Μπουμεράνγκ η πολιτική του ενός παιδιού στην Κίνα: Τρέχει τώρα να ενθαρρύνει τις γεννήσεις

chaliceks / pixabay
Freepen.gr - Η Κίνα θα προσφέρει εκτεταμένη οικονομική και πολιτική υποστήριξη για να ενθαρρύνει τα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, αναφέρει η China Daily.

"Θα εφαρμοστούν πιο περιεκτικές πολιτικές πληθυσμού για τη βελτίωση της γονιμότητας, της ποιότητας του εργατικού δυναμικού και της δομής του πληθυσμού", δήλωσε ο Yuan Xin, αντιπρόεδρος της Ένωσης πληθυσμού της Κίνας, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Κίνα εισήγαγε μια αμφιλεγόμενη "πολιτική του ενός παιδιού" το 1978, λέγοντας ότι οι προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη της οικονομίας υπονομεύονταν από την ταχεία αύξηση του πληθυσμού, ειδικά στην ύπαιθρο.

Αλλά το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου αποφάσισε το 2016 να χαλαρώσει τους περιορισμούς και να επιτρέψει στα ζευγάρια να έχουν ένα δεύτερο παιδί σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την ταχεία αύξηση των ηλικιωμένων καθώς και ένα συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει τώρα να καταργήσει όλα τα όρια εξ ολοκλήρου.

Ο αριθμός των πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω ανήλθε σε 254 εκατομμύρια στο τέλος του περασμένου έτους, αντιπροσωπεύοντας το 18,1% του πληθυσμού. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 300 εκατομμύρια μέχρι το 2025 και στα 400 εκατομμύρια μέχρι το 2035, ασκώντας τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και κοινωνικής φροντίδας της χώρας, λένε οι δημογράφοι.

Οι δημογράφοι προβλέπουν επίσης ότι στις τρέχουσες τάσεις, ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία εργασίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 200 εκατομμύρια έως το 2050.

Παρά τη χαλάρωση της πολιτικής για το ένα παιδί το 2016, ο αριθμός των ζωντανών γεννήσεων ανά 1.000 άτομα μειώθηκε σε χαμηλό ρεκόρ 10.48 πέρυσι, από 10.94 το 2018.

Οι πολιτικές που αποσκοπούν στην καταστολή της αύξησης του πληθυσμού πρέπει να αντικατασταθούν από ένα σύστημα σχεδιασμένο για την ενίσχυση της γονιμότητας, ανέφερε η Legal Daily, επικαλούμενη κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες.

"Για την προληπτική αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, απαιτούνται επείγοντα μέτρα για τη μεταρρύθμιση των πολιτικών οικογενειακού προγραμματισμού της χώρας μας και την απελευθέρωση της γονιμότητας", δήλωσε ο Zheng Bingwen, ειδικός στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail