Π. Ήφαιστος : Ο Ερντογάν σκέφτεται και με όρους πολέμου, εμείς εθελοτυφλούμε κατευναστικά


Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, Παναγιώτης Ήφαιστος , μιλώντας στον 98.4 έκανε λόγο για καταστάσεις εθνικής ντροπής και ακατανόητης προχειρότητας χωρίς στρατηγική και στοιχειώδη λειτουργία των κρατικών επιτελείων, όταν καλά – καλά η πλειοψηφία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των δημοσιολογούντων από θέσεις ευθύνης και συμβούλων για θέματα κρατικής ασφάλειας δεν μπορούν, όπως εξήγησε, με αντικειμενικούς όρους να προσδιορίσουν τι σημαίνει απειλή. 

Κατά τον ίδιο , όλες οι συγκλίνουσες μέχρι τώρα εκτιμήσεις, τον οδηγούν στην εκτίμηση που διαρκώς ενδυναμώνεται, πως ο Ερντογάν μπορεί να μην επιδιώκει απλά να τραβήξει τα γεγονότα στα άκρα με ή χωρίς θερμό επεισόδιο , ώστε να μας οδηγήσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων για παραχωρήσεις, αλλά αντίθετα να θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε πολεμική σύγκρουση , εκτιμώντας πως αν του βγει θα μπορέσει να αποσπάσει τμήμα της εθνικής μας επικράτειας. 

Ο Π. Ήφαιστος υποστήριξε ότι όσοι πραγματικά θέλουν να αποφύγουν μία πολεμική αναμέτρηση , στρατηγικά κινούνται με πολιτική συγκροτημένη και πολύ-επίπεδη ακόμη και στρατιωτικά για να αποτρέψουν τον πόλεμο. Ο κατευνασμός αντίθετα οδηγεί γρηγορότερα σε πόλεμο, ενώ όπως είπε με την υφαλοκρηπίδα μας ipso facto και ως την μέση γραμμή για οριοθέτηση με όποιον επιθυμεί, είναι αστειότητες και ασόβαρες οι δηλώσεις «κόκκινη γραμμή τα 6 ν.μ.» , όταν μιλάς για δυνητική επέκταση στα 12 ν.μ. της αιγιαλίτιδας σου , επί τόσα χρόνια και δεν έχεις καν κλείσει τόσα χρόνια κόλπους, δεν έχεις σημεία βάσης και ευθείες γραμμές βάσης, ούτε καν στείλει στίγματα και συντεταγμένες τους στον ΟΗΕ. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, για την εντελώς λάθος πορεία και στρατηγικά που ακολουθείτε εδώ και χρόνια και παρά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, σημειώνοντας ότι θα είναι «έγκλημα» να εγκαταλειφθεί ο ελληνισμός της Κύπρου και η γεωπολιτική αξία της Κύπρου στις ορέξεις του Αττίλα, όταν η Κύπρος αποτελεί για όλους τους παίκτες ισχύος, το κλειδί για όλη την Μεσόγειο , την Μέση και Εγγύς Ανατολή. 


 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail