Carnegie Moscow: Γιατί δεν πρέπει να συμμαχήσει στρατιωτικά η Ρωσία με την Κίνα

padrinan / pixabay
Freepen.gr - Η υπογραφή επίσημης στρατιωτικής συμμαχίας με την Κίνα θα ήταν ανέφικτη για τη Ρωσία, θα δέσει τα χέρια της Ρωσίας και θα αναγκάσει άλλους παραδοσιακούς εταίρους της Ρωσίας, ειδικότερα την Ινδία, να συνεργαστούν στενότερα με τις ΗΠΑ, λέει ο διευθυντής του Κέντρου Carnegie Moscow Dmitry Trenin.

"Η Ρωσία δεν έχει καμία ανάγκη να πετύχει μια επίσημη στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών τώρα. Μια τέτοια ένωση θα δέσει τα χέρια και των δύο μερών και θα τρομάξει τους γείτονες, ιδιαίτερα την Ινδία, οι οποίοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη συνεργασία με τη Ρωσία και να συνεργαστούν στενότερα με τις ΗΠΑ", επεσήμανε ο Trenin.

Εκτός αυτού, μια επίσημη συμμαχία θα έθετε ζήτημα ιεραρχίας μέσα στις συμμαχικές δομές. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα μια πραγματική στρατιωτική συμμαχία της Ρωσίας και της Κίνας θα ήταν εφικτή μόνο σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ και στις δύο χώρες ταυτόχρονα.

"Είναι δυνατόν να υποθέσουμε ότι, σε περίπτωση [στρατιωτικής] επιθετικότητας των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, η Κίνα, ενώ υποστηρίζει πολιτικά τη Ρωσία, θα απόσχει από τη συμμετοχή στον πόλεμο. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος που πρέπει να αντιδράσουμε σε μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία φαίνεται να γίνεται όλο και πιο πιθανή", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Στις 22 Οκτωβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την εικασία ότι είναι δυνατή μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Μόσχας και Κίνας, αν και οι δύο πλευρές "γενικά" δεν το χρειάζονται.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας καθιστούν δυνατή την τακτική διεξαγωγή χερσαίων και ναυτικών ασκήσεων και την ανταλλαγή των καλύτερων τεχνολογιών και πρακτικών στο στρατιωτικό τόμεα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail