Θα τελειώσει αυτή η κρίση με πόλεμο;

Θα τελειώσει αυτή η κρίση με πόλεμο; Η ιστορία των σύγχρονων πολέμων που έχουν ως αποτέλεσμα την κατάκτηση εδαφών υποδηλώνει ότι η καλύτερη εκτίμηση προκύπτει από τη συμβολή δύο συμπερασμάτων που μπορεί να φαίνονται αντιφατικά. 

Η πιθανότητα ενός πολέμου είναι πολύ χαμηλή έως ελαχίστη, αλλά ο τύπος κρίσης που χαρακτηρίζει ένα μικρό στοιχείο γης ως καθοριστικό στοιχείο, όπως ένα μικρό σύμπλεγμα νήσων το οποίο προσδίδει καθοριστικά κυριαρχικά δικαιώματα, παραμένει το πιο σημαντικό μονοπάτι για πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος. 

Η σχέση μεταξύ -αμφισβητούμενων περιοχών για την Τουρκία ή δυνητικών περιοχών Ελληνικής υφαλοκρηπίδας- κατάκτησης και πολέμου είναι τόσο ισχυρή που ακόμη και τα μικρά νησάκια είναι πιο επικίνδυνα από άλλα είδη συγκρούσεων σε έναν κόσμο όπου οι μεγαλύτερες κατακτήσεις είναι σπάνιες. 

Οπότε ένας αρχικά μη βίαιος ανταγωνισμός για την ανάληψη στρατιωτικών θέσεων στην εν λόγω περιοχή θα κορυφωθεί.

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail