Εξαγωγικό ρεκόρ το Σεπτέμβριο η Τουρκία - Δείτε τους εισαγωγείς και πείτε güle güle στις κυρώσεις

ΙΗΑ
Freepen.gr - Οι εξαγωγές της Τουρκίας συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και αυξήθηκαν κατά 4,8% από έτος σε έτος το Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια (124 δισεκατομμύρια TL) και πετυχαίνοντας ένα μηνιαίο υψηλό όλων των εποχών, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εμπορίου. Ruhsar Pekcan, αναφέρει η dailysabah.com.

"Δεν έχουμε επιτύχει μόνο για το Σεπτέμβριο και το 2020, αλλά έχουμε επιτύχει και τον υψηλότερο αριθμό εξαγωγών του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα", δήλωσε ο Pekcan.

Οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 28,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, δήλωσε ο Pekcan.

Ανήλθαν σε περίπου 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα εν μέσω αδύναμης εξωτερικής ζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαταραχής στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

"Τα στοιχεία για τις εξαγωγές επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας και η διαδικασία εξομάλυνσης συνεχίζεται με επιτυχία", σημείωσε ο Pekcan.

"(Οι εξαγωγές) προσφέρουν θετικά μηνύματα όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας μας και την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου", ανέφερε.

Εξαιρουμένου του χρυσού, ο δείκτης κάλυψης εξαγωγών-εισαγωγών έφθασε το 90, 9% το Σεπτέμβριο, πρόσθεσε ο Pekcan.

"Η αγορά και πώληση χρυσού θα πρέπει να αξιολογείται διαφορετικά από το εμπόριο αγαθών", δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας: "μέσω των εισαγωγών χρυσού, ο χρυσός – ο οποίος έχει κεφαλαιακή αξία – μεταφέρεται στη χώρα με αντάλλαγμα ξένο νόμισμα".

Το Σεπτέμβριο, οι εισαγωγές χρυσού ήταν 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε.

Οι εξαγωγές αυτοκινήτων αυξάνονται.

Οι εξαγωγές ρούχων πέτυχαν 15% άνοδο για να φθάσουν τα $1.6 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, ενώ των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 12,8% σε $1.1 δις, των χημικών ουσιών κατά 19,4% στα $1,1 δισ. ευρώ και μηχανημάτων κατά 4,8% σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο υπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου κατά 0, 5% στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.


Οι εξαγωγές της χώρας στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 12,8%, στη Γερμανία κατά 10,6%, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 3,2% και την Ισπανία κατά 2,3% το Σεπτέμβριο.

Η Ιταλία και οι Κάτω χώρες σημείωσαν μειώσεις 7,2% και 5,9% αντίστοιχα, πρόσθεσε.

Οι εξαγωγές στην ΕΕ αυξήθηκαν συνολικά κατά 5,6%, στην Αμερική κατά 22%, στην Ασία κατά 6,8% και στην Αφρική κατά 1,7% το Σεπτέμβριο, ανέφερε ο Pekcan.

Τονίζοντας ότι η πανδημία μείωσε την παγκόσμια οικονομία σε πρωτοφανές επίπεδο και τη ζήτηση σε σημαντικές αγορές όπως η ΕΕ, ο Pekcan δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική απόδοση από την πλευρά των εξαγωγών.

Δήλωσε ότι η Τουρκία αυξάνει το μερίδιό της στο παγκόσμιο εμπόριο ενώ εδραιώνει τη θέση της με ένα σταθερό όραμα.

"Οι εξαγωγές είναι από τα πιο πολύτιμα, τα πιο σημαντικά και τα πιο κρίσιμα μέσα για τη χώρα", τόνισε, σημειώνοντας ότι το υπουργείο, μαζί με τον επιχειρηματικό κόσμο, συνεχίζει τις εργασίες του επιταχύνοντάς τις παράλληλα με μια προοπτική εθνικής οικονομίας βασισμένη στην καινοτόμο και εγχώρια παραγωγή.


Στήριξη των εξαγωγέων

Όσον αφορά τη στήριξη της Τουρκίας προς τους εξαγωγείς, ο Pekcan δήλωσε ότι η Türk Eximbank κατά τους πρώτους εννέα μήνες αύξησε τη στήριξή της κατά 7% στα 30,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είπε επίσης ότι η χώρα διοργάνωσε 24 αντιπροσωπείες εικονικού εμπορίου, καλύπτοντας 40 χώρες φέτος, και πραγματοποίησε 4.200 επαγγελματικές συναντήσεις.

Ο Pekcan τόνισε ότι ο αριθμός των Τούρκων εξαγωγέων αυξήθηκε κατά 6,8% από έτος σε έτος το Σεπτέμβριο.

Στόχος τέλους έτους ύψους 165 δισ.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης εξαγωγέων της Τουρκίας (TIM) Ismail Gülle δήλωσε ότι ελπίζει να επιτευχθεί ο στόχος στο τέλος του έτους για εξαγωγές 165,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 207 χώρες, σημείωσε ο Gülle. Μεταξύ των αγορών, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση για το Σεπτέμβριο με 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια και τις ΗΠΑ με 947 εκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά την περίοδο των εννέα μηνών, η Γερμανία ήταν και πάλι η κορυφαία αγορά με 11,28 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με 7,55 δισεκατομμύρια δολάρια και τις ΗΠΑ με 7,24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Ιράκ και η Ιταλία ήταν επίσης μεταξύ των σημαντικότερων προορισμών για τους Τούρκους εξαγωγείς με 6,24 δισεκατομμύρια δολάρια και 5,53 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Κι εσείς περιμένετε ακόμη την εργαλειοθήκη των κυρώσεων;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail