Ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε ύψιστη ετοιμότητα και προετοιμασία για πόλεμο από τις Ε.Δ.

REUTERS/Jason Lee
Freepen.gr - Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου κλιμακώνονται ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αναπτύσσοντας δεσμούς με την Ταϊβάν και κατηγορώντας την Κίνα για την παγκόσμια πανδημία κορωνοϊού, σημειώνει το Sputnik.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping προέτρεψε τους στρατιωτικούς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού να "διατηρήσουν μια κατάσταση υψηλού συναγερμού" και να "βάλουν όλο το μυαλό και την ενέργεια τους στην προετοιμασία για πόλεμο" κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ναυτικό Σώμα στην πόλη Chaozhou στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Συνέχισε καλώντας τα στρατεύματα να είναι "απολύτως πιστά" και "αξιόπιστα" σε αυτούς τους χρόνους χωρίς να αιτιολογήσει το περιεχόμενο του μηνύματός του.

Οι δηλώσεις του Xi Jinping έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ σε διάφορα θέματα. Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, το Πεκίνο καταδίκασε την Ουάσινγκτον όταν το καταδρομικό, USS John s.McCain, εντοπίστηκε να πλέει στην περιοχή κοντά στα Parcel Islands στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας με εδαφικές διεκδικήσεις από πέντε χώρες, καταδίκασε τις ενέργειες του πλοίου, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δε ζήτησε ποτέ άδεια για το σκάφος της να εισέλθει σε περιοχή που το Πεκίνο θεωρεί ότι βρίσκεται εντός των χωρικών υδάτων του.

Τέτοια περιστατικά, τα οποία η Κίνα χαρακτηρίζει ως "προκλήσεις", δεν είναι σπάνια, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν τακτικά τα πλοία της στην περιοχή με το πρόσχημα της ελευθερίας των επιχειρήσεων ναυσιπλοΐας.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι μια μέρα οι ενέργειές της θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιστατικό στη θάλασσα και κατηγόρησαν τον Λευκό Οίκο ότι στρατιωτικοποιεί τη θάλασσα της Νότιας Κίνας και εμποδίζει τις τοπικές κυβερνήσεις να διευθετήσουν τις αμοιβαίες εδαφικές τους αξιώσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail