Ο Ερντογάν δεν επιδιώκει «θερμό επεισόδιο» αλλά ενεργεί βάσει συγκεκριμένου ψυχολογικού σεναρίου

Συνεχίζονται στο γνωστό μοτίβο το κακόγουστο θέατρο των τουρκικών προκλήσεων και τα καραγκιοζιλίκια της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προσπαθεί να μας πείσει με τη βοήθεια των φιλικών προς αυτή ΜΜΕ, ότι τάχα τηρεί «ψύχραιμη και αποφασιστική στάση». Είναι ολοφάνερο πλέον ότι ο Ερντογάν δεν επιδιώκει «θερμό επεισόδιο» αλλά ενεργεί βάσει συγκεκριμένου σεναρίου. Ο στόχος του δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση –με αυτή προφανώς τα έχει βρει μια χαρά αφού κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί πραγματικά στην Αθήνα– αλλά το να διεξάγει ψυχολογικές επιχειρήσεις σε βάρος του ελληνικού λαού. Θέλει να κάνει τους Έλληνες να κουραστούν, να βαρεθούν και να τρομάξουν από τη διαρκή απειλή πολέμου ώστε να αποδεχτούν τα τετελεσμένα και να εγκρίνουν να γίνει και επισήμως η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στους Τούρκους που έχει ΗΔΗ κάνει de facto η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την άρνησή της να τα υπερασπιστεί. 

Από: capital.gr - Stirlitz
 
Το απελπιστικά καθυστερημένο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία να διακόψουν τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία δεν θα έχει καμία τύχη. Αποτελεί απλώς πυροτέχνημα που γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, και η κυβέρνηση φυσικά το γνωρίζει αυτό. Την ίδια τύχη θα έχει και το αίτημά μας για αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας – οι Ευρωπαίοι θα το πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων. Τώρα είναι πολύ αργά πια για να επιβληθούν τέτοια μέτρα κατά της Τουρκίας, και ο Μητσοτάκης δεν είναι τόσο αφελής ώστε να μην το γνωρίζει αυτό. Η Ελλάδα θα έπρεπε ΕΞΑΡΧΗΣ να είχε θέσει βέτο στην τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Αντί όμως να πράξουμε το αυτονόητο και να στερήσουμε την Τουρκία από τον ευρωπαϊκό πακτωλό χρημάτων που λαμβάνει, πιστεύαμε αφελώς ότι θα την εξημερώναμε και θα την εξευρωπαΐζαμε με το να της ανοίξουμε την πόρτα της ΕΕ και να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Οι ηλιθιότητες του παρελθόντος γυρνάνε τώρα και μας χτυπάνε κατακέφαλα.
 
Δεν πρέπει να μας ξεγελά το σκηνικό της γιαλαντζί έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το ότι όλα αυτά που παρακολουθούμε είναι «ιστορίες για αγρίους» αποδείχθηκε και από το γεγονός ότι τη μέρα που το «Ορούτς Ρέις» παραβίαζε το όριο των 12 ναυτικών μιλίων και πλησίαζε προκλητικά στο Καστελόριζο ανεβάζοντας (δήθεν) κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης, ο Μητσοτάκης έκανε… ορειβασία στη Σαμοθράκη! Η έναρξη των διμερών ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων είναι θέμα χρόνου. Είναι ωστόσο πολύ αμφίβολο αν αυτές θα περιοριστούν μόνο στον «καθορισμό θαλασσίων ζωνών» όπως διατείνεται η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα. Η Τουρκία έχει ξεκάθαρα την πρωτοβουλία των κινήσεων κι εμείς απλώς αντιδρούμε ασθμαίνοντας και σπασμωδικά στα τετελεσμένα που μας επιβάλει. Με τον τρόπο που ενεργούμε μέχρι τώρα, είναι πρακτικά αδύνατον να ορίσουμε εμείς την ατζέντα των συνομιλιών. Θα την ορίσει αυτός που είναι αποφασισμένος για όλα και που δεν διστάζει να μεταχειρίζεται στρατιωτική βία. 

Αυτό που έγινε με την Αλβανία πριν λίγες μέρες θα πρέπει να μας προβληματίσει. Συμφωνήσαμε με τους Αλβανούς να πάμε στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς να διαπραγματευτούμε ούτε μία μέρα! Είναι ολοφάνερο όμως πως αν η Αλβανία είναι μία φορά αδιάλλακτη έναντι της Ελλάδας, η Τουρκία είναι δέκα φορές. Επομένως γιατί επιμένουμε να κάνουμε διερευνητικές επαφές για διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες και δεν θέτουμε εξαρχής ζήτημα προσφυγής στη Χάγη; Υπάρχει ποτέ περίπτωση να τα βρούμε μόνοι μας με τους Τούρκους αφού δεν τα βρήκαμε ούτε με τους Αλβανούς; Ή μήπως το ζήτημα τελικά δεν είναι να συζητήσουμε ΜΟΝΟ για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και για αρκετά άλλα πράγματα; Ποιος κοροϊδεύει ποιον τελικά; Η δικαιολογία που θα βρει η ελληνική κυβέρνηση όταν θα κάνει τη ντροπιαστική κυβίστηση και θα δεχτεί να συζητήσει όλες τις διεκδικήσεις των Τούρκων, θα είναι απλή: «Είναι καλύτερα να βάλουμε όλες τις διμερείς διαφορές στο τραπέζι και να βρούμε μια συνολική λύση με τους γείτονες, παρά να στρουθοκαμηλίζουμε και να αφήνουμε τα προβλήματα να σέρνονται στο διηνεκές και να δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας επαναφέροντας κάθε τόσο την απειλή του πολέμου».
 
Θα πρέπει να αναμένουμε ότι η διαδικασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, θα τραβήξει σε μάκρος αρκετών μηνών μέχρι να απηυδήσει ο ελληνικός λαός και να είναι ώριμες οι συνθήκες για να μας ξεφουρνίσει η κυβέρνηση τη νέα προσυμφωνημένη εθνική ήττα, όπως ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα με την ξεφτίλα της συμφωνίας των Πρεσπών. Εκτιμώ ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος του στημένου ελληνοτουρκικού σόου πριν από τις αρχές του 2023. Μέχρι τότε οι Τούρκοι θα παριστάνουν τους τσαμπουκάδες και τους απρόβλεπτους (πάντα εκ του ασφαλούς) και εμείς θα παριστάνουμε τους ψύχραιμους, ενώ οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να κάνουν «business as usual», και οι Αμερικανοί να τηρούν ίσες αποστάσεις.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.