Η συρταρωτή γέφυρα με την 2.500 ετών ιστορία

Το φαινόμενο που σε αφήνει άφωνο - Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό σημείο στη Χαλκίδα.

Από: news.gr

Η γέφυρα στον Πορθμό του Ευρίπου με μία ιστορία που ξεπερνά τα 2.500 χρόνια.

Μπορεί να έχει δημιουργηθεί πλέον και η νέα γέφυρα στη Χαλκίδα, αλλά η συρταρωτή έχει τη δική της χάρη. Και δεν γίνεται να μην σταθείς, αν βρεθείς εκεί για να χαζέψεις τα… τρελά νερά της Χαλκίδας όπως τα αποκαλούν. Οι εικόνες της γέφυρας από ψηλά είναι άκρως εντυπωσιακές και σε ταξιδεύουν, κι ας μην μπορείς να βρεθείς τώρα εκεί και να δεις το σπάνιο φαινόμενο των νερών. Και φυσικά θα σταθείς για να την δεις να ανοίγει όταν θα πρέπει να περάσουν από εκεί σκάφη που το ύψος τους δεν τους επιτρέπει να περάσουν κάτω από την κλειστή.

Η συρταρωτή γέφυρα στη Χαλκίδα με την 2.500 ετών ιστορία
Η παλιά και ηλεκτρονική, συρταρωτή, τοξωτή γέφυρα του Ευρίπου είναι με σιγουριά το σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Χαλκίδα αλλά και για ολόκληρη την Εύβοια. Εκτός από το γεγονός ότι είναι ένα ζωντανό και κομβικό σημείο στη Χαλκίδα, επιπλέον το σημείο που γεφυρώνεται, εδώ και 2.500 χρόνια γράφει τη δική του ιστορία.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για ύπαρξη γέφυρας στο σημείο γίνονται ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Πιο συγκεκριμένα περί το 400 π.Χ., οι Χαλκιδείς μετά την αποχώρηση τους από την Αθηναϊκή Συμμαχία και ενώ φοβούνταν τον ναυτικό αποκλεισμό ως αντίποινα, συμμάχησαν με τους Θηβαίους και έτσι αποφάσισαν να οχυρώσουν την πόλη τους για να την προφυλάξουν από τυχόν επιθέσεις. Επιπλέον είχαν κατά νου ότι θα έπρεπε να κόψουν με αυτόν τον τρόπο την ναυτική συγκοινωνία της Αθήνας με την Θεσσαλία. Έτσι, λοιπόν, αρχικά έχτισαν δύο πύργους πάνω στις επιχωματώσεις που υπήρχαν και στις δύο πλευρές της πόλης, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο, όλο τον Ευβοϊκό. Επιπλέον αποφάσισαν και προχώρησαν στην κατασκευή μιας ξύλινης γέφυρας για να προφυλάσσονται οι υπερασπιστές της. Αυτή ήταν και η αρχή της γέφυρας του Ευρίπου.

Από εκεί και έπειτα εξελίχθηκε, ανακατασκευάστηκε πολλές φορές και προσαρμόστηκε στις ανάγκες τις κάθε εποχής. Μέχρι να φτάσει στη σημερινή συρταρωτή της μορφή, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Το φαινόμενο με τα «τρελά νερά» της Χαλκίδας

Αυτό, λοιπόν, όπως είπαμε ότι είναι γνωστό στην περιοχή είναι τα περίφημα «τρελά νερά» της Χαλκίδας. Ένα όνομα που τους δόθηκε πολύ παλιά και έχει μια εξήγηση. Πρόκειται για το μοναδικό και εντυπωσιακό φαινόμενο του Ευρίπου. Αν σταθείς εκεί και το παρατηρήσεις θα δεις ότι τα νερά του διαύλου που έχει πλάτος 39 μέτρα και μήκος 40 μέτρα κάθε έξι ώρες αλλάζουν φορά και κινούνται μία προς το Βορρά και μία προς το Νότο. Κάποιες μέρες του μήνα, μάλιστα, μπορεί να αλλάξουν φορά ακόμη και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο!

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη διαφορά στάθμης του νερού μεταξύ βόρειου και νότιου Ευβοϊκού. Επιπλέον ενδιάμεσα από την αλλαγή φοράς μάλιστα μεσολαβούν δέκα λεπτά κατά τα οποία τα νερά παραμένουν στάσιμα. Ένα φαινόμενο που αξίζει να δεις και από κοντά…
 

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail