Διχασμός στα Κατεχόμενα για το ρόλο του Ερντογάν με φόντο την Αμμόχωστο

Εμείς περιμένουμε να δούμε τα πρακτικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, και ο Ερντογάν επεμβαίνει στην Αμμόχωστο. Το Oruc Reis αποχώρησε από την περιοχή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η ένταση με την χώρα μας υποχώρησε, όμως η Άγκυρα υπαινίσσεται, ότι σύντομα θα επανέλθει. 

Γιάννης Μαγκριώτης

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για την αποτροπή στρατιωτικής σύγκρουσης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επισκέφτηκε τις δύο πρωτεύουσες, διαβάζοντας πανομοιότυπες δηλώσεις.

Όμως η Τουρκία, συνεχίζει να παραβιάζει την Κυπριακή ΑΟΖ, αφού τα ερευνητικά σκάφοι Φατίχ και Γιαβούζ, συνεχίζουν να μπαινοβγαίνουν για γεωτρήσεις, στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Χθες η Τουρκία, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προχώρησε σε μια ακόμη επιθετική κίνηση στην Κύπρο. 

Ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκοκυπριακής διοίκησης Τατάρ, που δεν έχει καμιά διεθνή αναγνώριση, ανακοίνωσαν ό,τι θα ανοίξουν την παραλιακή ζώνη των Βαρωσίων στην περίκλειστη, από το 1974, με την Τουρκική εισβολή πόλη της Αμμοχώστου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η Κομισιόν, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία και άλλες χώρες, καταδίκασαν την απόφαση αυτή, τονίζοντας ό,τι δεν βοηθάει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Γιατί το έκανε αυτό ο Ερντογάν, λίγες ημέρες μετά την συμφωνία με την ΕΕ να αρχίσει τον κρίσιμο διάλογο, που εκτός από τα θέματα της ΑΟΖ, έχει πολλά θέματα πού καίνε την Τουρκία, όπως η τελωνειακή ένωσή της με την ΕΕ και η βίζα ελεύθερης εισόδου;

Οι λόγοι είναι δύο:

1. Ήθελε να στηρίξει τον Πρωθυπουργό των κατεχόμενων και υποψήφιο για πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Τατάρ, στις εκλογές πού γίνονται στα κατεχόμενα, σε λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 11 Οκτωβρίου. 

2. Ήθελε να δείξει ό,τι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θέλει λύση του Κυπριακού, και συν διαχείριση των υδρογονανθράκων με τους Τουρκοκύπριους, συνεπώς και αυτός δεν δεσμεύεται για το μέλλον της Αμμοχώστου, που σε όλα τα σχέδια επίλυσης του Κυπριακού, αποδίδεται στους νόμιμους κατοίκους της, δηλαδή στους Ελληνοκύπριους.

Ο Ερντογάν ρισκάρει, αφού την ίδια ώρα ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τους S-400, γεγονός που ενοχλεί ακόμη και τον καλό του φίλο Τράμπ, γιατί το κάνει;

Ο Ερντογάν θέλει τη νίκη του δεξιού Τατάρ επί του σημερινού προέδρου του κεντροαριστερού Ακιτζί, για λόγους γοήτρου και για λόγους πολιτικής. 

Ο Τατάρ δεν πιστεύει στην επανένωση της Κύπρου, και θεωρεί τα κατεχόμενα Τουρκικό προτεκτοράτο.
Ο Ακιτζί, πιστεύει στην επανένωση και θεωρεί ότι η Τουρκία είναι ο εγγυητής της δίκαιης λύσης, όπως την πιστεύει αυτός, και θέλει σχέσεις ισοτιμίας με την Άγκυρα, ενώ πολλές φορές κάνει κριτική στην πολιτική του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτές οι θέσεις του, εξοργίζουν τον νεοσουλτάνο, γιαυτό και οι φιλικές του εφημερίδες αποκαλούν τον Ακιτζί, "άνθρωπο των Ελλήνων".

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η Κύπρος θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ότι θα στηρίξει το αίτημα της Κύπρου. 

Ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μπορεί να αρχίσει;
Αν δεν αρχίσει, τι μπορεί να ακολουθήσει;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail