Δέκα σημεία δημοσκόπησης για να ανησυχεί ιδιαίτερα ο Κυριάκος κι ένα για να ηρεμήσει

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN χτυπά πολλά και ενδιαφέροντα καμπανάκια στην κυβέρνηση ενώ φανερώνει πως ο αντίστροφος χρόνος έχει ήδη ξεκινήσει. Η παράμετρος που μας λείπει, είναι ο αριθμός από τον οποίο αρχίσαμε να μετράμε ανάποδα.

Του Στρατή Μαζίδη

Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου δε λένε απαραιτήτως πολλά. Απεναντίας τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μολονότι στο ξεκίνημα της δεύτερης χρονιάς, ήδη εμφανίζει σημεία σοβαρής κόπωσης.

Στην πρόθεση ψήφου βλέπουμε ότι η ΝΔ έχει μπει σε μια αρνητική τροχιά μετά από μια σταθερή άνοδο τον πρώτο καιρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην πείθει κανέναν.


Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης διολισθαίνει σταθερά, ο Αλέξης Τσίπρας κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα ενώ ο προσφιλής μας "Κανένας" επανακάμπτει δυναμικά.


Στο δείκτη αισιοδοξίας καταγράφονται αντίθετες πορείες. Ενώ οι απαισιόδοξοι με τους αισιόδοξους ήταν σχεδόν μοιρασμένοι, η ψαλίδα ανάμεσά τους ανοίγει όλο και περισσότερο.


Στη βαθμολογία της κυβέρνησης ένα 49% δεν είναι ευχαριστημένο, με το 32% να την αφήνει στην ίδια τάξη. Ένα 40% της βάζει ένα μέτριο έως καλό βαθμό και μόλις το 7% της δίνει άριστα. Ο μ.ο. βρίσκεται στο 5,4 υποχωρώντας μισή μονάδα από την προηγοήμενη μέτρηση.


Στην πανδημία επιβεβαίωνεται αυτό που τονίζουμε εδώ και εβδομάδες. Η "σωτηριολογική - τρομολαγνική" και αντι-οικονομική διαχείριση επιστρέφει μπούμερανγκ κατά της κυβέρνησης. Τα προβλήματα του lockdown τώρα αρχίζουν να...δίνουν καρπούς. Η μεταστροφή της κοινής γνώμης απεικονίζεται χαρακτηριστικά, κάτι που ίσως ενταθεί μετά τα νέα ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.


Σε Παιδεία, ΜΜΜ και Υγεία η πλειοψηφία δε δηλώνει ευχαριστημένη από τις κυβερνητικές επιλογές στο θέμα της πανδημίας.


Στο Σκοπιανό μόλις ένα 23% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση ενώ το 55% το δηλώνει ξεκάθαρα. Η Μακεδονία δεν αποτελεί πλέον, όχι προνομιακό πεδίο, αλλά ούτε καν περιοχή όπου το κυβερνόν κόμμα διατηρεί έστω το πλεονέκτημα λόγω θέσεων.


Στα ελληνοτουρκικά η εικόνα δείχνει μοιρασμένη. Ωστόσο αυτές οι ερωτήσεις θα έχει ενδιαφέρον αν γίνουν κάποια στιγμή μόνο στις ακριτικές περιοχές της χώρας. Ούτε όμως σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση κερδίζει την πλειοψηφία.


Το γεγονός ότι ένα 67% βλέπει οικονομικές δυσκολίες για να ανταπεξέλθει το χειμώνα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, καθώς οι νεοέλληνες ψηφίζουν αφού πρώτα βάλουν το χέρι στην τσέπη.


Για ακόμη μια φορά ο "Κανένας" έρχεται να διεκδικήσει τα πρωτεία.

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τον πρωθυπουργό μετά τα παραπάνω να ηρεμήσει έστω για λίγο; Η ανυπαρξία αντιπάλου δέους. Αυτό όμως απλά του προσφέρει μια κάποια παράταση και δεν προσθέτει λάδι στο κυβερνητικό καντήλι.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.