Αζέρος αιχμάλωτος: Πακιστανοί στρατιωτικοί βοήθησαν στην επίθεση, δε χειριζόμαστε εμείς τα drones!

Freepen.gr - Η Επιτροπή Ερευνών της Αρμενίας δημοσίευσε το βίντεο από την ανάκριση ενός στρατιωτικού του Αζερμπαϊτζάν ο οποίος κρατείται ως αιχμάλωτος πολέμου από τον στρατό του Αρτσάκ, μεταδίδει το armenpress.am.

Ο αιχμάλωτος πολέμου του Αζερμπαϊτζάν, Emin Bakhshaliyev, δήλωσε ότι αισθάνεται καλά και δεν έχει παράπονα από τις συνθήκες κράτησής του. Είπε ότι του δίνεται γεύμα τρεις φορές την ημέρα. "Αντιμετωπίζομαι κανονικά εδώ, δεν υπάρχει βία ή βασανιστήρια. Είχα τραυματιστεί στο αριστερό μου πόδι, κάθε μέρα η πληγή μου φροντίζεται και ο επίδεσμος αντικαθίσταται", είπε.

Ο Bakhshaliyev δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε επιστράτευση είτε στις 3 είτε στις 5 Σεπτεμβρίου. "Το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, μετά τις οποίες παρέμεινε στο Αζερμπαϊτζάν στρατιωτικός σχηματισμός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πληροφορήθηκα επίσης ότι κατά τη στιγμή της έναρξης του πολέμου στρατιώτες από το Πακιστάν ήταν να μας βοηθήσουν. Οι στρατιωτικοί ειδικοί που έφθασαν από την Τουρκία πραγματοποίησαν ασκήσεις ετοιμότητας μάχης με τη διμοιρία μας για 3-5 ημέρες, σκοπός των οποίων ήταν η απόκτηση δεξιοτήτων μάχης ορεινού εδάφους. Οι στρατιωτικοί αξιωματικοί που ήρθαν από την Τουρκία δεν εκπαίδευσαν μόνο εμάς, έτυχε επίσης να δω ότι αυτοί οι Τούρκοι στρατιωτικοί εκπαίδευαν και άλλες μονάδες. Αυτές οι ασκήσεις ετοιμότητας μάχης πραγματοποιήθηκαν για συνολικά 10-15 ημέρες με όλο το προσωπικό της στρατιωτικής μας βάσης. Όταν οι Τούρκοι επισκέφθηκαν τη στρατιωτική μας βάση, μας είπαν να ετοιμαστούμε για ασκήσεις ετοιμότητας μάχης στα βουνά. Πραγματοποιήσαμε ασκήσεις ετοιμότητας μάχης στα βουνά με διαφορετικές μονάδες και μας είπαν να ετοιμαστούμε για πόλεμο, γιατί σύντομα θα ξεκινήσουν στρατιωτικές ενέργειες, ότι πρέπει να ξεκινήσουμε μια επίθεση στον μοναδικό εχθρό μας, προς την κατεύθυνση των αρμενικών θέσεων", δήλωσε ο Bakhshaliyev.

Δήλωσε ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί φορούσαν τουρκικές στρατιωτικές στολές, αλλά χωρίς γαλόνια στον ώμο. "Δεν απευθυνθήκαμε σε αυτούς ούτε με τα ονόματά τους ούτε με τα επώνυμά τους. Τους λέγαμε απλά, διοικητή" .

Ανέφερε ότι στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2020 εγκατέλειψαν τη στρατιωτική τους βάση με το Τάγμα τους και μετακόμισαν προς το Γκιουλιστάν στα οχήματα Kamaz και Ural. "Ο άμεσος ανώτερος διοικητής μου, Αχμάντ Χανιφάγιεφ, μας είπε ότι ο εχθρός, δηλαδή οι αρμενικές θέσεις, είναι άδειες, θα υπάρχουν 5 ή 7 στρατιώτες και μας διέταξε να συλλάβουμε και να πάρουμε θέσεις στις θέσεις μάχης των Αρμενίων. Η εντολή ήταν - όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο", δήλωσε ο Bakhshaliyev.

Ο Bakhshaliyev δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν αγόρασε πυραυλικά συστήματα και UAV από Ισραήλ και Τουρκία. "Τα UAV ελέγχονταν από πίσω, ήταν είτε τουρκικά είτε ισραηλινά, δεν έβλεπα ποιος τους έλεγχε ακριβώς, αλλά δεν είχαμε καμία σχέση με τον έλεγχό τους", είπε.

Είπε ακομή ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έχει αναπτύξει συστήματα πυραυλικού πυροβολικού στις αυλές των κατοικιών πίσω από πυκνά δέντρα. Ακόμη τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι οι πολίτες ζουν σε αυτά τα σπίτια, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν πυροδότησε τα συστήματα κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ενεργειών.



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail