Γιατί γι' αυτή την κρίση με την Τουρκία είμαι αισιόδοξος;

Ο πόλεμος έχει αμετάβλητη φύση. Ο πόλεμος είναι βίαιος, διαδραστικός και ουσιαστικά πολιτικός, Ο χαρακτήρας του πολέμου, αντίθετα, αλλάζει και αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία, ο νόμος, η ηθική και πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη χρήση βίας από τους μαχητές για τη δημιουργία πολιτικών αποτελεσμάτων. 

Όμως οι συζητήσεις για τον χαρακτήρα του πολέμου μπορεί να είναι πιο σημαντικές από ό, τι υπήρξαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Η εξελισσόμενη φύση της τεχνολογίας της πληροφορίας και η χρήση της από στρατιωτικούς μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα του πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποιοτικές αλλαγές στον πόλεμο σπάνια, αν υπήρξαν ποτέ, προέρχονται μόνο από τεχνολογικές αλλαγές. Συνήθως καθοδηγούνται εξίσου ή ακόμη περισσότερο από κοινωνικές αλλαγές. 

Ενώ η κοινωνική αλλαγή είναι δύσκολο να προβλεφθεί, σήμερα η άνοδος του ηθικού των Ελλήνων και η διεθνής νομιμοποίηση είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τον χαρακτήρα του πολέμου. Όλοι αναγνωρίζουμε τις συνέπειες μιας τακτικής, επιχειρησιακής ή ακόμη και στρατηγικής απώλειας. 

Το Υπουργείο Άμυνας και η υπόλοιπη κοινότητα εθνικής ασφάλειας έχουν κάνει την πρόβλεψη της τουρκικής αδιαλλαξίας, οι ένοπλες δυνάμεις είναι προετοιμασμένες και εάν είναι δυνατόν, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν την επόμενη ποιοτική αλλαγή σε αυτόν τον πόλεμο.

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail