Η επικίνδυνη Νέα Συμμαχία Ιράν-Κατάρ-Τουρκίας-Χαμάς

pixabay
Η συνεχιζόμενη προσέγγιση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς με τη Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις των Παλαιστινίων με την Αίγυπτο. Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης επανέλαβαν τις καυστικές επιθέσεις τους κατά της Παλαιστινιακής ηγεσίας εν γένει και του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 ειδικότερα.

Παρουσίαση Freepen.gr

Οι αιγυπτιακές επιθέσεις έλαβαν χώρα την παραμονή συνάντησης στην Τουρκία μεταξύ ηγετών της Φατάχ του Αμπάς και της Χαμάς. Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη υπό την αιγίδα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ηγέτες της Χαμάς και της Φατάχ συζήτησαν τρόπους τερματισμού της διαφωνίας τους και διεξαγωγής παλαιστινιακών προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που είχαν καθυστερήσει πολύ.

Η συνάντηση Φατάχ-Χαμάς στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Αμπάς για την επίτευξη Παλαιστινιακής "Εθνικής Ενότητας για την αντιμετώπιση Ισραηλινών και αμερικανικών σχεδίων κατά των Παλαιστινίων."Οι προσπάθειες συμφιλίωσης έχουν επίσης σχεδιαστεί για να ματαιώσουν τις συμφωνίες εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και ορισμένων αραβικών κρατών.  

Οι αιγυπτιακές επιθέσεις, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στη Χαμάς, αποσκοπούν στην Αποστολή προειδοποίησης στον Αμπάς κατά της ένταξης στο εξτρεμιστικό στρατόπεδο υπό την ηγεσία του Ιράν, του Κατάρ και της Τουρκίας. Επιπλέον, οι επιθέσεις αποσκοπούν στο να υπενθυμίσουν στον Αμπάς και στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Χαμάς, παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, εξακολουθεί να αποτελεί πραγματική απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου. 

Ο Αμπάς, ωστόσο, φαίνεται αποφασισμένος να αγνοήσει τις αιγυπτιακές προειδοποιήσεις και βαδίζει με πλήρη ταχύτητα προς τη δημιουργία συμμαχίας με τη Χαμάς και τους κυρίους της στο Ιράν, το Κατάρ και την Τουρκία.  

Ο Αμπάς έχει ήδη βλάψει τις σχέσεις των Παλαιστινίων με ορισμένες αραβικές χώρες καταδικάζοντας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν για την υπογραφή ειρηνευτικών συνθηκών με το Ισραήλ. Ο Αμπάς και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του έχουν κατηγορήσει και τις δύο χώρες του Κόλπου ότι "μαχαιρώνουν τους Παλαιστινίους στην πλάτη" και προδίδουν τον Παλαιστινιακό Αγώνα, την Ιερουσαλήμ και το Τζαμί Αλ-Ακσά υπογράφοντας συμφωνίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ.

Ένα σημάδι της αυξανόμενης ρήξης μεταξύ των Παλαιστινίων και του αραβικού κόσμου εμφανίστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ Μάλκι ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να "παραιτηθούν" από το δικαίωμά τους να προεδρεύσουν του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου στην τρέχουσα σύνοδό του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ. "Δεδομένου ότι η απόφαση να βιαστούμε [μετά την εξομάλυνση] λήφθηκε στην Ουάσινγκτον, δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό να ασκήσει περισσότερη προσπάθεια να πείσει [τους Άραβες] κατά της εξομάλυνσης, ιδιαίτερα επειδή δεν είναι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων", εξήγησε ο Μάλκι.  

Η απόφαση σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας διαζυγίου μεταξύ των Παλαιστινίων και του αραβικού κόσμου. Η Παλαιστινιακή ηγεσία μποϊκοτάρει την αμερικανική κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν ο πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι έχουν επίσης αναστείλει τους δεσμούς τους με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού της ασφάλειας.  Επιπλέον, οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει την υποστήριξη αρκετών αραβικών χωρών λόγω των επαναλαμβανόμενων καταδίκων τους από αραβικές κυβερνήσεις και ηγέτες που θέλουν να κάνουν ειρήνη με το Ισραήλ.  Τώρα φαίνεται ότι οι Παλαιστίνιοι κατευθύνονται επίσης προς την καταστροφή των σχέσεών τους με την Αίγυπτο λόγω της απόφασης του Αμπάς να κάνει ειρήνη με τη Χαμάς και να κατευνάσει το Ιράν, την Τουρκία και το Κατάρ.  

Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι και συγγραφείς εντάχθηκαν στη χορωδία των κριτικών στον αραβικό κόσμο που κατηγορούν την Παλαιστινιακή ηγεσία ότι στερείται σαφούς στρατηγικής που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. 

Οι δημοσιογράφοι και οι συγγραφείς εξαπέλυσαν επίσης μια καυστική επίθεση κατά της Χαμάς για τη συμμετοχή της στην τρομοκρατία και για τη ρίψη της στην ανοιχτή αγκαλιά του Ιράν, της Τουρκίας και του Κατάρ. Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο συγγραφέα Farouk Jweideh:

"Το παλαιστινιακό ζήτημα δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή των αραβικών ζητημάτων και έχει υποχωρήσει σε διεθνή φόρουμ και πίσω από τα παρασκήνια των Ηνωμένων Εθνών, ακόμα και στον Αραβικό Σύνδεσμο... Το ζήτημα της Παλαιστίνης ήταν το πρώτο αραβικό ζήτημα σε όλες τις περιπτώσεις. Κανείς δεν γνωρίζει τώρα το μέλλον του Μαχμούντ Αμπάς, επειδή όλοι τον έχουν εγκαταλείψει"

Ο Jweideh έκρινε τους Παλαιστίνιους ηγέτες υπεύθυνους για την "παρακμή" του Παλαιστινιακού ζητήματος και ειδικότερα τη σύγκρουση μεταξύ Φατάχ και Χαμάς.

"Κανείς δεν ξέρει πώς σκέφτεται ο Μαχμούντ Αμπάς και ποιες είναι οι σκέψεις της Φατάχ, της Χαμάς και των υπόλοιπων παλαιστινιακών φατριών... Η κατάσταση σύγχυσης και αποσύνθεσης που έπληξε τον αραβικό κόσμο έφερε τους ηγέτες της Παλαιστίνης σε ιστορικό αδιέξοδο. Κανείς δεν στέκεται με το παλαιστινιακό ζήτημα και τους ανθρώπους τώρα".

Ο Αιγύπτιος συγγραφέας Abdel Mun'em Said κατηγόρησε την Τουρκία, το Ιράν, το Κατάρ και τη Χαμάς πως "χρησιμοποιούν την ιστορία αφειδώς, επιλεκτικά και τραγικά για να επιβάλουν τις κατάλληλες πολιτικές και στρατηγικές επιλογές για να διατηρήσουν μια κατάσταση έντασης, εχθρότητας και συγκρούσεων στην περιοχή" .Σύμφωνα με τον Σαΐντ, στόχος των τεσσάρων κομμάτων είναι να διεισδύσουν στις αραβικές χώρες και να αποκτήσουν υλικά και πολιτικά οφέλη στην περιοχή.

Η Αιγύπτια παρουσιάστρια Basma Wahba σημείωσε ότι η Χαμάς έχει ιστορία ανάφλεξης συγκρούσεων στην περιοχή, με τη βοήθεια του Κατάρ και της Τουρκίας. "Ζούσαμε σε μια μεγάλη ψευδαίσθηση ότι η Χαμάς στοχεύει να πολεμήσει το Ισραήλ για να απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ", δήλωσε η Wahba.

"Είναι καιρός οι άνθρωποι να γνωρίσουν την αλήθεια για αυτό το κίνημα και τους στόχους του για σαμποτάζ σε αυτή την περιοχή. Με την υποστήριξη του Κατάρ και της Τουρκίας, η Χαμάς έχει ένοπλες πολιτοφυλακές και διαδραματίζει καταστροφικό ρόλο στην περιοχή. Η Χαμάς είναι παρούσα και συμμετέχει σε κάθε αραβική χώρα. Ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει τους ηγέτες της Χαμάς για να επιτύχει τους στόχους του στην περιοχή και πολλά μέλη της Χαμάς έχουν αποκτήσει τουρκική υπηκοότητα".

Σχολιάζοντας την υποκρισία και τη διαφθορά της Χαμάς, ο Αιγύπτιος συγγραφέας Χασέμ Αλ-Φαχκράνι παρατήρησε:

"Εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πρώτος στόχος της Χαμάς είναι να αντισταθεί στο Ισραήλ είναι λάθος. Ο πρώτος και μοναδικός στόχος της είναι να λάβει χρήματα. Το σύνθημα της Χαμάς είναι: πίστη σε όποιον πληρώνει περισσότερο"

Ο Αλ-Φακράνι αναφερόταν στις επιχορηγήσεις μετρητών του Κατάρ που παραδόθηκαν στη Χαμάς κατά το παρελθόν έτος. Σημειώνοντας ότι η Χαμάς λειτουργεί υπό την καθοδήγηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πρόσθεσε:

"Η Χαμάς, που ιδρύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1987 με το όνομα του ισλαμικού κινήματος αντίστασης, είναι μία από τις πτέρυγες του διεθνούς οργανισμού της Αδελφότητας. Η Χαμάς στοχεύει στην επίτευξη των στόχων του οργανισμού χωρίς να λαμβάνει υπόψη άλλες εκτιμήσεις"

Ο Αλ-Φακράνι επεσήμανε ότι η Χαμάς καταδίκασε ορισμένες αραβικές χώρες για εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, αγνοώντας ότι οι επιχορηγήσεις μετρητών του Κατάρ που λαμβάνει παραδόθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας με ισραηλινή άδεια. "Το Κατάρ έχει παράσχει στη Χαμάς περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια από το 2012", ανέφερε.

"Το Κατάρ δεν παρείχε αυτά τα κεφάλαια από ανθρωπιστική άποψη και για να βοηθήσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Το Κατάρ το έπραξε για να βοηθήσει τη Χαμάς και τους ηγέτες της και να επιτρέψει στο Κατάρ να εδραιώσει μια θέση στην περιοχή"

Ο Αιγύπτιος συγγραφέας Μουσταφά Ανμπάρ κατήγγειλε τη Χαμάς ως "διαβολικό κίνημα με παραπλανητική ιστορία και συνεχή υποστήριξη για την τρομοκρατία". Κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπηρετεί την ατζέντα Τουρκίας-Κατάρ στην περιοχή.

"Μέρα με τη μέρα, οι κακόβουλοι στόχοι και οι προθέσεις της Χαμάς αποκαλύπτονται μέσω της διαπραγμάτευσης με το παλαιστινιακό ζήτημα, προκειμένου να επιτευχθούν παράνομα κέρδη εις βάρος του παλαιστινιακού λαού... Αυτή είναι η ατζέντα της Τουρκίας και του Κατάρ: υποστήριξη της τρομοκρατίας".

Ένας άλλος Αιγύπτιος συγγραφέας, Isra'a Ahmed Fouad, έγραψε ότι οι πραγματικοί στόχοι της Χαμάς έχουν εκτεθεί: ενώ οι ηγέτες της επιδιώκουν να πλουτίσουν, εργάζονται για να εξυπηρετήσουν τις τουρκικές φιλοδοξίες στην περιοχή. Σημειώνοντας ότι η Χαμάς έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και απείλησε την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, δήλωσε ο Φουάντ:

"Ο βομβαρδισμός της Χαμάς του τζαμιού Ιμπν Ταϊμίγια στην πόλη Ράφα ήταν ένα από τα πιο ειδεχθή από αυτά τα εγκλήματα, καθώς κατέστρεψαν το τζαμί με εκτοξευτήρες ρουκετών. Αφού η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, τα μέλη της διέπραξαν δολοφονίες, απαγωγές και βασανιστήρια. Τα μέλη της πραγματοποίησαν επίσης πολλά εγκλήματα με τη διαρροή δηλητηριώδους αερίου στα κελιά των φυλακισμένων και των κρατουμένων"

Ο Φουάντ ανέφερε ότι ένας Παλαιστίνιος αξιωματικός ασφαλείας ανέφερε ότι "επαίσχυντες πράξεις" πραγματοποιούνταν μέσα στις σήραγγες που έχτισε η Χαμάς στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ:

"Εκτός από τις επιχειρήσεις λαθρεμπορίου, άλλες ανήθικες πράξεις ασκήθηκαν μέσα στις σήραγγες, ειδικά κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του εκτοπισμένου [αιγυπτίου] προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι... Όποιος προσπάθησε να εκθέσει αυτές τις πράξεις σκοτώθηκε από τη Χαμάς. Η Χαμάς συνήθιζε να απελευθερώνει δηλητηριώδες αέριο στις σήραγγες για να σκοτώσει εκείνους που ήταν μέσα, και τότε θα ισχυριζόταν ότι το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει τις σήραγγες".

Η αιγυπτιακή εφημερίδα Sout Al-Omma κατηγόρησε τη Χαμάς ότι εγκατέλειψε τον Παλαιστινιακό Αγώνα και ευθυγραμμίστηκε με το Κατάρ, το οποίο έριξε δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της για να εξυπηρετήσει τη δική του ατζέντα και στόχους στην περιοχή. Το έγγραφο ανέφερε ότι ο Αιγύπτιος βουλευτής Hammam al-Adli λέει:

"Η [Χαμάς] υιοθετεί μια εξτρεμιστική ιδεολογία και έχει στενή σχέση με το Κατάρ, η οποία είναι μια ύποπτη σχέση που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της υποστήριξης ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων και του σχεδιασμού σαμποτάζ και τρομοκρατικών επιχειρήσεων σε ορισμένες αραβικές χώρες"

Η Χαμάς, πρόσθεσε, υπηρετεί την ατζέντα του Κατάρ σε αντάλλαγμα για τα μεγάλα οικονομικά κεφάλαια που λαμβάνει η Χαμάς από το Κατάρ.

Ένας άλλος Αιγύπτιος βουλευτής, ο Μοχάμεντ Σαλίμ, δήλωσε ότι η Χαμάς έχει πέσει στην αγκαλιά της τρομοκρατικής οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κατάρ. Η Χαμάς, πρόσθεσε "υποστηρίζει τους κακόβουλους στόχους και τα σχέδιά τους στην περιοχή και τα σχέδια υποκίνησης εναντίον της Αιγύπτου και ορισμένων αραβικών χωρών να αποσταθεροποιήσουν την ασφάλειά τους"

Αν αυτοί οι ισχυρισμοί εναντίον της Χαμάς είχαν δημοσιευθεί από το Ισραήλ, θα έχουν απορριφθεί από πολλούς στη Δύση ως "ισραηλινή προπαγάνδα". Αυτές οι κατηγορίες, ωστόσο, προέρχονται από την Αίγυπτο, τη μεγαλύτερη αραβική χώρα που έχει κοινά σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας που κυβερνάται από τη Χαμάς. Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στον Αμπάς και τον υπόλοιπο κόσμο για τους κινδύνους της Συμμαχίας Χαμάς-Ιράν-Τουρκίας-Κατάρ που αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η Παλαιστινιακή ηγεσία και η διεθνής κοινότητα φαίνεται ξεκάθαρα αδιάφορη για τον διαφαινόμενο κίνδυνο αυτού του νεότερου άξονα του κακού. Για αυτούς, η μόνη μοίρα χειρότερη από το θάνατο είναι η εξομάλυνση μεταξύ των Αράβων και του Ισραήλ. Ο Αμπάς έχει για άλλη μια φορά καθηλώσει τις ελπίδες του και εκείνες του λαού του σε οντότητες που θα εμπόδιζαν τους Παλαιστινίους και θα κατέστρεφαν το Ισραήλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail