Και σε τουρκικά χέρια βρέθηκαν χρήματα από τον κλεμμένο θησαυρό του Μουαμάρ Καντάφι

Freepen.gr - Η γαλλική εφημερίδα "Le Parisien" δήλωσε ότι οι αρχές έρευνας στη Γαλλία ήταν σε θέση να κατασχέσουν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό που ανήκε στον Μουαμάρ Καντάφι και εκλάπη από τράπεζα στη Βεγγάζη το 2017, σημειώνει το en.218tv.net.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η αξία αυτών των κεφαλαίων ανέρχεται σε 160 εκατομμύρια ευρώ, θεωρώντας ότι η εύρεση αυτών των ποσών αποτελεί "σημαντική κατάσχεση" για τραπεζογραμμάτια της Λιβύης στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας από τους ανακριτές δήλωσε ότι το πρώτο βήμα ήταν η σύλληψη ενός παντρεμένου ζευγαριού στη Γαλλία, ενώ προσπαθούσε να πουλήσει κατεστραμμένα τραπεζογραμμάτια για λιγότερο από την επίσημη αξία τους.

Διαπιστώθηκε ότι τα λεηλατημένα χρήματα χρονολογούνται από το 2017, κατά τη διάρκεια του πολέμου που διεξήγαγε ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης εναντίον εξτρεμιστικών ένοπλων ομάδων μέσα στην πόλη της Βεγγάζης, όπου βρέθηκαν 160 εκατομμύρια ευρώ στο υπόγειο της Τράπεζας: 100 και 200 τύποι, μερικοί από τους οποίους υπέστησαν ζημιές.

Η γαλλική εφημερίδα ανέφερε ότι το 2010 οι αρχές της Λιβύης απέσυραν αυτό το τεράστιο ποσό από τη γερμανική Κεντρική Τράπεζα για άγνωστο λόγο και αποφασίστηκε να το καταθέσουν σε τράπεζα στη Βεγγάζη.

Μια δικαστική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι 80 εκατομμύρια ευρώ άθικτων τραπεζογραμματίων είτε εξαργυρώθηκαν επειγόντως είτε κατατέθηκαν σε άλλες τράπεζες.

Σε μεταγενέστερη εξέλιξη, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2018, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενημερώθηκε ότι ορισμένα τραπεζογραμμάτια είχαν επανεμφανιστεί στην Ευρώπη από άτομα που είχαν τουρκική υπηκοότητα και μερικά από αυτά βρέθηκαν από Μαροκινούς υπαλλήλους που ήρθαν να ανταλλάξουν τραπεζογραμμάτια που αποκτήθηκαν παράνομα από Τούρκους εργολάβους.

Προέκυψε αργότερα ότι οι συλληφθέντες έπαιρναν χρήματα από την Τουρκία και ότι είχαν ξοδέψει 40.000 ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail