Δυο παιδιά έχασαν την ζωή τους στη Σάμο, είναι τόσο άδικο, τόσο τραγικό, γιατί;

Έφταιγε η κακιά στιγμή, ή η ανευθυνότητα των διαφόρων αρμοδίων διαχρονικά; Το σπίτι που κατέρρευσε, λίγες ώρες μετά τον κύριο σεισμό, ήταν φονική παγίδα. Αν είχε ελεγχθεί, πριν τον σεισμό, είναι βέβαιο ότι, θα το έκριναν επικίνδυνο, θα πρότειναν την ενίσχυση της στατικής του επάρκειας ή την άμεση κατεδάφισή του. 

Γιάννης Μαγκριώτης

Το έβλεπαν, για χρόνια, αρμόδιοι και μη, ίσως και κάποιοι να το σκέφτηκαν και να το επεσήμαναν στις τοπικές αρχές. Αυτοί μπορεί να σκέφτηκαν ό,τι θα ήταν ακριβή η απαλλοτρίωση και η κατεδάφισή του ή οι ιδιοκτήτες να ζητούσαν τρελή αποζημίωση. 

Πόσα τέτοια ετοιμόρροπα υπάρχουν στην Σάμο και σε όλες τις πόλεις της χώρας, δεν αναφέρομαι στα χωριά, γιατί τα έχουν εγκαταλείψει εδώ χρόνια οι κάτοικοί τους, και είναι πηγές κινδύνων.
Θυμάμαι στην Θεσσαλονίκη, ο σεισμός του '78 γκρέμισε πολλά από αυτά και πολλά οι υπηρεσίες ελέγχου τα έβγαζαν κόκκινα και ζητούσαν την κατεδάφισή τους. 

Πράγματι τα επόμενα χρόνια πολλά κατεδαφίστηκαν, με μια λογική αποζημίωση των ιδιοκτητών, και αυτό βοήθησε να ανοίξουν δρόμοι και χώροι για πάρκα. 

Υπάρχουν και αρκετά, που οι ιδιοκτήτες τους δεν δέχτηκαν την κατεδάφιση, χρησιμοποιώντας κάθε νομικό και πολιτικό τερτίπη, απαιτώντας τεράστιες αποζημιώσεις.

Δυστυχώς οι αρμόδιοι και τα δικαστήρια τους επέτρεψαν να τα διατηρήσουν.
Είναι διαρκής απειλή για την ασφάλεια των ανθρώπων, πέραν του ότι στενεύουν επικίνδυνα δρόμους και συμβάλουν στην πρόκληση ατυχημάτων συχνά. 

Βέβαια το χειρότερο ειναι ό,τι υπάρχουν και δημόσια κτίρια, οπως σχολεία, νοσοκομεία και όχι μόνο, που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουν ελεγχθεί συστηματικά, και κάποια προσπάθεια που άρχισε από τον ΟΣΚ και τον ΟΑΣΠ, το 2010, σταμάτησε αδικαιολόγητα, λόγω έλλειψης πόρων. 

Να θυμίσω το κτίριο του Ε' Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης, έτσι το έλεγαν όταν πήγαινα εγώ, όταν ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε το 2010 να το βάψει και να κάνει περιορισμένες επεμβάσεις στα επιχρίσματα, οι μηχανικοί κατάλαβαν αμέσως ό,τι ήταν ετοιμόροπο.

Το κλείδωσαν, απαγόρευσαν την πρόσβαση και μετά από δέκα χρόνια, διάβασα, ότι θα ξεκινήσει η στατική του ενίσχυση και ουσιαστικά η ανακατασκευή του. 

Το νομοθετικό πλαίσιο των απαλλοτριώσεων θέλει αλλαγές για να επιταχύνονται οι απαλλοτριώσεις για λόγους ασφάλειας των πολιτών και φυσικά οι αρμόδιοι τοπικοί άρχοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην ζήσουμε ανάλογες τραγωδίες, όπως με τα παιδιά στην Σάμο.
Δεν αρκούν τα συλλυπητήρια στο Twitter των αρμοδίων, να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες που χρόνια δεν ανέλαβε κανένας, δυστυχώς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail