Ο Δένδιας αφού επισκέφτηκε το μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας, κάρφωσε την Τουρκία από από το Ερεβάν!

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Ζοχράμπ Μνατσακανιάν (Ερεβάν, 16.10.2020) σε πρόχειρη μετάφραση από το αγγλικό κείμενο:

Είναι μεγάλη χαρά να είναι ανάμεσα σε φίλους εδώ στο Ερεβάν. Μοιραζόμαστε μια μακροχρόνια ισχυρή σχέση, μια σχέση που βασίζεται σε ιστορικά στέρεα θεμέλια.

Έτσι, η παρουσία μου εδώ μεταφέρει, Αγαπητέ Ζοχράμπ, έναν ισχυρό συμβολισμό της φιλίας μας προς εσάς και το αρμενικό έθνος.

Λίγο πριν φτάσω στο Υπουργείο Εξωτερικών, είχα το τεράστιο προνόμιο να υποβάλω τα σέβη μου στο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Και ήμουν βαθιά συγκινημένος, αφού ο λαός μας μοιράζεται το βαθύ πόνο τέτοιων εγκλημάτων.

Η μνήμη αυτών των τραγικών γεγονότων δεν πρέπει να ξεχαστεί, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τέτοια εγκλήματα δεν θα επαναληφθούν ποτέ.

Είχαμε με τον Zohrab μια συζήτηση πρώτα και κύρια για τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς και για τις διμερείς μας υποθέσεις.

Δεν φειδόμεθα προσπαθειών για την εμβάθυνση και επέκταση της ισχυρής σχέσης μας ακόμη περισσότερο, ειδικά στον οικονομικό τομέα, όπου υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Άκουσα πολύ προσεκτικά την ανάλυση του Υπουργού σχετικά με την πολύ ανησυχητική έξαρση της σύγκρουσης στον Νότιο Καύκασο.

Στην πραγματικότητα, από την Αθήνα παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ στενά.

Χαιρετίσαμε την είδηση της κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα.

Και ανησυχούμε πολύ για τις παραβιάσεις της.

Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να τηρείται αυστηρά.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι μόνιμες λύσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο με διπλωματικά μέσα μέσω της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των συμπροέδρων του Μινσκ στη σταθερή βάση του διεθνούς δικαίου.

Όπως γνωρίζετε, αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρές προκλήσεις ασφάλειας στην άμεση γειτονιά μας, αλλά προσπαθούμε να βρούμε διπλωματικές λύσεις, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή.

Και στις δύο περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που πυροδότησαν και τροφοδότησαν εντάσεις και εκείνων που διατηρούν μια εποικοδομητική προσέγγιση και παραμένουν προσηλωμένοι στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Αυτό που είναι επίσης απολύτως κρίσιμο είναι να τεθεί τέλος στις ξένες παρεμβάσεις.

Η παρέμβαση της Άγκυρας σε μια ακόμη σύγκρουση είναι πραγματικά ανησυχητική. Έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελλάδα είχε υψώσει τη φωνή της σε αυτό το θέμα από την αρχή. Ήμασταν οι πρώτοι που ζητήσαμε μια ηχηρή αντίδραση της ΕΕ στην αναζωπύρωση της σύγκρουσης, ζητώντας άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στις προσπάθειες για ειρηνική λύση, υπό την αιγίδα της ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Και προτείναμε επίσης την έκκληση της ΕΕ να σταματήσει η συμμετοχή εξωτερικών παραγόντων.
Όπως και εγώ, χάρηκα που άκουσα, τον υφυπουργό Πομπέο στη χθεσινή του συνέντευξη.

Είμαστε εξίσου κατηγορηματικοί στην καταδίκη των αβάσιμων και προσβλητικών ισχυρισμών των Αζέρων σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή της Ελλάδας μέσω μιας σειράς υποτιθέμενων παράνομων ενεργειών, στη σύγκρουση.

Αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από εμάς, τόσο διμερώς, όσο και σε διεθνή φόρα.

Έχουμε ανακαλέσει ακόμη και τον Πρέσβη μας στο Μπακού για διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Προσωπικά υπογράμμισα ότι δεν θα υπάρξει ανοχή στις προσβολές, τα ψέματα και τις ψεύτικες ειδήσεις, οι οποίες φαίνεται, δυστυχώς, να έχουν βρει γόνιμο έδαφος και να αντικατοπτρίζουν ενέργειες άλλων γειτονικών χωρών.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον φίλο μου Zohrab, σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλες οι εντάσεις και οι παράνομες ενέργειες, δηλαδή στη Συρία, το Ιράκ, την Κύπρο, τη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν έναν γνωστό κοινό παρονομαστή. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Και αυτό, παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Η στήριξη της Αρμενίας, όσον αφορά τις προκλήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, εκτιμάται ιδιαίτερα τόσο από την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και από τον ελληνικό λαό.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα θέσει για άλλη μια φορά αυτά τα ζητήματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή: ήμασταν πάντα έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο, καλή τη πίστει, βάσει του διεθνούς δικαίου και της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ωστόσο, αντί για πρόσκληση σε διερευνητικές συνομιλίες, που παρεμπιπτόντως είχαν συμφωνηθεί, αντιμετωπίσαμε, για άλλη μια φορά, την επανάληψη των τουρκικών προκλήσεων και της παράνομης συμπεριφοράς.

Γι ' αυτό τονίζουμε συνεχώς το προφανές: ότι η Τουρκία πρέπει να κρίνεται από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της.

Μιλήσαμε επίσης για την Κύπρο, όπου και πάλι η Τουρκία υπονομεύει συστηματικά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Στην πραγματικότητα, συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Δημοκρατίας και πρόσφατα άνοιξε την παραλία στα Βαρόσια, παραβιάζοντας κατάφωρα τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ.

Μια ενέργεια που το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε την άμεση ανάκλησή της.

Σε πλήρη αντίθεση, η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Αρμενίας και Κύπρου αποτελεί υποδειγματικό πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στέλνοντας θετικά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Προσβλέπουμε, φυσικά, στην ενίσχυση της.

Τέλος, θίξαμε, με τον Zohrab, το θέμα των σχέσεων της Αρμενίας με την ΕΕ.

Και φυσικά, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια, με βάση τις άριστες διμερείς μας σχέσεις και το διμερές μας μνημόνιο συνεργασίας.

Κλείνοντας, αγαπητέ Zohgrab, σας ευχαριστώ και πάλι για τη ζεστή φιλοξενία σας, για τη θερμή υποδοχή σας και επιτρέψτε μου να εκφράσω την ελπίδα ότι σύντομα θα έχω την ευκαιρία να συνεχίσω τις συνομιλίες μας στην Αθήνα.

Δημοσιογράφος: [δεν ακούγεται)

Ν. Δένδιας: Λοιπόν, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό που κάνει η Ελλάδα και πάνω στο οποίο ενεργώ, με εντολή του πρωθυπουργού μου, κ. Μητσοτάκη, είναι να δημιουργήσω μια κοινότητα κατανόησης, μια κοινότητα που περιλαμβάνει χώρες όπως η Ελλάδα και η Αρμενία, που μοιράζονται κοινές αξίες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Δεν θεωρούμε αυτή την κατανόηση, στην οποία πολλές χώρες έχουν βρει πραγματικά κοινό έδαφος-όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ - δεν το θεωρούμε ως συνασπισμό εναντίον κάποιου. Θεωρούμε ότι είναι μια κοινωνία των Εθνών που αγαπούν την ειρήνη που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Και πρέπει να πω, μιλώντας για την Τουρκία, ότι θα θέλαμε η Τουρκία μοιραζόταν αυτές τις αξίες μαζί μας και ελπίζουμε ότι η Τουρκία, κάποια στιγμή στο μέλλον, θα μοιραζόταν αυτές τις αξίες και θα γινόταν μέλος αυτής της κοινότητας και αυτής της κατανόησης. Αλλά επιτρέψτε μου και πάλι να είμαι ειλικρινής μαζί σας, όπως είπα και πριν, πιστεύουμε ότι η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του επιχειρήματος. Η Τουρκία είναι ο κοινός παρονομαστής πίσω από την επιθετικότητα και την αστάθεια της περιοχής. Και αυτό δυστυχώς είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε με σαφήνεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail