην περίπτωση με το ελικόπτερο; Το πιο «απλό» θα ήταν να ισοπεδώσει το μέρος από όπου έγινε η εκτόξευση του βλήματος. Προσέξτε, πέντε μόλις ώρες αργότερα, ο Αλίεφ, παρά τους πανηγυρισμούς στη χώρα του, τρέχει όχι μόνο να καθησυχάσει τη Μόσχα αλλά συμφωνεί στην υπογραφή της συμφωνίας, όπου δεν υπάρχει πουθενά η αναφορά σε συμμετοχή της Τουρκίας! Πράγμα για το οποίο ο ίδιος πάλευε μέχρι την πτώση του ελικοπτέρου! Οκτώ ώρες μετά την υπογραφή, από το ρωσικό Ουλιάνοφσκ, δέκα γιγάντια ИЛ μετέφεραν στο Στεπανακέρτ 1960 κομάντος με τεθωρακισμένα και πλούσιο εξοπλισμό. 

Επίσης, μετά το πλήγμα του ελικοπτέρου και πριν την υπογραφή συμφωνίας, ο Πούτιν μιλησε με τον Ερντογάν. Υποθέτω, (σενάριο κάνω), του εξήγησε ότι το Καραμπάχ αποτελεί κοκκινη γραμμή για Μόσχα, ξέρω ότι με προβοκάρεις να επέμβω, άρα, να γίνω μέρος της διένεξης, εγώ από τη μια εσυ από την άλλη, δλδ να πατήσεις πόδι. Ε, όχι... Τελική εικόνα: Ρώσοι ελέγχουν και κρατάνε ανοικτό το διάδρομο Λάτσινσκ, σύνδεσμο Αρμενίας-Στεπανακέρτ, αλλά και την επανασύνδεση του θύλακα Ναχιτσεβάν με το βασικό κορμό του Αζερμπαιτζάν! Μόσχα και Άγκυρα έκαναν στο Μπακού κοινό επιτελείο για προώθηση ανθρωπιστικών θεμάτων, επιστροφή προσφύγων, απομάκρυνση μισθοφόρων κ.α. που δεν έχουν καμμία σχέση με τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη! Οι απανταχού Αρμένιοι αναζητούν το... λαγό Πασινιάν που τρέχει από το ένα ίδρυμα του Σιόρος στο άλλο, μέσα στο Ερεβάν!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail