Τι αλήθεια συμβαίνει με τις τράπεζες;

Ο πτωχευτικός κώδικας ήταν το κερασάκι στην τούρτα για την νομοθετική ασυδοσία και ασυλία που απολαμβάνουν οι τράπεζες και τα στελέχη τους. Είχε προηγηθεί η σκανδαλώδης τροποποίηση του ποινικού κώδικα από την κυβέρνηση που απάλλασσε αναδρομικά τα τραπεζικά στελέχη από κάθε ποινική ευθύνη για απιστία στην χορήγηση θαλασσοδανείων στους μεγαλόσχημους.

Δικηγόρος - Μέλος κίνησης Πράττω

Σήμερα αποκαλύπτεται ότι αν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν αντλήσει (από τον περασμένο Μάρτιο) περί τα 26,6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο, εν τούτοις από αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση δεν φρόντισε ούτε ένα ευρώ να πάει στην πραγματική οικονομία. Τους μόνους που δανείζουν είναι τους μεγαλοκεφαλαιούχους και τους ημετέρους, αφήνοντας τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην μοίρα τους. 

Παράλληλα, ούτε τα χρήματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του ΤΕΠΗΧ πήγαν στους μικρομεσαίους, και κατ’ επέκταση στην πραγματική οικονομία.

Την ίδια στιγμή δε που η Τράπεζα Πειραιώς «κουρεύει» σκανδαλωδώς δάνεια πολλών εκατομμυρίων που έχουν εισπράξει οι πλουσιότεροι Έλληνες εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματίες, χιλιάδες μικροδανειολήπτες βλέπουν τις τράπεζες να εκποιούν τις περιουσίες τους για χρέη τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν ούτε τις 10.000 ευρώ. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε οριακή κατάσταση αφού αδυνατούν λόγω της κρίσης να αποπληρώσουν το κεφάλαιο και τους τόκους, ενώ κάποιοι σιτίζονται από ειδικά προγράμματα και συντηρούν σε συνθήκες ακραίων δυσκολιών ολόκληρες οικογένειες.
Γιατί οι τράπεζες αντί να γίνουν εν μέσω ύφεσης και πανδημίας μοχλός στήριξης της δοκιμαζόμενης μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που απειλείται με χιλιάδες λουκέτα, είναι στυγνοί κερδοσκοπικοί μηχανισμοί εις βάρος της κοινωνίας; 

Ο σκοτεινός ρόλος των τραπεζών, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με 50 δισ. από το λαϊκό εισόδημα, θα πρέπει σε μία ευνομούμενη χώρα να μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών ελεγκτικών μηχανισμών και αν η κυβέρνηση είναι συνένοχος στο έγκλημα θα πρέπει η αντιπολίτευση να σηκώσει και να ερευνήσει το θέμα, πράγμα που δυστυχώς δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα με επάρκεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail