Βασική ρωσική εταιρεία αποσύρεται από το έργου του πυρηνικού σταθμού στο Ακκουγιού

Freepen.gr - Ρωσική εταιρεία αποσύρθηκε από τα σχέδια για κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας μετά από τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για θέματα όπως οι συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε το Σάββατο αρθρογράφος Κερίμ Ουλκέρ στην τουρκική εφημερίδα Dünya.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν εντείνει την οικονομική συνεργασία τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της κοινής επιχείρησης για την ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στη νότια Τουρκία.

Η συμφωνία ορόσημο για την κατασκευή της εγκατάστασης των 4.800 μεγαβάτ υπογράφηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν το 2010, αλλά μπορεί τώρα να καταστεί αμφίβολη καθώς οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.

Η Inter Rao, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημόσιας ενέργειας της Ρωσίας, αποσύρθηκε από το έργο μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις Οκτ. 26, γράφει ο συντάκτης.

Η κίνηση έρχεται μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας για να στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουσή του με την Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία παραδοσιακά θεωρείται εντός της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας.

Παρά το γεγονός ότι κατέχει μόνο ένα τοις εκατό μερίδιο στο Akkuyu, ο Ουλκέρ δήλωσε ότι η σημασία της απόφασης προήλθε από τις πολιτικές συνδέσεις του προέδρου της Inter Rao, Igor Sechin, ο οποίος είναι ο "de-facto βοηθός" του Πούτιν.

"Είναι αξιοσημείωτο ότι η Inter Rao, η οποία βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Igor Sechin, γνωστού ως το δεύτερο ισχυρότερο όνομα στη Ρωσία, έχει αποσυρθεί από το έργο του πυρηνικού σταθμού Akkuyu. Ειδικά αμέσως μετά την υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ", έγραψε ο Ουλκέρ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail