Κρατούμενος βασανίστηκε μέχρι θανάτου σε τουρκικές φυλακές

Freepen.gr - "Ο αδελφός μου βασανίστηκε μέχρι θανάτου σε ένα κελί όπου κρατήθηκε μόνος του", δήλωσε την Παρασκευή στο Turkish Minute ο Hakan Tumay, αδελφός του Serkan Tumay, ο οποίος πέθανε πρόσφατα στη φυλακή τύπου F στο Κιρίκαλε της Τουρκίας.

Ο Serkan Tumay, ένας 25χρονος που βρισκόταν στη φυλακή για σχεδόν έξι χρόνια, πέθανε λόγω τραυματισμών που προκλήθηκαν από συνεχή επίθεση και βασανιστήρια από φύλακες φυλακών, σύμφωνα με ισχυρισμούς της οικογένειάς του.

Οι μεταθανάτιες φωτογραφίες του Serkan Tumay, που τραβήχτηκαν από τον αδελφό του, εκθέτουν τους μώλωπες και τις ουλές στο σώμα του κρατούμενου λόγω της κακομεταχείρισης και των βασανιστηρίων που φέρεται ότι προκάλεσαν το θάνατό του.

"Είδα σημάδια σε όλο του το σώμα. Το μέτωπό του ήταν πρησμένο λόγω ισχυρού χτυπήματος. Υπήρχαν μώλωπες στο λαιμό, την πλάτη και τα χέρια του, ακόμα και στο κάτω μέρος των ποδιών του. Ήταν προφανές ότι βασανίστηκε", δήλωσε ο Hakan Tumay.

Πιστοποιητικό θανάτου του Serkan Tumay του την Παρασκευή, αναφέρει πως ο θάνατός του οφείλεται σε μια "μη μολυσματική ασθένεια" και χαρακτηρίστηκε ως "ιατροδικαστική υπόθεση".

Η οικογένεια διαπίστωσε ότι ο Serkan Tumay ξυλοκοπήθηκε από τους φρουρούς των φυλακών στις 13 Οκτωβρίου, την ημέρα που έπρεπε να είναι σε θέση να καλέσει την οικογένειά του.

"Ξέραμε ότι κάτι δεν πήγαινε όταν δεν μας τηλεφώνησε εκείνη την ημέρα. Λάβαμε μια κλήση από την οικογένεια του Hakan Ecevit, ενός συντρόφου του Serkan. Ο Hakan Ecevit είπε στην οικογένειά του ότι αυτός και ο Serkan υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Είπαν ότι ο Hakan Ecevit δεν είχε τραυματισμούς, αλλά ότι ο Serkan είχε σπασμένο χέρι και μώλωπες στα χέρια και τα πόδια του. Μας είπαν επίσης ότι ο Serkan δε μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο", είπε ο αδελφός.

Ο Hakan Tumay πρόσθεσε ότι ο Serkan μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για έλεγχο μια εβδομάδα μετά την ανακάλυψη των βασανιστηρίων και είχε υποβάλει καταγγελία στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Manisa.

Ο Hakan συνέχισε να λέει ότι όταν ο Serkan επέστρεψε από το νοσοκομείο, χωρίστηκε από τον φίλο του και μπήκε σε κελί απομόνωσης, καθώς ο Hakan Ecevit είχε διαρρεύσει λεπτομέρειες για τα βασανιστήρια στον έξω κόσμο.

Στις 18 Οκτωβρίου η οικογένεια του Tumay ενημερώθηκε από τις αρχές των φυλακών να παραλάβουν τα λείψανα του Σερκάν από το Συμβούλιο Ιατροδικαστικής της Άγκυρας.

"Δεν μας έδωσαν καμία πληροφορία σχετικά με το γιατί και πώς πέθανε ο αδελφός μου ή τι συνέβη μέσα σε αυτό το κελί απομόνωσης. Όταν πήγα στο Συμβούλιο Ιατροδικαστικής της Άγκυρας, είδα όλα τα σημάδια βασανιστηρίων στο σώμα του αδελφού μου", δήλωσε ο Hakan Tumay.

Η οικογένεια μίλησε στην Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) για τα βασανιστήρια και το τουρκικό παρατηρητήριο διόρισε δύο δικηγόρους για να ερευνήσουν το περιστατικό.

"Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που πέρασε στη φυλακή τύπου F στο Κιρίκαλε, καταθέσαμε μια σειρά καταγγελιών αφού ο αδελφός μου μας είπε ότι βασανίστηκε και δέχθηκε επιθέσεις, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια, δεν έγινε τίποτα. Σκότωσαν σκόπιμα τον αδερφό μου. Ο εισαγγελέας των φυλακών, ο φύλακας και οι δεσμοφύλακες είναι όλοι υπεύθυνοι για αυτόν τον θάνατο", ισχυρίστηκε ο Hakan Tumay.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail