Πράκτορες με το ζόρι στην Τουρκία: Έγιναν πληροφοριοδότες μετά από απαγωγές, βασανιστήρια και απειλές

Freepen.gr - Συνολικά 160 άτομα στην Τουρκία αναγκάστηκαν να γίνουν πληροφοριοδότες από κυβερνητικούς αξιωματούχους που χρησιμοποίησαν εξαναγκασμό και απειλές εκτός από απαγωγές και βασανιστήρια κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2020, ανέφερε η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (IHD) σε ειδική έκθεση που εκδόθηκε την Πέμπτη, που φέρνει στην επικαιρότητα το turkishminute.com.

Η έκθεση, με τίτλο "μαρτυρίες, συνεντεύξεις, αναγκαστική παροχή πληροφοριών μέσω εξαναγκασμού και απειλής και περιπτώσεις απαγωγής" βασίζεται σε 160 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν από την Ένωση και περιλαμβάνει 29 άτομα που απειλήθηκαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, τέσσερα ενώ εκτίουν ποινή φυλάκισης και 72 υπό κράτηση και σε άλλα μέρη.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι αν και ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που αναγκάστηκαν να γίνουν πληροφοριοδότες στην Τουρκία κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2020 είναι πολύ μεγαλύτερος από 160, πολλά από αυτά τα θύματα απέφυγαν να προχωρήσουν σε καταγγελία προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους.

Η Ένωση αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχουν απαχθεί και απειληθεί να γίνουν πληροφοριοδότες για την τουρκική κυβέρνηση είναι κυρίως ακτιβιστές, φοιτητές, μέλη πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφοι και μέλη οικογενειών πολιτικών κρατουμένων.

"Αξιωματούχοι πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας απειλούν αυτούς τους ανθρώπους και επιδίδονται σε ψυχολογικά βασανιστήρια, υποσχόμενοι να τους βοηθήσουν σε θέματα που είναι ευαίσθητα, καθώς γνωρίζουν πολλά για την προσωπική ζωή των θυμάτων. Στη συνέχεια, αναγκάζουν τα θύματα να γίνουν παράνομοι πληροφοριοδότες [για την τουρκική κυβέρνηση] συλλαμβάνοντας και απαγάγοντάς τους καθώς και απειλώντας να τους σκοτώσουν ή να τους βασανίσουν.”

Σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση είναι χειρότερη, με τα απαχθέντα θύματα να υποβάλλονται σε σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια για μήνες χωρίς να γνωρίζουν πού κρατούνται παρά τη θέλησή τους, πρόσθεσε η Ένωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail