Το τραγούδι του Κηλαηδόνη που περιγράφει τον αχταρμά συμμαχιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Και τα' φτιαξε η Μάρη με τον Άρη και τον Χάρη
Που τα είχε με την Ρένα και μετά με την Νανά
Κι ο Μιχάλης με την Άννυ που τα είχε με το Γιάννη
Μπερδεύτηκαν και τα φτιάξανε ξανά...

Γεράσιμος Γερολυμάτος

Το τραγούδι του Κηλαηδόνη περιγράφει τέλεια, εκτός από τον αχταρμά των διαπροσωπικών σχέσεων και τις αλληλεπιδραστικές σχέσεις των κρατών. Με αφορμή, λοιπόν τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στο Αρτσάχ, βλέπουμε να αναδύονται διάφορες συμμαχίες και υπόγειες διπλωματικές σχέσεις που καθοδηγούνται από αδυσώπητα συμφέροντα.

Το Ισραήλ που τα είχε με την Τουρκία και τσακώθηκαν, τώρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν. Το σιιτικό Ιράν που είναι εχθρός του Ισραήλ υποστηρίζει την Αρμενία που είναι χριστιανική, που είναι εχθρός του Αζερμπαϊτζάν, που είναι σύμμαχος του Ισραήλ. Η Αίγυπτος που είναι εχθρός της Τουρκίας υποστηρίζει την Αρμενία που είναι σύμμαχος του Ιράν. Η Τουρκία, που είναι εχθρός του Ισραήλ που είναι σύμμαχος του Αζερμπαιτζάν, που είναι εχθρός της Αρμενίας, που είναι σύμμαχος της Ρωσίας, που είναι τακίμι με το Ιράν. Η Ρωσία που είναι σύμμαχος με την Αρμενία, που είναι εχθρός της Τουρκίας, που είναι συνέταιρος με την Ρωσία στη Συρία, που είναι εχθρός της Τουρκίας, αλλά φίλη με τον Ιράν. Η Γαλλία που υποστηρίζει την Αρμενία, που είναι εχθρός με την Τουρκία, που είναι φίλη με το Αζερμπαϊτζάν, που είναι εχθρός με το Ιράν και σύμμαχος με το Ισραήλ.

Όλη αυτή η πολύπλοκη ρευστότητα στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, αναδεικνύει τον ανελέητο νόμο των συμφερόντων, που πρυτανεύει στις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Το βασικό συμπέρασμα είναι, ότι οι σχέσεις αυτές αντιστοιχούν απόλυτα στο αξίωμα "φίλος μου είναι ο εχθρός του εχθρού μου". Έτσι δημιουργείται ένα πλέγμα δυνάμεων, σκοπιμοτήτων και ίσως εξισορρόπησης συμφερόντων.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Ελλάδα, όσον αφορά τους φίλους και τους εχθρούς της εντός της ΕΕ, με αφορμή τη στάση τους στο ζήτημα που έχει ενσκήψει με την Τουρκία στην Αν Μεσόγειο. Με τη διαφορά, ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως να αγνοεί το βασικό αξίωμα "φίλος μου είναι ο εχθρός του εχθρού μου". Έτσι εξηγείται γιατί επιμένει να ξοδεύεται σε ένα είδος αυτοκαταστροφικών και παράλογων σχέσεων. Δηλαδή, να είναι φίλη των φίλων του εχθρού της και αμήχανα διστακτική απέναντι στους φίλους της που είναι εχθροί του εχθρού της....

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail