Το Oruc Reis τις τελευταίες 48 ώρες ακολουθεί μία ακόμη καλοσχεδιασμένη πορεία

Υπόθεση Οruc Reis και οι αδιάβαστοι. Πάλι ακούμε διαβαζουμε διάφορες αναλύσεις σχετικά με τις κινήσες των Τούρκων και φαίνεται πώς οι αδιάβαστοι είναι αρκετοί. 

Νίκος Τριάντης

Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis τις τελευταίες 48 ώρες ακολουθεί μία ακόμη καλοσχεδιασμένη πορεία. Η πορεία του και η περιοχή δείχνει ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά τι τους ανήκει με βάση το Δίκαιο της Θαλάσσης απλά θέλουν και αυτά που ανήκουν στον γείτονα.

Έτσι αφού εξάντλησαν την γρήγορη δισδιάστατη έρευνα σε μία περιοχή που το Δίκαιο της Θαλάσσης λέει πως είναι η Ελληνική ΑΟΖ και απέτυχαν να φτάσουν πέρα του ορίου των 12 μιλίων στον κύριο όγκο τους συμπλέγματος της Μεγίστης στράφηκαν σε άλλη περιοχή με νεότερη NAVTEX.

Η περιοχή που συνεχίζουν την έρευνα μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα στην Ρόδο και το Καστελόριζο αλλά πρόκειται για την Τουρκική ΑΟΖ. Παρ’ όλα αυτά το τουρκικό ερευνητικό μπαινοβγαίνει σε αυτή την περιοχή φτάνοντας στα 18,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ρόδου και τα 9,5 ναυτικά μίλια από την Ρώ. Το κάνει με τέτοιο κουτοπόνηρο τρόπο ώστε η παραβίαση να είναι μικρής διάρκειας και να επανέρχεται στην δική τους περιοχή.

Οι Τούρκοι ξέρουν πως έχουμε δίκιο και στην περίπτωση της Αιγύπτου όπου ασκήσαμε το δίκιο αυτό κατά την πορεία τους στην δική μας υφαλοκρηπίδα δεν παραβίασαν ποτέ το όριο της ΑΟΖ Ελλάδος - Αιγύπτου.

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν τις κινήσεις αμφισβήτησης όπου υπάρχει"κενό" καθορισμού ορίων. Αυτό σκοπεύουν να κάνουν και στα νότια της Κρήτης όχι εκεί που ορίστηκε η ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου αλλά εκεί που δεν έχει οριστεί η ΑΟΖ Ελλάδος-Λιβύης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail