Η στρατηγική των τετελεσμένων, η αναβλητικότητα και η διολισθητική πολιτική μας

"Η Αναβλητικότητα είναι η τίγρη που με καταβροχθίζει, αλλά εγώ είμαι η τίγρη" (παράφραση του Μπόρχες) - Μέμφομαι την κυβέρνηση για εσφαλμένη ανάγνωση της κατάστασης και των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, για την αποδοχή της στρατηγικής των τετελεσμένων από την Τουρκία χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική στρατηγική αντιμετώπισης από εμάς, για την αναβλητικότητά και για την διολισθητική πολιτική που αναγκαζόμαστε να ακολουθήσουμε, λόγω ακριβώς αυτών των ελλειμμάτων.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Συγκεκριμένα:

1. Βασίσθηκε στις κυρώσεις (αρχικά-μετά δέχθηκε να αναβληθούν για αργότερα), ως την αιχμή του δόρατος για τον έλεγχο της Τουρκικής παράνοιας, ενώ όπως ήταν προφανές και από την περίπτωση της Κύπρου (όπου υπήρξε πολύ χειρότερη και συνεχής παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος με γεωτρήσεις ακόμη) υπήρχε απροθυμία χωρών της ΕΕ να επιβάλλουν ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Πέραν τούτου δε συνεκτίμησε τα διαδικαστικά προβλήματα για την επιβολή κυρώσεων, που ήταν σίγουρο ότι θα αποτελούσαν κώλυμα για να επιβληθούν στο εύρος και στην ώρα που ήταν κρίσιμες για μας. 

Και ΟΛΑ αυτά είχαν επισημανθεί έγκαιρα με αρθρογραφία και με συχνές δημόσιες παρεμβάσεις.

http://www.freepen.gr/2020/09/blog-post_900.html

http://www.freepen.gr/2020/04/blog-post_387.html

https://www.facebook.com/stelios.fenekos/posts/3202532513123521

Δεν υπάρχει δικαιολογία για την εσφαλμένη αυτή ανάγνωση.

2. Η θέση μου ήταν πάντα, ότι θα μπορούσαμε κι εμείς να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία, διπλωματικές, οικονομικές και αρνησηκυρίας σε ότι αφορά την ευρύτερη σύνδεσή της με την Ευρώπη (πέραν της τελωνειακής ένωσης και στα χρηματοδοτικά προενταξιακά προγράμματα ακόμη, από τα οποία έχει αντλήσει ανενόχλητη 4 δις η Τουρκία).
Και ότι δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από άλλες χώρες μέλη να πονέσουν οικονομικά για να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για μας, ενώ εμείς δεν κάνουμε τίποτε.
Δεν διανοηθήκαμε να το σκεφθούμε, πόσο μάλλον να το κάνουμε.

3. Ακυρώσαμε/αναβάλαμε (;;;;) την προτεινόμενη αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, αδυνατώντας να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό έρεισμα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός της στρατηγικής ασφαλείας της ΕΕ και των δυνατοτήτων που παρέχονται. Ως αποτέλεσμα δεν έχουμε καμία σημαντική αμυντική βοήθεια από κανένα (χώρα είτε οργανισμό).
Έχω αναφερθεί συγκεκριμένα ότι από αρχαιοτάτων χρόνων το “Casus Belli” (αφορμή πολέμου και όχι απειλή πολέμου) προκαλούσε το “Casus Foederis” (αφορμή για συμμαχία).
Έχω αναφερθεί εκτεταμένα από την προηγούμενη ακόμη κυβέρνηση γι αυτό: (https://www.liberal.gr/.../kabalikeuo-gaidaro.../257435...)
http://www.freepen.gr/2020/08/blog-post_576.html

Αλλά όπως φαίνεται υποκύψαμε στις πιέσεις της Γερμανίας (που παίζει διπλό παιχνίδι) και βασισθήκαμε στην αναποτελεσματική (όπως αποδείχθηκε) υστερόβουλη και συμφεροντολογική παρέμβαση της. 

Και μείναμε αμυντικά μόνοι μας πάλι. 

4. Παρά τις διακηρύξεις για άμεση ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, τα αναβάλαμε σχεδόν όλα, ούτε τα αεροσκάφη αναβαθμίζονται (όπως είχε αποφασισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση), ούτε κάποιο από τα άμεσα προγράμματα εκσυγχρονισμών προχώρησε, ούτε τα οπλικά συστήματα αναβαθμίσθηκαν (ακόμη παρά την παρέλευση μεγάλου χρόνου), πλην μόνο της ανακοίνωσης για την πρόσκτηση των αεροσκαφών Rafale, που περιμένουμε να τα δούμε.

5. Οι “κόκκινες γραμμές” που τίθενται, με λεονταρισμούς κάθε φορά, έχουν γίνει ροζ και από το: «θα απαντήσουμε δυναμικά εάν παραβιάσει έστω και λίγο με τις έρευνες την υφαλοκρηπίδα μας», τώρα καταλήξαμε στο αυτονόητο και συνταγματικά δεσμευτικό, ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι η κυριαρχία μας.

Η πολιτική των κόκκινων γραμμών είναι τελείως εσφαλμένη όπως εκφράζεται για ζητήματα κυριαρχίας. Τις συγχέουν με τις κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις, (όπως αναλύει ο κ. Λάβδας), όπου είναι διαφορετικό το πλαίσιο και ο σκοπός. 

Κάποιοι μάλιστα, παρασυρόμενοι από την κρίση της Κούβας, έφθασαν στο σημείο να κάνουν προβολή για ανακοπή των τουρκικών ερευνών με ανάλογο τρόπο (εξέταζαν την πρόταση για παράταξη πλοίων ως φράγμα, που θα οριοθετεί και την κόκκινη γραμμή). 

6. Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται, για το εάν κάνει έρευνες το Oruc Reis μετά το φιάσκο: "κάνει ή δεν κάνει έρευνες", της προηγούμενης παραβίασής του. 

Τα επικοινωνιακά κόλπα με την προσπάθεια απόκρυψης τέτοιων καταφανών γεγονότων, πέραν της γελοιοποίησης που επέρχεται, είναι κάκιστος τρόπος διαχείρισης μίας διεθνούς κρίσης (γιατί περί αυτού πρόκειται).

7. Ανακοινώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό δύο μήνες πρίν, ότι θα κάνουμε 12 νμλ χωρική θάλασσα στο Ιόνιο και μέχρι και το Ταίναρο (και τον διόρθωσε ο Υπουργός Εξωτερικών δηλώνοντας λίγο μετά στο Ιόνιο και μέχρι νότια Κρήτης) και το αναβάλαμε, δεν κάναμε τίποτε έκτοτε μέχρι σήμερα. 

Η δικαιολογία της προετοιμασίας είναι αδύναμη, δεδομένης της αναγκαιότητας για επίσπευση, πόσο μάλλον όταν η βασική εργασία (γραμμές βάσεως κλπ) έχει γίνει στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπως διαβεβαιώνει ο πρώην Υπεξ κ. Κοτζιάς, που ισχυρίζεται ότι ήταν έτοιμα και τα προεδρικά διατάγματα γι’ αυτό.

8. Η επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης με την ανορθολογική προβολή θριάμβων ακόμη κι εκεί που έγιναν λάθη, δημιουργεί απαξία για την αντικειμενικότητα αυτών που την έχουν αναλάβει να την φέρουν εις πέρας αλλά και απαξία στην ίδια της κυβέρνηση για την ικανότητά της να αντιλαμβάνεται με ρεαλισμό το περιβάλλον και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.
9. Η συνεχής αλλαγή στρατηγικής και η συνεχής αναβλητικότητα, δείχνουν είτε ότι βρίσκονται σε σύγχυση οι διαμορφωτές της είτε ότι δεν υπάρχει στρατηγική και ότι λειτουργούμε απλά αντιδραστικά, με έλλειμμα προσανατολισμού σε ένα λαβυρινθώδες περιβάλλον.
(Αναλύει ο κ. Λουκόπουλος σε εξαιρετικό άρθρο του: https://www.liberal.gr/.../pou-briskomaste-tora.../329121...)
Τελικά έχουμε υποκύψει όχι μόνο στα τετελεσμένα, που επιτυχώς επιβάλλει με την στρατηγική της η Τουρκία, αλλά και στις πιέσεις των διαμεσολαβητών, στους οποίους επενδύσαμε όλες μας τις ελπίδες και οι οποίοι όπως καταφανώς αποδεικνύεται, παίζουν με τις εντυπώσεις και δεν κάνουν ουσιαστικές ενέργειες για να ανακόψουν την επιθετική Τουρκία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail