Κόκκινες γραμμές με...ρόδες για να μετακινούνται ευκολότερα

Η δήλωση Γεραπετρίτη ότι «η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια» σημαίνει στην πράξη ότι οι Τούρκοι μπορούν να αλωνίζουν άνετα και όποτε θέλουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ. Αυτές είναι οι συνέπειες των τετελεσμένων που δημιούργησε η Τουρκία με τις “έρευνες” του Oruc Reis.

Αναστάσιος Λαυρέντζος

Να σημειώσουμε ότι ενώ η ΑΟΖ προκύπτει μετά από οριοθέτηση με άλλο κράτος ή έστω μονομερή ανακήρυξη, τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα υφίστανται «εξ ύπαρξης» και «αυτοδικαίως». Η δήλωση Γεραπετρίτη επομένως συνιστά εγκατάλειψη των δικαιωμάτων μας και πλήρη υπαναχώρηση στις τουρκικές διεκδικήσεις. Έχουμε συμφωνησει σε κάτι και δεν το ξέρουμε;

Τα 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων δεν μπορούν να είναι η «κόκκινη γραμμή» μιας ανύπαρκτης πολιτικής. Είναι έσχατο όριο ανάσχεσης. Οι κόκκινες γραμμές βρίσκονται εκεί που τελειώνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δηλαδή στο πέρας της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Γιατί μέσα σε αυτή τη ζώνη βρίσκεται ο ενάλιος και υποθαλάσσιος πλούτος που ανήκει στον λαό και στη χώρα, την οποία εν τω μεταξύ οι ηγεσίες της έχουν χρεοκοπήσει και υποθηκεύσει.

Και εδώ γεννάται ένα ενδιαφέρον ερώτημα: όταν οι πολιτικές ηγεσιες χρεοκοπούν τη χώρα, η ευθύνη του χρέους ανήκει μόνο στον «διεφθαρμένο και κακομαθημένο» λαό; Και όταν η χώρα βρίσκει περιουσιακά στοιχεία που θα την βγάλουν από τα δύσκολα, την περιουσία αυτή το πολιτικό σύστημα την μοιράζει σε όποιον τη διεκδικεί; Ποιος λοιπόν και για όφελος ποιανού κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.