Ο Ερντογάν υποβαθμίζει τη συμφωνία της Λιβύης που προβλέπουν την έξοδο της Τουρκίας

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώρες μετά την ανακοίνωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη ότι η στρατιωτική επιτροπή 5 + 5 είχε καταλήξει σε συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, περιλάμβαναν συγκαλυμμένη απειλή για συνέχιση των μαχών.

Παρουσίαση Freepen.gr

Η Αγκυρα είναι προφανώς δυσαρεστημένη από τη συμφωνία, καθώς ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της συμφωνίας είναι η απέλαση όλων των μισθοφόρων από τη χώρα, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της ρωσικής και τουρκικής παρουσίας και επιρροής στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ελλιπή σε αξιοπιστία και ανέφερε ότι ο χρόνος θα δείξει την αξιοπιστία της. Οι δηλώσεις του ήρθαν ως απάντηση σε ερωτήσεις από τον τύπο καθώς έβγαινε από τζαμί μετά την εκτέλεση προσευχών της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η υπογραφή συμφωνίας για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη δεν είναι αξιόπιστη. Εξήγησε ότι επιτεύχθηκε σε επίπεδο δύο αντιπροσώπων, ο ένας που εκπροσωπεί τον Khalifa Haftar, αρχιστράτηγο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) και ο άλλος στρατιωτικός διοικητής από τη Misrata που εκπροσωπεί την Κυβέρνηση Εθνικής συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj.

Επεσήμανε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη "δεν αποτελεί συμφωνία στο υψηλότερο επίπεδο και οι ημέρες θα δείξουν την έκταση της σταθερότητάς της".

"Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση κατάπαυσης του πυρός θα γίνει σεβαστή", πρόσθεσε.

Σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία συναίνεσης αναφορικά με την απόσυρση μισθοφόρων από τη Λιβύη, ο Ερντογάν είπε: "δεν γνωρίζουμε την εγκυρότητα (της απόφασης) να αποσυρθούν οι μισθοφόροι από εκεί μέσα σε τρεις μήνες".

Οι παρατηρητές δεν εξεπλάγησαν από τις δηλώσεις του Ερντογάν, καθώς οι Λίβυοι στρατιωτικοί ηγέτες κοντά στην Άγκυρα είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί με την επανάληψη της μάχης μετά που ο Υπουργός Άμυνας Salah al-Din al-Nimroush έστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις σε ορισμένες πόλεις της δυτικής περιφέρειας, κατηγορώντας τον LNA ότι σχεδιάζει επιθέσεις σε αυτές τις πόλεις, μία κατηγορία που αρνήθηκε ο εκπρόσωπός του.

Πριν από αυτό, οι πολιτοφυλακές της Misrata που συνδέονταν με την κυβέρνηση της Εθνικής συμφωνίας είχαν πραγματοποιήσει στρατιωτικούς ελιγμούς κοντά στη Sirte. Οι ελιγμοί αυτοί θεωρήθηκαν ένα τουρκικό μήνυμα προς την Ουάσιγκτον και την αποστολή του ΟΗΕ ότι κάθε προσπάθεια περιθωριοποίησης της Τουρκίας και των πολιτοφυλακών θα αντιμετωπιστεί με την επανάληψη του πολέμου και με τον τρόπο αυτό θα ματαιωθούν οι προσπάθειες διευθέτησης υπό την ηγεσία του αναπληρωτή επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ.

Η συνεχιζόμενη τουρκική κλιμάκωση αντικατοπτρίζει την άρνηση της Άγκυρας να αποδεχθεί την ιδέα του τερματισμού του ρόλου της στη Λιβύη, γεγονός που ανησυχεί πολλές από τις χώρες που εμπλέκονται στο θέμα, ιδιαίτερα την Αίγυπτο, την Αλγερία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Πολλοί είχαν συνδέσει την τουρκική επίμονη καταπάτηση στη Λιβύη με το πράσινο φως των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει η Αγκυρα τη ρωσική επιρροή εκεί. Η Τουρκία, ωστόσο, ερμήνευσε το θέμα ως ότι ήταν σε θέση να αποφασίσει για την πορεία των γεγονότων στη Δυτική Λιβύη. Αυτό εξηγεί την υποτίμηση του Ερντογάν για τη σημασία του κόμματος που εκπροσωπεί η GNA, που είναι επίσης διχασμένη. Σύμφωνα με αναλυτές, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας στη Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή (5 + 5) είναι στην πραγματικότητα πιστοί στον Πρωθυπουργό Σαράζ και όχι οπαδοί του υπουργού Εσωτερικών Φάτι Μπασάγκα, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο Μπασάγκα προτίμησε να μην σχολιάσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη, ενώ ο Σαράζ τη χαιρέτισε.

Την Παρασκευή, ο Σαράζ δήλωσε ότι οι δύο αντιπροσωπείες της κοινής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λιβύης κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός "η οποία ανοίγει το δρόμο για την επιτυχία των υπόλοιπων διαδρομών διαλόγου".

Πρόσθεσε ότι "η μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εμποδίζει οποιαδήποτε περαιτέρω χύσιμο αίματος και ανακουφίζει τα βάσανα των πολιτών ενώ ανοίγει το δρόμο για την επιτυχία άλλων οικονομικών και πολιτικών διαδρομών διαλόγου".

Οι αναλυτές, ωστόσο, πιστεύουν ότι η πιθανότητα ενός νέου ξεσπάσματος συγκρούσεων στη Λιβύη δεν είναι απομακρυσμένη, ειδικά υπό το πρίσμα της επιμονής των Ηνωμένων Πολιτειών να μην αναγνωρίσουν κανένα ρωσικό ρόλο στη χώρα. Οι φόβοι αυτοί αντικατοπτρίζονται σε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres.

"Απευθύνω έκκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις περιφερειακές δυνάμεις να σεβαστούν τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και να διασφαλίσουν την εφαρμογή της χωρίς καθυστέρηση", δήλωσε ο Γκουτέρες που ζήτησε επίσης την πλήρη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη από τα Ηνωμένα Έθνη.

Παρά την ανακοίνωση της προσωρινής εκεχειρίας από τον περασμένο Αύγουστο, η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει όπλα στη Λιβύη, κάτι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών—που κατηγορείται ότι ενθαρρύνει την Τουρκία να παρέμβει στη χώρα στην πρώτη θέση— να αποτρέψει την Άγκυρα και να την αναγκάσει να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε μεταγενέστερες συμφωνίες που μπορεί να περιλαμβάνουν την ακύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της GNA και της Τουρκίας, ειδικά υπό το φως της κλιμάκωσης των τοπικών και Ευρωπαϊκών αντιδράσεων που χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία.

Αναμένεται ότι οι πολιτικές συνομιλίες του δια-Λιβυκού διαλόγου θα ξεκινήσουν στις 9 Νοεμβρίου στα προάστια της πρωτεύουσας της Τυνησίας. Οι συνομιλίες αυτές αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία νέας εκτελεστικής αρχής στη Λιβύη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη την Παρασκευή και ζήτησε την εφαρμογή της και την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

"Η μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι απαραίτητη για την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πίτερ Στάνο σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι "είναι επίσης πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία”.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη δήλωσε ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν σε πλήρη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε διάφορα μέρη της χώρας και ότι θα τεθεί σε ισχύ αμέσως.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι δύο πλευρές θα σχηματίσουν μια κοινή στρατιωτική επιτροπή για να λειτουργήσουν σε μια αίθουσα επιχειρήσεων που οδηγεί μια περιορισμένη δύναμη απλού προσωπικού.

Η αποστολή της θα είναι να απαριθμήσει και να ταξινομήσει όλες τις ένοπλες ομάδες στη Λιβύη, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, και να εργαστεί για το αν και πώς θα ενσωματώσει τους μαχητές τους σε κρατικούς θεσμούς.

Μια νέα αίθουσα κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων θα επιφορτιστεί με την εξασφάλιση των περιοχών από τις οποίες θα αποσυρθούν οι δυνάμεις και των δύο πλευρών. Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μηχανισμού για την παρακολούθηση της εκεχειρίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail