Κορωνοϊός: Αυτά που γράφει ο ΕΟΔΥ, αλλά δε λέγονται. Τι αναφέρουν διεθνώς διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές

jarmoluk / pixabay
Στον παρακάτω πίνακα διαπιστώνουμε ότι τον Σεπτέμβρη ο μέσος όρος των ημερήσιων διαγνωστικών τεστ που διεξάγονταν ήταν περίπου 13.000. Ο ίδιος αριθμός το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου έφτασε στις 20.190 περίπου. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου ο αριθμός των ημερήσιων τεστ φαίνεται να έχει ανέβει στα επίπεδα των 24.000 με 25.000 περίπου. Μάλιστα, σήμερα 30 Οκτωβρίου, τα ημερήσια τεστ ανήλθαν σε 29.500 και τα καταγεγραμμένα κρούσματα χτύπησαν νέο ρεκόρ στα 1.690. Για την ιστορία, τον Ιούλιο κυμαίνονταν στα επίπεδα των 8.000-9.000 ημερησίως. Τα νούμερα προέρχονται από τα στοιχεία των ημερήσιων εκθέσεων του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό.

Η αύξηση του μέσου όρου των ημερήσιων καταγεγραμμένων κρουσμάτων τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Αύγουστο ανέρχεται σε 288% περίπου. Ποια θα ήταν όμως, αυτή η αύξηση αν ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ ήταν ίδιος όλους τους μήνες; Κατόπιν αναγωγής με βάση έναν σταθερό αριθμό της τάξεως των 30.000 ημερήσιων τεστ, η αύξηση των κρουσμάτων διαμορφώνεται τελικά στο 150% περίπου. Άρα, η διαφορά μεταξύ 180% με 288% οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των τεστ. Επομένως, η πραγματική αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται πως πρέπει να είναι κατά 50% περίπου χαμηλότερα.




Κατόπιν αναγωγής των στοιχείων στο συνολικό πληθυσμό της χώρας, τα εκτιμώμενα μέχρι τώρα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 204.000. Ενώ τα καταγεγραμμένα μόλις σε 37.200. Άλλωστε, έχει ακουστεί ότι ο πραγματικός αριθμός του κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τα ανακοινωθέντα. Αυτό που δεν μας λένε βέβαια είναι το πόσο.

Η εκτίμηση του ποσοστού θνησιμότητας στο συνολικό πληθυσμό με βάση τα εκτιμώμενα κρούσματα ανέρχεται τελικά στο 0,31%. Δηλαδή, περίπου 3 στους 1.000 Έλληνες που κολλάνε τον ιό πεθαίνουν. Μην ξεχνάμε όμως, ότι δεν δίνονται στοιχεία για το πόσοι εκ των άτυχων Ελλήνων έφυγαν λόγω της βαριάς ασθένειας που ήδη είχαν και όχι εξ ολοκλήρου από τον κορωνοϊό. Γιατί, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ το 96%, σχεδόν όλοι δηλαδή οι θανόντες είχαν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών.

Όσον αφορά την περίπτωση της ανοσίας της αγέλης, αν αυτή επιτευχθεί στο 10% των πραγματικών κρουσμάτων, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε περίπου 3.030, ενώ αν επιτευχθεί στο 20% ή στο 30%, τότε οι θάνατοι θα φτάσουν περίπου στους 6.070 και στους 9.110 αντίστοιχα.

Με βάση δε τον ρυθμό εξέλιξης των θανάτων, μέχρι τον Μάιο του 2021 θα ανέλθουν μεταξύ 3.000 με 5.000. Ένα μέγεθος πολύ υψηλό. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα τώρα, με την ετήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για τη δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα την περίοδο 2018-2019, στην σελίδα 17 αναφέρεται ότι για την περίοδο 2018-2019 οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι θάνατοι από γρίπη ήταν 154. Τη χρονιά 2019-2020 που έληξε, ο αντίστοιχος αριθμός θανάτων έφτασε τους 116. Αυτό είναι και το μέγεθος που ακούγεται ευρέως ως μέτρο σύγκρισης με τους θανάτους από τον κορωνοϊό. Είναι όμως το σωστό μέγεθος σύγκρισης;

Στη σελίδα 22 της ίδιας έκθεσης, ο ΕΟΔΥ γράφει: «Όπως είναι ευρύτερα γνωστό (και συστηματικά τονίζεται από τον ΕΟΔΥ), ο εργαστηριακός έλεγχος για γρίπη στην κλινική πράξη γίνεται – και δεν είναι δυνατόν παρά να γίνεται – σε μέρος μόνο των περιστατικών γρίπης.» Λίγο δε πιο κάτω καταλήγει: «Συνεπώς οι θάνατοι με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη δεν αποτελούν παρά μέρος μόνο του συνόλου της θνησιμότητας που προκαλεί η γρίπη στον πληθυσμό, ενώ μεγάλο μέρος των θανάτων που σχετίζονται με τη γρίπη καταγράφονται ως θάνατοι από άλλες αιτίες(π.χ. έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονία κλπ.).»

Το ύψος λοιπόν, των εκτιμώμενων θανάτων αποδιδόμενων στη γρίπη σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εκτιμάται ότι έφτασαν τελικά το 2018-2019 τους 1.071, το 2017-2018 τους 518, το 2016-2017 τους 3.544, το 2015-2016 τους 974 και το 2014-2015 4.161! Άραγε, αυτά τα νούμερα δεν τα γνωρίζουν οι ειδικοί; Αφού διευκρινίζεται στην έκθεση πως «συστηματικά τονίζεται από τον ΕΟΔΥ». Γιατί λοιπόν, δεν τα αναφέρουν;

Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει από κορωνοϊό 620 Έλληνες, η διάμεση ηλικία των οποίων είναι τα 79 έτη. Επίσης, το 96% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. Αυτό όμως, που δεν ξεκαθαρίζει ο ΕΟΔΥ είναι το ποσοστό των θανόντων που είχε μόνο υποκείμενα νοσήματα (εκ του 96% με ή/και ηλικία άνω των 70 ετών) και ποια ήταν τα υποκείμενα νοσήματα. Όπως δεν ξεκαθαρίζει και αν και πόσοι πέθαναν εξ ολοκλήρου από τον κορωνοϊό ή από τη βαριά προϋπάρχουσα ασθένειά τους την οποία και προφανώς επιδείνωσε ο κορωνοϊός.

Σημαντικές όμως, είναι οι πληροφορίες που έδωσε ο καρδιολόγος, καθηγητής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον σταθμό 98.4 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη την 26η Οκτωβρίου 2020. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο όρος κρούσμα, που χρησιμοποιείται σήμερα για όλους τους θετικούς στον ιό, είναι τελείως λάθος επιστημονικά.» Εξήγησε πως «ο διαγνωστικός έλεγχος με PCR ανευρίσκει γενετικό υλικό του ιού. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν υπάρχει λειτουργικός ιός ή μόνο τμήματα γενετικού υλικού του ιού. Άρα το PCR δεν μπορεί ξεκάθαρα να μας πει αν κάποιος είναι φορέας του ιού. Είναι φορέας γενετικού υλικού του ιού. Ο διαγνωστικός έλεγχος με PCR δεν μπορεί να διαγνώσει αν κάποιος είναι μολυσματικός (αν δηλαδή μπορεί να μεταδώσει τη νόσο). Η μόνη εξέταση που μπορεί να το κάνει αυτό είναι η καλλιέργεια ιού σε κύτταρα. Δυστυχώς είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει αυτή η εξέταση στην καθημερινή ρουτίνα».

Να διευκρινιστεί ότι ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, δεν είναι τυχαίος. Το 2019 ανακηρύχθηκε από το Web of Science ως Highly Cited Researcher, μία λίστα κορυφαίων επιστημόνων (top 0,1%) από 21 επιστημονικά πεδία με τον υψηλότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια επιστημονική γνώση την τελευταία δεκαετία (6.200 από 9 εκατομμύρια ερευνητές αναλύθηκαν). Αναρωτιέμαι, αν οι κύριοι Τσιόρδας, Σύψας, Μόσιαλος και άλλοι καθηγητές που έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση και εμφανίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια έχουν κάποια αντίστοιχη διεθνή αναγνώριση. Άραγε, η κυβέρνηση έχει προσεγγίσει τον συγκεκριμένο καθηγητή για να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση του ιού; Αν όχι, τότε γιατί;

Πιθανότατα λοιπόν, κάποια από τα κρούσματα που ανακοινώνονται να αφορούν ανθρώπους που είχαν τον ιό όχι την ημέρα του τεστ, αλλά πριν από ένα χρονικό διάστημα και προφανώς δεν το αντιλήφθηκαν. Ή κάποια άλλα άτομα, που για παράδειγμα σήμερα έχουν γρίπη και πριν από ένα μήνα ήταν ασυμπτωματικοί στον κορωνοϊό, στο διαγνωστικό έλεγχο που τους γίνεται τώρα, να καταγράφονται, πάλι λανθασμένα, ως κρούσματα κορωνοϊού. Για αυτό το λόγο και ο καθηγητής είπε ότι ο όρος κρούσμα επιστημονικά είναι λάθος. Κατά συνέπεια, δεν γνωρίζουμε πόσα από τα καθημερινά ανακοινωθέντα ως καταγεγραμμένα κρούσματα είναι όντως ενεργά. Άρα για άλλη μία φορά η αξιοπιστία των κρουσμάτων που ανακοινώνονται μπάζει.

Ένα μέγεθος που φαίνεται να έχει πολύ καλή αξιοπιστία είναι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αλλά ο ΕΟΔΥ δεν ανακοινώνει τον αριθμό αυτών που καθημερινά εισέρχονται και εξέρχονται, παρά μόνο τον αριθμό των νοσηλευομένων ανά ημέρα. Το τραγικό είναι ότι με συνολικό αριθμό 100-120 ανθρώπων σε ΜΕΘ σε μία χώρα των 10 εκατομμυρίων, κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για κίνδυνο κορεσμού του εθνικού συστήματος υγείας. Μα, επτά μήνες τι έκανε η «υπεύθυνη» κυβέρνηση;

Σε δύο πρόσφατες συνεντεύξεις που παραχώρησε ο επίσης διεθνώς διακεκριμένος καθηγητής παθολογίας και ερευνητής Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης, ανέλυσε την έρευνα που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Συνέλεξε δεδομένα από 82 μελέτες σχετικά με τη θνησιμότητα του ιού σε διάφορες χώρες και διαπίστωσε ότι το ποσοστό θανάτων όσων έχουν νοσήσει από τον ιό ανέρχεται μόλις σε 0,23% στον γενικό πληθυσμό και σε 0,05% στα άτομα κάτω των 70 ετών. Δηλαδή, περίπου 2 στους χίλιους στο γενικό πληθυσμό και μόλις 5 στους 10.000 ανθρώπους κάτω των 70 ετών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρεί ότι τα ποσοστά ανέρχονται στο 0,15% συνολικά και στο 0,03% έως 0,04% στα άτομα κάτω των 70 ετών.

Στην εφημερίδα Δημοκρατία, του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου 2020, ο καθηγητής ανέφερε ότι «το γεγονός πως εν τέλει η θνητότητα είναι χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις αποτελεί αναμφισβήτητα μια αισιόδοξη είδηση, που ωστόσο δεν πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση και εφησυχασμό. Σημασία στην επιστήμη έχει να ανακαλύπτουμε και να κοινωνούμε την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή, καλή ή κακή. Το να προσπαθούμε να πετύχουμε συμμόρφωση των ανθρώπων με διάφορα μέτρα, κάποια από τα οποία, μάλιστα, είναι εξαιρετικά σκληρά, χρησιμοποιώντας διογκωμένα δεδομένα-φόβητρα, που δεν έχουν σχέση με την αλήθεια, δεν οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Μάλλον ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει αργά ή γρήγορα. Τα δεδομένα που έχουμε πλέον είναι αισιόδοξα. Τα νέα αυτά δεδομένα μάς δίνουν την ευκαιρία να δομήσουμε μια φυσιολογική ζωή για την ευρύτερη κοινωνία, διατηρώντας λογικές προφυλάξεις για όλους και προστατεύοντας με πιο έντονα μέτρα ποσοστό περίπου 10% του πληθυσμού».

Για την ανοσία της αγέλης ανέφερε ότι «σε κανονικές συνθήκες το επιδημικό κύμα μπορεί να καμφθεί, με ένα ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού της τάξης του 40%, του 30% ή ακόμα και του 10%.»

Για το θέμα της μάσκας ο καθηγητής είπε πως «επειδή τουλάχιστον ένας στους δέκα ασυμπτωματικούς/ολιγοσυμπτωματικούς μπορεί να μεταδώσει τον ιό, οι μάσκες είναι χρήσιμες γενικότερα όταν έχουμε ένα ενεργό επιδημικό κύμα, όπως σήμερα στην Ελλάδα, σε όλες τις περιστάσεις όπου υπάρχει συγχρωτισμός ή όπου δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός διατηρώντας αποστάσεις. Από την άλλη πλευρά, η χρήση της μάσκας δεν έχει απόλυτη αποτελεσματικότητα και επιπλέον, στην καθημερινή χρήση, επειδή συχνά η μάσκα δεν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να μην προστατεύει όσο θα θέλαμε. Άρα καλό είναι κάποιος να αποφεύγει όσο μπορεί τον μεγάλο συγχρωτισμό και να μην περιμένει από τις μάσκες να κάνουν θαύματα».

Τέλος, διευκρίνισε ότι «αυτό που εμφανώς είναι ακραίο φαινόμενο είναι η μη εποικοδομητική τρομολαγνεία.» Και συνέχισε λέγοντας «Νομίζω ότι η μεγάλη πλειονότητα της σοβαρής επιστημονικής κοινότητας συμμερίζεται τις απόψεις μου και αναζητεί λιγότερο βλαβερές λύσεις στη διαχείριση της πανδημίας. Αν ξέρετε κάποιον σοβαρό επιστήμονα που με έχει χαρακτηρίσει ακραίο, θα χαρώ να ακούσω το όνομά του και ελπίζω να μην παραμείνει ανώνυμος ή ψευδώνυμος, αλλά να προσπαθήσει να διορθώσει τα συμπεράσματά μου στην επιστημονική βιβλιογραφία – εκεί όπου όλα δημοσιεύονται με διαφάνεια. Είμαι πάντα ευγνώμων απέναντι σε όσους διορθώνουν τα πιθανά λάθη μου».

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει τη συνεργασία του καθηγητή στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, κάτι που ο επιβεβαίωσε και ο ίδιος. Ο καθηγητής είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας των ΗΠΑ και έχει αναγνωριστεί στους κορυφαίους παγκοσμίως επιστήμονες ανάλογα με την επιστημονική επιρροή που έχουν σε άλλους επιστήμονες διαχρονικά.

Στην Ελλάδα βέβαια, κάποια δημοσιογραφικά «σαΐνια» ανέφεραν πως πήρε στο λαιμό του τον πρόεδρο των ΗΠΑ... Μάλλον, εισχώρησαν στα άδυτα του αμερικανικού Καπιτωλίου. Ποια όμως, διεθνή αναγνώριση έχουν οι κύριοι Τσιόρδας, Σύψας, Μόσιαλος και άλλοι καθηγητές που συνεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση, που εμφανίζονται στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και που ακολουθούν πιστά τα συγκεκριμένα δημοσιογραφικά «σαΐνια»;

Σε άλλη δημοσίευσή του στο διεθνές περιοδικό «European Journal of Clinical Investigation», ο καθηγητής, εκτιμά ότι έως το τέλος του 2024 θα έχουν πεθάνει από κορονοϊό περίπου έως 8,50 εκατομμύρια άνθρωποι (έχουν ήδη πεθάνει λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο), με μέση εκτίμηση τα 4,40 εκατομμύρια. Όπως αναφέρει, το πόσοι τελικά θα είναι οι θάνατοι, θα εξαρτηθεί από μια πλειάδα παραγόντων. Εκτιμά, δε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερος από τα διαγνωσμένα παγκοσμίως, δηλαδή ήδη περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σχετικά με τη γρίπη, ο καθηγητής εκτιμά ότι, αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός, η γρίπη αναμενόταν να προκαλέσει τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως μέσα στην επόμενη πενταετία, μεταξύ των οποίων 150.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Με τα στοιχεία που δίνει λοιπόν, ο καθηγητής φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με έναν ιό ο οποίος είναι από δύο έως τέσσερις φορές πιο επικίνδυνος από την κοινή γρίπη. Δεν πρόκειται για γριπούλα. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, τα νούμερα είναι πιο αισιόδοξα. Κατά πόσο όμως, δικαιολογείται ο όρος πανδημία αντί εκείνου της επιδημίας;

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο σταθμό 98.4 και στο δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο καθηγητής ανέφερε: «το lock-down στην πρώτη φάση, στη πραγματικότητα δεν απέτρεψε από καμία αύξηση του αριθμού θανάτων. Σήμερα, επίσης ένα lockdown δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη κοινωνία, αποκαλύπτει έλλειψη στρατηγικής και κυρίως οδηγεί σε χειρότερα προβλήματα την κοινωνία. Η μαζικότητα των τεστ ημερησίως, με δωρεάν κάλυψη μέσω του Εθνικού Συστήματος, είναι το κλειδί το οποίο προϋποθέτει να περάσει στη μάχη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να σταματήσουν τα νοσοκομεία να είναι κέντρο συσσώρευσης κρουσμάτων και πολλαπλασιασμού τους».


Κατά τον καθηγητή «το 10% του πληθυσμού που είναι ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι, τρόφιμοι οίκων ευγηρίας, άστεγοι, φτωχά στρώματα και μετανάστες, είναι αυτό που μπορεί να πληγεί θανάσιμα και είναι αυτό το τμήμα για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν δρακόντεια μέτρα προστασίας με κοινωνικές αποστάσεις και μαζικά τεστ. Το 90% του πληθυσμού θα νοσήσει αλλά δεν θα πεθάνει, χρειάζονται λοιπόν μέτρα , όπως η ατομική υγιεινή , οι αποστάσεις και οι μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός, όχι όμως δαιμονοποιώντας την διαφορετική άποψη αλλά εξηγώντας επιστημονικά το αναγκαίο τέτοιων μέτρων. Δεν πείθεις την κοινωνία με απόψεις ότι μετά τα μεσάνυχτα ο ιός γίνεται πιο επιθετικός.»

Στο μεταξύ, η Σουηδία που προβαλλόταν ως παράδειγμα προς αποφυγή από τους υπέρμαχους του lock-down και της χρήσης μάσκας μέχρι και στον μπιντέ, έχει κάνει πλέον πολλούς επικριτές της να ξύνουν το κεφάλι τους. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς, ενώ πριν την στοχοποιούσαν, τώρα προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί στην Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σουηδικό μοντέλο. Ενώ λοιπόν, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται πάλι ραγδαία, στη Σουηδία εδώ και 3-4 μήνες έχουν σταθεροποιηθεί και παραμένουν σε πολύ χαμηλά νούμερα. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ηλικιωμένοι θα υπόκεινται στις ίδιες συστάσεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η δε χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. Επιμένουν στην τήρηση των αποστάσεων, στην αποφυγή συνωστισμού και στο συχνό πλύσιμο των χεριών. Αρκετά βέβαια ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έσπευσαν και πάλι να την επικρίνουν. Ολοκλήρωσε άραγε η κυβέρνηση τη λίστα των ΜΜΕ για το νέο πακέτο διαφημιστικής καμπάνιας για τον κορωνοϊό ή όχι ακόμα;

Μετά λοιπόν, τα αρχικά υψηλά νούμερα θανάτων των 5.800, που εκδηλώθηκαν κυρίως στα γηροκομεία της χώρας, η Σουηδία αρχίζει να βάζει υποψηφιότητα ως μία από τις χώρες με την πιο σωστή αντιμετώπιση του ιού. Άλλωστε, στο αντίστοιχα πληθυσμιακά Βέλγιο, που είχε λάβει πολύ αυστηρά μέτρα, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους διπλάσιους της Σουηδίας και το χειρότερο σημειώνεται νέα έξαρση. Στη Γαλλία με πληθυσμό πενταπλάσιο της Σουηδίας και παρά τα σκληρά μέτρα και το lock-down, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 36.000. Τη συγκεκριμένη δηλαδή χρονική στιγμή βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τη Σουηδία. Αργότερα βλέπουμε… Άρα το επιχείρημα πως το αρχικό υψηλό μέγεθος θανάτων στη Σουηδία οφειλόταν στα «χαλαρά» μέτρα πλέον παραπαίει.

Κατά πόσο λοιπόν, τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται στην Ελλάδα είναι λογικά ή υπερβολικά ή το κυριότερο σωστά; Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα ίσως να είχαμε… πεθάνει όλοι, άρα μας έσωσε η κυβέρνηση. Αλλά, αυτός ο ισχυρισμός πλέον καταρρέει τόσο από τα ανανεωμένα συγκρίσιμα δεδομένα, όσο και από ανεξάρτητους επιστήμονες-ερευνητές.

Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι περισσότερες κυβερνήσεις ειδικά στην Ευρώπη, μάλλον προσπαθούν να αποσιωπήσουν το φτωχό σύστημα υγείας που έχουν δομήσει, λόγω των μονεταριστικών και νεοφιλελεύθερων οικονομικών μοντέλων που έχουν υιοθετήσει. Συνεχίζουν όμως να μην αλλάζουν μυαλά και να φορτώνουν την «ευθύνη» μέχρι και στα νήπια.

Αλλά, το πλέον περίεργο της υπόθεσης αποτελεί η προκλητικά ελλιπέστατη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων. Όπως, ο διπλασιασμός του αριθμού των μέσων μαζικής μεταφοράς, η ταχεία ανέγερση μικρών νοσοκομειακών κλινικών, η αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ, η κάλυψη όχι απλά όλων των κενών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά η πρόσληψη ακόμα περισσότερων (ούτε όμως η κάλυψη των προ 6 μηνών κενών έχει γίνει), η κάλυψη των ελλείψεων νοσοκομειακού εξοπλισμού και υλικού, η συχνή ενημέρωση και αυστηρή παρακολούθηση των ευπαθών ομάδων, η ανέγερση νέων σχολικών πτερύγων, η πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών, η προτροπή για προσωρινή μετακόμιση εκτός των μεγάλων πόλεων σε όσους έχουν τη δυνατότητα και η εκτέλεση εκτεταμένων δημοσίων έργων, με χρήματα-γέφυρα που θα μπορούσαν να αντληθούν άμεσα από τις διεθνείς χρηματαγορές εκμεταλλευόμενοι τα υπάρχοντα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μετέπειτα να συμψηφιστούν-εξοφληθούν από τα ποσά που θα εκταμιευθούν από το πρόσφατα εγκεκριμένο πρόγραμμα ανάκαμψης της Ε.Ε.

Παρ’ όλα αυτά, τα ανούσια, ανεύθυνα και με αυταρχικά μέτρα διαγγέλματα καλά κρατούν. Όσο για τους βουλευτές, ουδείς βγάζει τσιμουδιά περί ανεπάρκειας ή αστοχίας των μέτρων. Δωρίσανε άλλωστε το 50% ενός μηνιάτικου, τι άλλο να κάνουν. Τσιμουδιά και για τον νέο πτωχευτικό τερατούργημα-νόμο ο οποίος αφορά 200 δις ευρώ χρέη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων ιδιωτών και ελληνικών επιχειρήσεων. Τσιμουδιά και για το Oruc Reis. Για όλα τσιμουδιά.

Η δε εν γένει επιχειρηματολογία εξαντλείται στα περίπτερα, στους συνομωσιολόγους, στους ψεκασμένους, στα νηπιαγωγεία, στο «κουταλάκι» και στην ποινικοποίηση της «ηλίθιας» άποψης. Με αφορμή δε όσους «τόλμησαν» να τιμήσουν τους προγόνους μας στην επέτειο των 80 ετών από το «ΟΧΙ» του 1940, καλλιεργήθηκε ένα ακόμα «σοβαρό» επιχείρημα. Του προδότη…

Η δυσπιστία όμως των Ελλήνων, αυξάνεται. Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Guardian, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται στα ελληνικά ΜΜΕ. Αποκαλύπτει πως το 46% των Ελλήνων πιστεύει πως το μέγεθος των καταγεγραμμένων θανάτων από κορωνοϊό έχει «φουσκωθεί». Στην Ελλάδα βέβαια, κόβονται τηλεοπτικές εκπομπές που θα παρουσίαζαν τους δήθεν «αρνητές» του κορωνοϊού, ενώ ταυτόχρονα ευτυχώς δημοσιοποιούνται κατά λάθος, οι «οδηγίες» της κυβέρνησης προς τα ΜΜΕ, για το πώς πρέπει να παρουσιάζουν το ζήτημα του κορωνοϊού στους Έλληνες. Μα, είναι δυνατόν να υφίσταται λογοκρισία ή προσπάθεια επιβολής κατεύθυνσης της πληροφόρησης στην Ελλάδα;

Εκτός απροόπτου, με το υπάρχον κυβερνητικό πνεύμα μέτρων όχι δεν θα γλιτώσουμε το lock-down, αλλά μάλλον θα κλειστούμε για 4-5 μήνες, αντί για 2 πέρυσι και σε λίγο καιρό θα φοράμε μάσκα μέχρι και στα νεογέννητα.

Θα διακινδυνέψω λοιπόν, μία πρόβλεψη. Η πτώση της κυβέρνησης θα είναι ξαφνική και βίαιη, εξαιτίας των εξελίξεων και των συνεπειών στα μέτωπα του κορωνοϊού, της οικονομίας και των ελληνοτουρκικών. Η ουσία όμως, βρίσκεται στο τι μεγέθους ζημιά θα έχει μέχρι τότε προκληθεί σε όλους μας και στην Ελλάδα. Γιατί τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι μέχρι στιγμής φαίνονται. Ή μήπως είναι πιο ορθό να πούμε, από όπως μέχρι στιγμής μας τα παρουσιάζουν...

Μαργέλης Κωνσταντίνος


Λευκάδα, 30 Οκτωβρίου 2020

Υ.Γ.

Τους παρακάτω στίχους μου τους έστειλε ένας φίλος και με την άδειά του τους δημοσιεύω:

Θα κάτσω σπίτι

θα αράξω σπίτι,

λοιπόν απόψε

ριάλιτι θα δω...



Θα κάτσω σπίτι

θα αράξω σπίτι,

κι άμα γουστάρω

θα βάλω και Λιακό...



Κι όταν ακούω να χτυπάει το τηλέφωνο,

θα το αρπάζω και θα φιλοσοφώ,

γιατί δεν θέλω να 'μαι ένα φερέφωνο,

αλλά απ' την άλλη να φοβάμαι το κακό,

γι' αυτό...



Θα κάτσω σπίτι,

θα αράξω σπίτι,

οχυρωμένος θα κάνω το παπί...



Θα κάτσω σπίτι,

θα αράξω σπίτι,

και στο δελτίο θα 'μαι αν κάτι χρειαστεί...



Θα κάτσω σπίτι,

θα αράξω σπίτι,

σεισμός να γίνει δεν πρόκειται να βγω...



Θα κάτσω σπίτι,

θα αράξω σπίτι,

έχω τον «Κούλη» για αφέντη κι αρχηγό...




Γιατί αν βγω θα μου ρίξουνε το φταίξιμο

κι ο Χαρδιαλιάς ξέρει τι θα χρεωθώ...

Κι όπως λένε στο χωριό μου για το φταίξιμο,

πρώτος φταίει αυτός που αφήνει το κακό,

για αυτό...




Θα κάτσω σπίτι,

θα αράξω σπίτι

και θα κρατήσω το στόμα μου κλειστό...



Πηγές:

https://eody.gov.gr/epidimiologika-statistika-dedomena/ektheseis-covid-19/

https://www.dimokratianews.gr/ellada/lamvanontai-sklira-metra-me-peiragmena-dedomena/

https://www.statistics.gr/greece-in-figures

https://hellasjournal.com/2020/10/ioannidis-stanfornt-sto-015-i-pragmatiki-thnitotita-tis-covid-19-ke-ta-senaria-tis-pandimias/

https://www.mononews.gr/health/souidia-koronoios-i-kivernisi-protrepi-tous-ilikiomenous-na-min-apomonononte

https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1591365/giannis-ioannidis-lock-down-simainei-elleipsi-stratigikis-ti-apokaluptei-i-thnitotita/

https://www.google.com/search?q=%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%B7%CE%B4%CE%AF%CE%B1+%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&oq=%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%B7%CE%B4%CE%AF%CE%B1+%CE%BA%CF%81%CE%BF&aqs=chrome.0.0j69i57j0j0i10i22i30j69i61j69i65l2.5916j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1593994/k-farsalinos-to-duskolo-dimino-pou-thelei-kathares-kouvedes-gia-ton-neo-koronoio/

https://www.pronews.gr/ygeia/929085_gpetrakos-pos-ginetai-na-ehoyme-ligoteroys-thanatoys-stin-hora-apo-persi-otan-den

https://eody.gov.gr/20201028_briefing_covid19/

https://tvstar.gr/fthiotida-articles/111217-o-lamiotis-kardiologos-k-farsalinos-anamesa-stous-14-ellines-epistimones-me-pagkosmia-epirroi

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/929238_i-ellada-stin-deyteri-thesi-pagkosmios-me-toys-arnites-tis

http://www.freepen.gr/2020/10/blog-post_793.html

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail