«Οι Αρμένιοι φοβούνται και πάλι για το μέλλον τους στην Τουρκία»

Freepen.gr - Η παρέμβαση της Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει στρέψει και πάλι την προσοχή στην περίπλοκη και ενίοτε βίαιη σχέση της με τη δική της αρμενική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η σημερινή Τουρκία ήταν το σπίτι σε μια ακμάζουσα εθνοτική αρμενική κοινότητα. Αλλά καθώς η αυτοκρατορία άρχισε να καταρρέει κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι οθωμανικές αρχές ήταν υπεύθυνες για τη συστηματική δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίων εθνοτικών Αρμενίων, μια μαζική δολοφονία που τώρα είναι ευρέως αποδεκτή ως γενοκτονία.

Σήμερα, μεταξύ 35,000 και 70,000 Αρμένιοι εξακολουθούν να ζουν στην Τουρκία, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, όπου εξακολουθούν να αποτελούν ένα ζωντανό μέρος της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης. Αλλά, όπως είπε ο δημοσιογράφος Aris Nalcı στο Ahval σε ένα podcast, η αρμενική κοινότητα αισθάνεται και πάλι υπό απειλή.

"Οι περισσότεροι Αρμένιοι ήταν ήδη πρόθυμοι και σκέπτονταν να πάνε στο εξωτερικό. Τώρα είναι ακόμα πιο πρόθυμοι", δήλωσε ο Nalcı, με λίγες οικογένειες να έχουν ήδη φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Ο πόλεμος στην ψηφιακή εποχή έχει δει όλο και περισσότερο τις συγκρούσεις να παίζουν σε απευθείας σύνδεση και οι συγκρούσεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σημαδεύτηκαν από ένα κύμα ρητορικής μίσους προς τους Αρμένιους στα Τουρκικά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Μετά από συνέντευξη με έναν Αρμένιο, ο Nalcı δήλωσε ότι έλαβε εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα.

Αλλά ενώ το μέσο μπορεί να είναι νέο, η δυναμική που τροφοδοτεί τις εθνοτικές εντάσεις παραμένει σε μεγάλο βαθμό η ίδια. "Εκείνοι που υποκινούν το μίσος μεταξύ των ανθρώπων επωφελούνται από τον εθνικισμό", δήλωσε ο Nalcı και στην Τουρκία μια τέτοια πολιτική μπορεί να σας κερδίσει ένα "1-2% της ψηφοφορίας", με κόστος της μικρής υπόλοιπης αρμενικής Κοινότητας.

Όπως επισημαίνει ο Nalcı, αν και κατοικείται από εθνοτικούς Αρμένιους, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια δημοκρατία με ξεχωριστή διοικητική δομή. Και το Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, δεν είναι στην πραγματικότητα σε πόλεμο με την Αρμενία. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν και η τουρκική ρητορική έχουν αξιοποιήσει παλιές προκαταλήψεις για την "καταπολέμηση των Αρμενίων". "Κάνει τους ανθρώπους εχθρούς, όχι ένα κράτος", είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail