Ulaq, το «άκαρδο φάντασμα»: Το νέο μη-επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος της Τουρκίας

Το νέο οπλισμένο μη-επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος της Τουρκίας. Οι συμβολισμοί του διαφημιστικού, των λέξεων και της ημερομηνίας παρουσίασης (28η Οκτωβρίου). Πού βρίσκεται η αντίστοιχη ελληνική αμυντική τεχνολογία. Η πολυεθνική ανθυποβρυχιακή άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα 2020» στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποιες είναι οι 6 χώρες που συμμετέχουν, με επικεφαλής την Τουρκία.

Από: simerini.sigmalive.com - Δρ Λάμπρος Γ. Καούλλας

Το πρώτο εξοπλισμένο μη-επανδρωμένο πολεμικό θαλάσσιο σκαφος της Τουρκίας, με το όνομα Ulaq, που θα χρησιμοποιηθεί για την «προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου της αμυντικής εταιρείας Meteksan Defence και της Ares Shipyard, όπως μετέδωσε το «ΚΥΠΕ» (29/10/2020).

Το Ulaq θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο ενώ το πρώτο τρίμηνο θα γίνουν δοκιμές του πυραυλικού του συστήματος που κατασκεύασε η τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Roketsan η οποία κατασκευάζει πυραυλικά συστήματα.

Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου δεν θα είναι μόνο ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος αλλά επίσης θα είναι εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας συστήματα με τεχνική νοημοσύνη (AI) και αυτόνομη συμπεριφορά.

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Ares Shipyard, Utku Alanç εξέφρασε υπερηφάνεια για την επιτυχία τους αυτή η οποία είναι αποτέλεσμα εντατικών εργασιών των τελευταίων χρόνων με σκοπό να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο. Όπως ανέφερε στην αρχαία τουρκική κουλτούρα το ULAQ είναι το όνομα που δίνεται στους πρεσβευτές του κράτους.

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Meteksan Defence Selçuk Alparslan ανέφερε ότι «με τις εξελίξεις που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας μας, και πόσο αναγκαία είναι η προστασία της υφαλοκρηπίδα μας και της ΑΟΖ μας». Είπε ότι λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις επιχειρησιακές ανάγκες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Το άκαρδο «φάντασμα του ακοντίου»

Στο μικρό διαφημιστικό σποτάκι των 43 δευτερολέπτων, το Ulaq βρίσκεται στο σκοτάδια και τα «μάτια» του φωτίζονται απότομα, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό.

Οι λέξεις και οι φράσεις που έχουν επιλεγεί είναι γεμάτες συμβολισμό και προσπαθούν να σπείρουν φόβο στις καρδιές του εχθρού.

Μια φωνή στα τουρκικά λέει:

«Δεν υπάρχω. Ούτε οι αδελφές μου. Αλλά τα μάτια μου είναι εκεί. Όπως και ο άνεμός μου. Είμαι το φάντασμα του ακοντίου στη "Θάλασσα των Νησιών". Όπου βρίσκεται η "Γαλάζια Πατρίδα", εκεί είναι και η γενναία μου καρδιά.»

Το διαφημιστικό τελειώνει με την φράση: «Μη-επανδρωμένο. Άκαρδο.»

Ulaq: Οπλισμένο μη-επανδρωμένο σκάφος επιφανείας

Σύμφωνα με την κυπριακή αμυντική ιστοσελίδα «DefenceRedefined» (29/10/2020), το οπλισμένο μη-επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (AUSV) Ulaq θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνουν δοκιμές του πυραυλικού του συστήματος που κατασκεύασε η τουρκική Roketsan με τέσσερις (4) αντιαρματικούς πυραύλους Cirit και δύο (2) L-UMTAS (με μέγιστο βεληνεκές τα 8000μ). Επιπλέον το Ulaq μπορεί να εξοπλιστεί με διαφορετικούς τύπους εξοπλισμού ανάλογα με την αποστολή, όπως συλλογές ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και συστήματα επικοινωνιών και πληροφοριών.

Το Ulaq, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «DefenceRedefined», θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνουν δοκιμές του πυραυλικού του συστήματος που κατασκεύασε η τουρκική Roketsan με τέσσερις (4) αντιαρματικούς πυραύλους Cirit και δύο (2) L-UMTAS (με μέγιστο βεληνεκές τα 8000μ). Επιπλέον το Ulaq μπορεί να εξοπλιστεί με διαφορετικούς τύπους εξοπλισμού ανάλογα με την αποστολή, όπως συλλογές ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και συστήματα επικοινωνιών και πληροφοριών.

Η εμβέλεια του σκάφους μήκους 11 μέτρων ανέρχεται στα 400 χλμ με ταχύτητα πλεύσης 65 χλμ / ώρα, διαθέτει συστήματα επιτήρησης ημέρας / νύχτας, εθνική κρυπτογραφημένη επικοινωνιακή υποδομή και είναι κατασκευασμένο από προηγμένο σύνθετο υλικό.

Για τον τηλεχειρισμό του μπορούν να χρησιμοποιηθούν οχήματα επί ξηράς και σταθμοί διοικήσεως ή πλωτές πλατφόρμες όπως αεροπλανοφόρα και φρεγάτες. Οι αποστολές που μπορεί να αναλάβει περιλαμβάνουν την αναγνώριση, επιτήρηση, συλλογή πληροφοριών, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, συνοδεία σκαφών ως δύναμη προστασίας, προστασία στρατηγικών υποδομών και επιχειρήσεις μάχης επιφανείας (Surface Warfare).

Ulaq, UAV και AI

To Ulaq Θα είναι σε θέση επίσης να λειτουργεί με άλλα οπλισμένα μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα με παρόμοια ή διαφορετική δομή και να έχει κοινές δυνατότητες λειτουργίας ακόμη και με μη-επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου το Ulaq δεν θα είναι μόνο ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος αλλά επίσης θα είναι εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και χαρακτηριστικά αυτόνομης συμπεριφοράς.

Αναφέρθηκε επίσης ότι διάφορα άλλα μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα για συλλογή πληροφοριών, ναρκοπόλεμο, υποβρύχιες επιχειρήσεις, πυρόσβεση και ανθρωπιστική βοήθεια / εκκένωση θα είναι έτοιμα για παραγωγή μετά το πρωτότυπο Ulaq, το οποίο είναι η πρώτη φάση του έργου που ξεκίνησε από την ARES Shipyard και Meteksan Defense στον τομέα των μη-επανδρωμένων θαλάσσιων οχημάτων.

Ελλάδα και μη-επανδρωμένα σκάφη επιφανείας

Η Ελλάδα με την σειρά της έχει προχωρήσει στον τομέα των μη-επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (όχι οπλισμένων - ακόμη) αφού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος OCEAN 2020 έχει παρουσιάσει στο τέλος του 2019, το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) Sea Rider.

Το συγκεκριμένο σκάφος μπορεί να πλέει με ταχύτητες των 40 κόμβων και έχει εμβέλεια περίπου 20 ναυτικών μιλίων (37 χλμ περίπου). Με τον σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και αισθητήρες που διαθέτει μπορεί να εκτελέσει αποστολής επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών (ISR).

Μεταξύ άλλων, αναφέρει η «DefenceRedefined», το Sea Rider φέρει επικοινωνιακό εξοπλισμό UHF υψηλών ταχυτήτων που υποστηρίζει πολλαπλές τοπολογίες, πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας επικοινωνιών (TRANSEC και COMSEC), προηγμένους μηχανισμούς διασφάλισης ποιότητας υπηρεσίας (Quality-of-Service – QoS) και σύστημα διαχείρισης.

Από πλευράς αισθητήρων ξεχωρίζουν το σταθεροποιημένο ηλεκτρο-οπτικό/IR σύστημα που περιλαμβάνει κάμερες ημέρας/νυκτός με οπτικό και ψηφιακό zoom και το ραντάρ επιφανείας με δυνατότητα παρακολούθησης έως 10 στόχων ταυτόχρονα και εμβέλεια 36 ναυτικών μιλίων.

Συμβολισμός 28ης Οκτωβρίου

Όπως παρατηρεί η «DefenceRedefined», η επιλογή της χθεσινής ημερομηνίας (28 Οκτωβρίου) μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού μέσα από το προπαγανδιστικό σύντομο βίντεο γίνεται αναφορά στην «προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας» στη «Θάλασσα των Νησιών» υπονοώντας ξεκάθαρα το Αιγαίο πέλαγος.

«Γαλάζια Φάλαινα 2020»

H πολυεθνική αεροναυτική άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Φάλαινα 2020» ξεκινά σήμερα με επικεφαλής την Τουρκία. Η άσκηση θα διεξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Κύριο αντικείμενο της είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος (Anti Submarine Warfare).

Στην άσκηση θα συμμετέχουν πέραν της Τουρκίας και δυνάμεις από έξι (6) χώρες και συγκεκριμένα από το Πακιστάν, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Όπως ενημερώνει η «DefenceRedefined», η Ισπανία θα συμμετέχει με την φρεγάτα Alvaro de Bazan και το πετρελαιοφόρο Patino, οι ΗΠΑ με το αντιτορπιλικό Ross κλάσης Arleigh Burke, το Πακιστάν με την φρεγάτα κλάσης River, PNS Zulfiqar, η Ιταλία με την φρεγάτα κλάσης Maestrale, ITS Grecale, η Βουλγαρία με την φρεγάτα Smeli κλάσης Koni και τέλος η Ρουμανία με την φρεγάτα Regina Maria κλάσης Type 22.

H άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» («Mavi Balina») πραγματοποιείται ανά διετία και θεωρείται ως η μεγαλύτερη ανθυποβρυχιακή άσκηση στη Μεσόγειο.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.