Τι επισημαίνει ο Ακης Τσελέντης για το Ορούτς Ρεις και την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας

Freepen.gr - Με εκτενή παρέμβασή του στον προσωπικό του λογαριασμό, ο καθηγητής Σεισμολογίας, Ακης Τσελέντης σημειώνει το πως κινείται η Τουρκία στον ενεργειακό τομέα, την ελληνική απουσία αλλά και τις παθογένειες του νεοελληνικού κράτους. 

Γράφει ο καθηγητής:

(Ας μην κοιτάμε το αποχαυνωτικό Ruc Zuk όπως και τόσα άλλα τηλεοπτικά σκουπίδια που μας βομβαρδίζουν καθημερινά και ας προβληματιστούμε με το Τούρκικο oRuc)

Πριν ένα περίπου χρόνο στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωφυσικής που έγινε στο Huston του Texas, επισκέφτηκα το περίπτερο της Νορβηγικής εταιρείας κατασκευής ερευνητικών σκαφών για σεισμικές έρευνες στη θάλασσα (φωτο), σαν το Oruc Reis των Τούρκων. Εκεί ήταν αρκετοί Τούρκοι Γεωφυσικοί που τους ειχε καλύψει τα έξοδα η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας....

Αμέσως σκέφτηκα πως είναι δυνατόν εμείς που ήμαστε πρώτοι στη παγκόσμιο ναυτιλία και με πολύ καλούς γεωφυσικούς που δουλεύουν σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στο κόσμο (εγώ ξέρω πάνω από 15 τέτοιους λόγω ειδικότητας- Οι τούρκοι δεν έχουν και το ORUC το εξοπλίζουν με Νορβηγικό επιστημονικό πλήρωμα), να μην έχουμε το δικό μας ερευνητικό σκάφος (για τα γεωτρύπανα αναφέρθηκα σε άλλη ανάρτηση μου προτείνοντας μάλιστα και μια φτηνή λύση) https://www.facebook.com/100001684974669/posts/3400358370030295/?extid=0&d=n
Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Πριν αρκετά χρόνια φτιάξαμε την ΔΕΠ (δημόσια επιχείρηση πετρελαίου). 

Την εξοπλίσαμε με πανάκριβα Γεωφυσικά όργανα για την εποχή, με γεωτρύπανα, με τεράςτια υπολογιστική δύναμη με εξαιρετικούς γεωφυσικούς και δεν κατάφερε να βρει ούτε ένα σοβαρό κοίτασμα!! Στο τέλος καταλήξαμε να απαξιωθεί και ένας πανάκριβος εξοπλισμός να σαπίζει ανεκμετάλλευτος και να πουλιέται τζάμπα...

Εδώ θα αναφέρω κάτι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας της τότε διοίκησης της. Είχα μόλις έλθει στο Πανμιο Πατρών από την Ιαπωνία (που δεν θα ερχόμουν αν ήξερα τη «βρωμιά» και το πόλεμο που θα είχα να αντιμετωπίσω στο χώρο που επικρατεί η νοοτροπία της «κονόμας αξιοποιώντας την καθηγητική σου θέση και πουλώντας φρου φρου και αρώματα» και το να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα) και ξεκίνησα να στήνω ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ εκτός από το σεισμολογικό κέντρο Δυτικής Ελλάδας και ενα άρτια εξοπλισμένο Γεωφυσικό Εργαστήριο με σκοπό να συμμετάσχει ενεργά στην παροχή υπηρεσιών εφαρμοσμένης Γεωφυσικής σε τεχνικά έργα στην μεταλλευτική έρευνα στην έρευνα νερού κλπ
Από εκεί θα αντλούσα μέσω τεχνικών υπηρεσιών σε διαφορά τεχνικά έργα τους απαραίτητους πόρους για να αναπτύξω το σεισμολογικό δίκτυο Δυτικής Ελλάδος, ειρήσθω εν παρόδω, όταν ήρθα στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε ένας σεισμογράφος στο Πανμιο Πατρών!

Εκείνη την περίοδο έμαθα ότι η ΔΕΠ μόλις είχε αγοράσει ένα υπερσύγχρονο για την εποχή εκείνη σεισμογράφο 48 καναλιών και ζήτησα από την διοίκηση της να μου επιτραπεί να στείλω δύο μεταπτυχιακούς μου να συμμετάσχουν στο σεμινάριο εκπαίδευσης χρήσης του συγκεκριμένου οργάνου που οργάνωνε η εταιρεία που τον αγόρασαν. (Δεν θα σχολιάσω εδώ πόσο έμαθα ότι αγοράστηκε αυτό και άλλα πολλά όργανα ... ας μην ξύνουμε πληγές)

Με έκπληξη έλαβα ένα μεγάλο ΟΧΙ ! και την δικαιολογία ότι η ΔΕΠ δεν μπορεί να εκπαιδεύει ανταγωνιστές δηλαδή έβλεπε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο σαν ανταγωνιστή!! Με τέτοια μυαλά και τέτοιες νοοτροπίες ήταν δυνατόν αυτή η εταιρεία να προχωρήσει και να μη φουντάρει όταν αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό έχουν στενούς δεσμούς με Πανεπιστήμια που τα βλέπουν σαν πηγές ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και φυτώρια νέων επιστημόνων που θα απασχολούν στο μέλλον. 

Και για την ιστορία σας αναφέρω ότι πείσμωσα και έκατσα και έγραψα μία μεγάλη πρόταση στα πλαίσια ενός πολύ ανταγωνιστικού προγράμματος του ΝΑΤΟ που κάθε τόσο χρηματοδοτεί ο οργανισμός αυτός, το αναφέρω για να μην πεταχτεί και το σχολιάσει κανένας αναρχοαριστερος του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» γιατι και αυτο άκουσα από κάτι φοιτητικές παρατάξεις την εποχής εκείνης οτι δηλ έπαιρνα προγράμματα από το ΝΑΤΟ για να σχεδιάζω όπλα!! (Ψαροντούφεκα μπορεί όπλα ποτέ!)

Κατάφερα να τη κερδίσω και να αγοράσω ένα σεισμογράφο πολύ καλύτερο από αυτόν της ΔΕΠ με 120 αντί για 48 της ΔΕΠ κανάλια! και να εξοπλίσω το Πανμιο Πατρών με ένα γεωφυσικό εξοπλισμό από τούς πλέον σύγχρονους που υπήρχαν σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Αυτός ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε σε πάρα πολλά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πρωτοστάτησε στην έρευνα των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην Β Ελλάδα και έφερε πάρα πολλούς πόρους για να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί το σεισμολογικό της δίκτυο που έστηνα σταθμό σταθμό.
(μέχρι και την απαγορευμένη για μη Μωαμεθανούς ΜΕΚΚΑ φτάσαμε όπου αποτυπώσαμε όλα τα τούνελ του δικτύου αποχέτευσης της πόλης, ένα πολύ δύσκολο έργο που εκτελέσαμε με Μουσουλμάνους γεωφυσικους και δυο Μουσουλμάνους φοιτητές που φοιτούσαν στο Πανμιο Πατρών και τους δίναμε οδηγίες με ασύρματους για το τι θα κάνουν) 

(**) Σε μια εποχή όπου η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, η εξερεύνηση υδρογονανθράκων αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ενεργειακού μίγματος της Ελληνικής οικονομίας. 

Τα μεγάλα έργα αγωγών αερίου, όπως ο Δια-αδριατικός αγωγός (TAP), ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου (EastMed) αναδεικνύουν τη σημασία του φυσικού αερίου για την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή. 

Μια επιτυχής εξέλιξη της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβάλλει δραστικά το πρόγραμμα ενεργειακής ασφάλειας και εφοδιασμού της χώρας και να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση σε καινούργιες πηγές ενέργειας με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. 

Δεν μιλώ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) τα ωφέλη των οποίων συγκρινόμενα με τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν είναι ελάχιστα όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις μου για τις ανεμογεννήτριες. https://www.facebook.com/100001684974669/posts/3391353760930756/?extid=0&d=n

Σε πρακτικό επίπεδο, η μείωση εκπομπών αερίων περνάει αναγκαστικά από τη μείωση παραγωγής ενέργειας από άνθρακα πράγμα που απαιτεί οικονομική και τεχνική διαχείριση της αντικατάστασης του λιγνίτη από άλλες πηγές ενέργειας. 

Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση φυσικού αερίου θα αυξηθεί και οι έρευνες υδρογονανθράκων πρέπει να πραγματοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις ώστε το χρονικό παράθυρο για τη σταδιακή μείωση της χρήσης του λιγνίτη, έως το 2028, να συμπίπτει με το πέρας της φάσης έρευνας υδρογονανθράκων και την έναρξη της παραγωγής, δηλαδή σε πέντε με επτά χρόνια από τώρα.

Καθώς θα αυξάνεται η χρήση του φυσικού αερίου, με την παράλληλη απόσυρση του εγχώριου λιγνίτη, η ανεύρεση κοιτασμάτων αερίου καθίσταται επιτακτική. Γι’ αυτό η Ελλάδα, θα πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια παραγωγής φυσικού αερίου από τα δικά της κοιτάσματα ώστε σταδιακά να μπορεί να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος, ή ακόμα το σύνολο, της κατανάλωσης.

Η υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της οικονομίας, δρώντας ως τροχοπέδη στην ανάπτυξή της και συμβάλλοντας στην αποδυνάμωση της γεωστρατηγικής της θέσης, ενώ εξαρτάται υπέρμετρα από τρίτες χώρες για την ενεργειακή της προμήθεια.

Σήμερα, η χρονική συγκυρία για την επιτυχή εξερεύνηση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι ιδανική και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και απόκτηση ενός σκάφους θαλάσσιων σεισμικών ερευνών ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail