Φυλακή με καψόνια σε θαραλέες γυναίκες δημοσιογράφους στην Τουρκία γιατί αποκάλυψαν το συμβάν με το ελικόπτερο

Freepen.gr - Δύο από τους τέσσερις δημοσιογράφους που συνελήφθησαν την Παρασκευή αφού ανέφεραν την είδηση του βασανισμού των δύο Κούρδων χωρικών που φέρεται ότι ρίχτηκαν από στρατιωτικό ελικόπτερο, έχουν υποστεί κακομεταχείριση στη φυλακή, δήλωσε ο δικηγόρος τους στο πρακτορείο ειδήσεων Μεσοποταμία (ΜΑ) τη Δευτέρα και μεταφέρει το turkishminute.com.

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι Şehriban Abi και Nazan Sala από το Jinnews αντιμετώπισαν κακομεταχείριση από αξιωματούχους στη φυλακή τύπου T στο Βαν, αφού συνελήφθησαν την Παρασκευή μαζί με τον Adnan Bilen και τον Cemil Uğur από το MA.

Οι τέσσερις κρατήθηκαν στις 6 Οκτωβρίου στις επιδρομές με την αυγή στις κατοικίες τους στην ανατολική επαρχία του Βαν, αφού επανειλημμένα είχαν αναφερθεί στο παραπάνω περιστατικό όπου μάλιστα ο ένας εκ των δύο χωρικών κατέληξε.

Ο Ekin Yeter, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις Abi και Sala, είπε στο MA ότι οι δύο γυναίκες δημοσιογράφοι τέθηκαν σε ένα κελί σε ένα μπλοκ που προορίζεται για τους άνδρες κρατούμενους κατά την άφιξή τους στη φυλακή την Παρασκευή.

Ανάγκασαν την Abi να βγάλει το πουλόβερ της δήθεν επειδή το χρώμα δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της φυλακής, αναγκάζοντάς την να περάσει τη νύχτα στο κρύο κελί με δύο κουβέρτες.

Οι δύο δημοσιογράφοι έλαβαν φαγητό το Σάββατο μετά από επανειλημμένες αιτήσεις τους για αυτό, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος. Επιπλέον, δεν εφοδιάστηκαν με αντικείμενα όπως προϊόντα προσωπικής υγιεινής, νερό, μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα.

Μιλώντας στο ΜΑ, ο Barış Oflas, δικηγόρος και στέλεχος της Ένωσης Δικηγόρων για την ελευθερία (OHD), άφησε να εννοηθεί ότι η σύλληψη των τεσσάρων δημοσιογράφων δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΑΚΡ) προσπαθούσε να αποτρέψει την είδηση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων στην περιοχή της κουρδικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τον Oflas, οι τέσσερις δημοσιογράφοι ανακρίθηκαν για το περιεχόμενο των ειδήσεων που ανέφεραν και ρωτήθηκαν επίσης ποιος τους έδωσε εντολή να αναφέρουν το περιστατικό και πώς πλήρωσαν τα έξοδα ταξιδιού τους ενώ εργάζονταν.

Ο Bilen και ο Uğur κρατούνται στη φυλακή υψηλής ασφαλείας του Βαν, ενώ η Abi και η Sala βρίσκονται στη φυλακή τύπου T στην ίδια πόλη.

Μετά τη μαρτυρία τους στον Εισαγγελέα, οι Şükran Erdem και Fehim Çetiner, διανομείς της εφημερίδας Yeni Yaşam, απελευθερώθηκαν την Παρασκευή υπό δικαστική εποπτεία και απαγόρευση ταξιδιού εν αναμονή της δίκης.

Η Διεθνής Ομοσπονδία δημοσιογράφων (IFJ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δημοσιογράφων (EFJ) είχαν ζητήσει την άμεση απελευθέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη, πριν από την επίσημη σύλληψή τους.

"Η δημοσιογραφική δουλειά είναι απαραίτητη για την αποκάλυψη κρατικών καταχρήσεων που διαφορετικά παραμένουν κρυμμένες στο κοινό και, ως εκ τούτου, παραμένουν ατιμώρητες. Αυτές οι συλλήψεις είναι μια άλλη σκανδαλώδης απόδειξη ότι οι τουρκικές αρχές δεν ανέχονται την ελευθερία του τύπου. Ο Adnan Bilen, ο Cemil Uğur, η Şehriban Abi και η Nazan Sala πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως", δήλωσε τότε ο Γενικός Γραμματέας της IFJ, Anthony Bellanger.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας τύπου 2020, η Τουρκία κατατάσσεται 154η μεταξύ 180 χωρών. Ο δείκτης δημοσιεύεται από τους δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), μια διεθνή ομάδα δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης με έδρα το Παρίσι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail