Γερουσιαστές των ΗΠΑ ζητούν κυρώσεις στην Τουρκία γιατί δοκίμασε να ανιχνεύσει ελληνικά F-16 με το S-400

Freepen.gr - Δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ κάλεσαν τη διοίκηση Trump να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία μετά από αναφορές που προέκυψαν ότι δοκίμασε το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 σε αμερικανικής κατασκευής ελληνικά F-16.

Το σύστημα S-400 φέρεται να ενεργοποιήθηκε καθώς τα αεροσκάφη επέστρεφαν από κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου στα τέλη Αυγούστου, που πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ειδήσεων the Hill την Τετάρτη.

Οι νομοθέτες των ΗΠΑ καλούν τον Λευκό Οίκο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία από τότε που συμφώνησε να αγοράσει τα S-400s από τη Μόσχα το 2017.

"Δεδομένων αυτών των πληροφοριών, σας παροτρύνουμε και πάλι να επιβάλλετε κυρώσεις στην Τουρκία όπως απαιτείται από το νόμο", δήλωσαν οι γερουσιαστές Chris Van Hollen και James Lankford έγραψε σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo, σύμφωνα με το "The Hill".

Οι γερουσιαστές ζήτησαν από τον Πομπέο να επιβεβαιώσει εάν η Τουρκία ενεργοποίησε πράγματι τα ραντάρ των S-400s για να ανιχνεύσει τα ελληνικά αεροπλάνα και αν η Άγκυρα έχει ενσωματώσει το σύστημα στην τακτική σύνδεση δεδομένων του ΝΑΤΟ, ρωτώντας αν αυτό θα "επιτρέψει στη Ρωσία να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ".

"Οι αναφορές αυτής της ενεργοποίησης καθιστούν σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να αντιστρέψει την πορεία και την εκποίηση αυτού του συστήματος", ανέφεραν οι δύο γερουσιαστές. "Επιπλέον, ο αργός ρυθμός με τον οποίο το Υπουργείο Άμυνας κινείται για να απομακρύνει την Τουρκία από την αλυσίδα εφοδιασμού F-35 δε δημιουργεί καμία αμφιβολία ότι ενθάρρυνε τον Πρόεδρο Ερντογάν”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail