Στάζει μέλι ο Στόλτενμπεργκ: Πολύτιμη σύμμαχος για εμάς η Τουρκία

Freepen.gr - Μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο Γενικός Γραμματέας επαίνεσε την προσφορά της Τουρκίας σε αποστολές του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Κοσσυφοπέδιο. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε επίσης την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Τουρκίας, ενισχύοντας την αεροπορική της άμυνα κατά των πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία και αυξάνοντας την αεροπορική και ναυτική παρουσία της Συμμαχίας.

Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης για τη μείωση των κινδύνων συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση να χρησιμοποιηθεί μια ασφαλής τηλεφωνική γραμμή που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: "ο μηχανισμός επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής εμπλοκής Τουρκίας και Ελλάδας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ. Χαιρετίζω αυτό και αποτίω φόρο τιμής και στους δύο συμμάχους για τις προσπάθειές τους, και είμαστε έτοιμοι να το αναπτύξουμε περαιτέρω" και πρόσθεσε: "ο μηχανισμός αποφυγής σύγκρουσης μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες. Ελπίζω σθεναρά ότι οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν καθαρά μέσω διαπραγματεύσεων, στο πνεύμα της Συμμαχικής Αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου".

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους ασχολήθηκαν επίσης με την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία, τη συνεχιζόμενη βία μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την απόκτηση από την Τουρκία του συστήματος S-400.

Ο Γενικός Γραμματέας επρόκειτο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Erdoǧan και τον Υπουργό Άμυνας Hulusi Akar αργότερα τη Δευτέρα. Την Τρίτη, ο Στόλτενμπεργκ θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail