Ελλάδα: «buffer State» της Ε.Ε. και ευχαριστημένο «μαντρόσκυλο»

Το σημερινό «ΒΗΜΑ» (4-10-2020) φιλοξενεί μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το μεταναστευτικό του γνωστού από τα παλιά «υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και αυτόκλητου «προστάτη των μειονοτήτων» Δημήτρη Χριστόπουλου, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συσχετιζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Όπως αναμένονταν, ο κ. Χριστόπουλος αξιολογεί το ευρωπαϊκό «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, «σαφώς αρνητικά» - όπως κάνουν άλλωστε και εκείνοι που αντιθέτως το θεωρούν «κερκόπορτα για την άλωση της Ευρώπης». Το θεωρεί «εσωστρεφές» και «φοβικό» απέναντι στις «πληθυσμιακές μετακινήσεις», όπως ονομάζει την σύγχρονη μετανάστευση από την Αφροασία προς την Ευρώπη, ενώ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει με νόημα (και κάπως χαιρέκακα) για το «φρούριο Ευρώπη» ό,τι «η ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών βρίθει από παραδείγματα φρουρίων που αλώθηκαν.» Δεν κρύβει όμως πως «η Ελλάδα έχει επισήμως γίνει ένα buffer State της Ε.Ε.» και πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν φαίνεται να δυσαρεστείται από τον ρόλο του μαντρόσκυλου…». 

Εδώ, πιθανότητα ο κ. καθηγητής να έχει δίκαιο. Προειδοποιεί ακόμα ότι οι μεταναστευτικές ροές βρίσκονται σε ύφεση κυρίως λόγω πανδημίας και ότι «θα τα βρούμε πάλι μπροστά μας».

Λίγες μέρες προηγουμένως πάντως, στις 25-9-2020, η γερμανική ΜΚΟ «Mare Liberum»/ SEA-WATCH» (πιθανόν να είναι μία από τις 4 ΜΚΟ που κατηγορούνται από το ελληνικό κράτος για κατασκοπεία) στο ακατάσχετο λίβελό της κατά της Ελλάδας (https://mare-liberum.org/.../moria-2-0-the-reproduction.../) έγραφε : «….. Ένας νέος καταυλισμός στη Λέσβο, στη ηπειρωτική Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού δεν μπορεί να είναι η λύση. Οι πρόσφυγες στη Λέσβο χρειάζονται πολιτική αλληλεγγύη, η οποία μπορεί να εκφραστεί μόνο μέσω πολιτικής αγκιτάτσιας!» 

Οι Γερμανοί ξανάρχονται!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail