Σαουδικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ εντάσσονται στο μποϊκοτάζ των τουρκικών εισαγωγών

Freepen.gr - Οι τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ενταχθεί στο μποϊκοτάζ στη Σαουδική Αραβία εναντίον τουρκικών προϊόντων αυτή την εβδομάδα, ανέφερε το Agence France Presse την Πέμπτη.

Η Σαουδική Αραβία είναι η 15η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας και η χώρα χρησιμοποιείται επίσης ως σημείο τράνζιτ για τα τουρκικά προϊόντα.

Ορισμένες αλυσίδες λιανικής πώλησης δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να πωλούν τα εμπορεύματα μέχρι να εξαντληθούν τα τρέχοντα αποθέματα, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το μποϊκοτάζ βασίζεται σε τρία όχι – Καμία επένδυση, καμία εισαγωγή και κανένας τουρισμός – και έρχεται ως απάντηση σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά τη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκι, για την οποία οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι πληροφοριών είναι ύποπτοι ότι πραγματοποίησαν στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη, και το ρόλο του Ριάντ σε περιφερειακά ζητήματα.

Η εκστρατεία ξεκίνησε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και εξαπλώθηκε μέσω του πληθυσμού πριν οι τοπικοί αξιωματούχοι στον τομέα του εμπορίου και της βιομηχανίας προτρέψουν τους Σαουδάραβες πολίτες να μποϊκοτάρουν τις τουρκικές εισαγωγές αυτό το μήνα. Τα προϊόντα διεθνών εμπορικών σημάτων που κατασκευάζονται στην Τουρκία περιλαμβάνονται επίσης στο μποϊκοτάζ, απειλώντας τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από το μποϊκοτάζ, ανησυχούσα για τους ξένους επενδυτές και την πιθανότητα η Τουρκία να υποβάλει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ανέφερε το AFP. Οι αρχές αρνήθηκαν να θέσουν περιορισμούς στα τουρκικά προϊόντα και υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία καθοδηγείται από πολίτες, ανέφερε.

Η Karen Young, μελετητής στο American Enterprise Institute, αποκάλεσε την εκστρατεία ένα "είδος πολιτικής επίδειξης".

"Είναι μια τακτική για τη Σαουδική εγχώρια κατανάλωση, ένα μήνυμα από το κράτος στους πολίτες για το πώς να αντιληφθούν και να κατασκευάσουν έναν εξωτερικό αντίπαλο", δήλωσε στο AFP.

Ο Robert Mogielnicki, μελετητής στο Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών του κόλπου στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι διμερείς εμπορικές ροές της Σαουδικής Αραβίας - Τουρκίας "δεν ήταν αρκετά σημαντικές για να κάνουν ή να σπάσουν τις οικονομίες μιας χώρας".

"Η Τουρκία πρόκειται να χάσει περισσότερα βραχυπρόθεσμα από διαταραχές στις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά για να ελαχιστοποιήσει τυχόν κόστος που σχετίζονται με τη φήμη που σχετίζονται με τις παγκόσμιες αντιλήψεις για την εμπορική της πολιτική", δήλωσε στην AFP.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail