Η Τουρκία δε θα ενταχθεί στην ΕΕ τα επόμενα 30 χρόνια - Αυστριακός ΥΠΕΞ

Freepen.gr - Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Τουρκία γνωρίζουν ότι οι ενταξιακές συνομιλίες "δεν θα οδηγήσουν σε τίποτα", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλλενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt το Σάββατο, προσθέτοντας ότι δε βλέπει την ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ τα επόμενα 30 χρόνια.

"Εδώ και πολύ καιρό, η Αυστρία έχει την άποψη ότι οι ήδη παγωμένες ενταξιακές συνομιλίες πρέπει επίσης να τερματιστούν επίσημα στο ακέραιο", δήλωσε ο Σάλλενμπεργκ, επισημαίνοντας την τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία έδειξε σημαντική μείωση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Αντί για ενταξιακές συνομιλίες, η ΕΕ θα πρέπει "τώρα να αρχίσει να εργάζεται για μια εξατομικευμένη εταιρική σχέση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών", ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός.

Ο Σάλλενμπεργκ μίλησε επίσης για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν εγκλωβιστεί σε εντάσεις μηνών για δικαιώματα σε φυσικούς πόρους και χωρικά ύδατα.

Ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν ζητήματα σχετικά με το φυσικό αέριο και τα θαλάσσια σύνορα είναι μέσω διαπραγματεύσεων ή του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, δήλωσε ο Σάλλενμπεργκ, "όχι με στρατιωτικά μέσα. Δεν πρέπει να δείξουμε καμία αφέλεια ή να αφήσουμε τους εαυτούς μας να εξαπατηθούν από τα κόλπα του (Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν).”

Ο Σάλλενμπεργκ είπε ότι δεν υπάρχει " καμία αμφιβολία "για τη στήριξη της Αυστρίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας:" από την άλλη πλευρά, πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να επιφέρουμε διαπραγματεύσεις”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail