Κ. Φίλης: Η Τουρκία δε δοκιμάζει μόνο τα όρια και τις αντοχές της Ελλάδας

Ο διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στον 98.4 ανέλυσε γιατί κατά την γνώμη του η Τουρκία με την αναθεωρητική της πολιτική και τις διαρκείς προκλήσεις επιχειρεί να δημιουργήσει de facto καταστάσεις έναντι της Ελλάδας με κινήσεις ανάλογες με αυτές στη Κυπριακή ΑΟΖ, δοκιμάζοντας ακόμη και τις αντοχές μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών, πρωτίστως της Γαλλίας, πατώντας σε σχέσεις αλληλεξάρτησης οικονομικής με χώρες όπως η Ισπανία ή και η Γερμανία. 

Αυτό οδηγεί και στην εκτίμηση ότι καταλυτικές κυρώσεις εκτός απροόπτου δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Εμμένοντας στην άποψη ότι «τείχος» θα πρέπει να είναι τα 12 ναυτικά μίλια και όχι τα 6, σημείωσε ότι ακόμη και το αφήγημα ότι αυτή την ώρα κινείται σε διεθνή ύδατα με το Oruc Reis, συνοδευτικά και πολεμικά πλοία, δεν είναι έτσι απλά μία διέλευση, αφού με εχθρική ενέργεια κάνει κανονικά έρευνες σεισμικών. 

Ακόμη και «διαφιλονικούμενα» να είναι τα ύδατα, αν και ελληνική υφαλοκρηπίδα, λόγω μη οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας, η διενέργεια ερευνών είναι απαγορευτική από δίκαιο της θάλασσας. Μάλιστα όπως είπε, τα στοιχεία των ερευνών αυτών θα πρέπει να χαρακτηριστούν παράνομα και μη βάση δεδομένων από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και άλλους παίκτες ισχύος διεθνώς και να μην χαρακτηρίζεται απλά προκλητική ενέργεια η κίνηση των Τουρκικών πλοίων, αλλά παράνομη που δεν παράγει κανένα νόμιμο δεδομένο. 


 

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.