Στο στόχαστρο τα πλασματικά χρόνια και τα μεταβατικά όρια συνταξιοδότησης από το 2022

pasja1000 / pixabay
Να καταργηθούν τα μεταβατικά όρια συνταξιοδότησης από το 2022, εισηγείται η Επιτροπή Πισσαρίδη, σημειώνει η ΕΝΥΠΕΚΚ αφού τάσσεται κατά της πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών!

Αλλάζουν προς το χειρότερο τα δεδομένα για χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως γυναίκες!

Το σχετικό απόσπασμα από το Μνημόνιο Πισσαρίδη αναφέρει κατά λέξη στη σελίδα 109:

“Ένα θέμα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτή επιβαρύνει όχι μόνο τις δαπάνες αλλά και την οικονομική δραστηριότητα καθώς αποθαρρύνει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής γυναικών άνω των 55 ετών οφείλεται, μεταξύ άλλων παραγόντων, στην επιλογή, μέχρι πρόσφατα για μητέρες ανήλικων παιδιών, να συνταξιοδοτηθούν σε νεαρή ηλικία με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης.

Ενώ αυτοί οι κανόνες έχουν αλλάξει σταδιακά από το 2010, είναι ακόμη δυνατό για τις γυναίκες να συνταξιοδοτηθούν νωρίς εάν το 2015 είχαν φτάσει την απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης και είχαν (περιορισμένα) έτη ασφάλισης.

Με βάση τις αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται ότι έως το 2022, οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών).

Δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων για την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να επανεισαχθούν εξαιρέσεις από αυτούς τους καθολικούς κανόνες.”

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να απορρίψει τις συνταξιοκτόνες προτάσεις του Μνημονίου Πισσαρίδη! Οι συνταξιούχοι μας δεν αντέχουν περαιτέρω συρρίκνωση των χαμηλών ήδη συντάξεών τους!

Επίσης επισημαίνει η ΕΝΥΠΕΚΚ πως και τα πλασματικά χρόνια μπαίνουν στο στόχαστρο του Μνημονίου Πισσαρίδη αφού βάζει “φρένο” στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ΠΡΙΝ το 67ο έτος !

Στην Έκθεση (σελ. 109) προτείνεται και “ο εξορθολογισμός των κανόνων αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων”.

Αν εφαρμοστεί τέτοιο μέτρο, θα φρενάρει τη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων!

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.