Δέκα σημεία δημοσκόπησης για να ανησυχεί ιδιαίτερα ο Κυριάκος κι ένα για να ηρεμήσει

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN χτυπά πολλά και ενδιαφέροντα καμπανάκια στην κυβέρνηση ενώ φανερώνει πως ο αντίστροφος χρόνος έχει ήδη ξεκινήσει. Η παράμετρος που μας λείπει, είναι ο αριθμός από τον οποίο αρχίσαμε να μετράμε ανάποδα.

Του Στρατή Μαζίδη

Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου δε λένε απαραιτήτως πολλά. Απεναντίας τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μολονότι στο ξεκίνημα της δεύτερης χρονιάς, ήδη εμφανίζει σημεία σοβαρής κόπωσης.

Στην πρόθεση ψήφου βλέπουμε ότι η ΝΔ έχει μπει σε μια αρνητική τροχιά μετά από μια σταθερή άνοδο τον πρώτο καιρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην πείθει κανέναν.


Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης διολισθαίνει σταθερά, ο Αλέξης Τσίπρας κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα ενώ ο προσφιλής μας "Κανένας" επανακάμπτει δυναμικά.


Στο δείκτη αισιοδοξίας καταγράφονται αντίθετες πορείες. Ενώ οι απαισιόδοξοι με τους αισιόδοξους ήταν σχεδόν μοιρασμένοι, η ψαλίδα ανάμεσά τους ανοίγει όλο και περισσότερο.


Στη βαθμολογία της κυβέρνησης ένα 49% δεν είναι ευχαριστημένο, με το 32% να την αφήνει στην ίδια τάξη. Ένα 40% της βάζει ένα μέτριο έως καλό βαθμό και μόλις το 7% της δίνει άριστα. Ο μ.ο. βρίσκεται στο 5,4 υποχωρώντας μισή μονάδα από την προηγοήμενη μέτρηση.


Στην πανδημία επιβεβαίωνεται αυτό που τονίζουμε εδώ και εβδομάδες. Η "σωτηριολογική - τρομολαγνική" και αντι-οικονομική διαχείριση επιστρέφει μπούμερανγκ κατά της κυβέρνησης. Τα προβλήματα του lockdown τώρα αρχίζουν να...δίνουν καρπούς. Η μεταστροφή της κοινής γνώμης απεικονίζεται χαρακτηριστικά, κάτι που ίσως ενταθεί μετά τα νέα ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.


Σε Παιδεία, ΜΜΜ και Υγεία η πλειοψηφία δε δηλώνει ευχαριστημένη από τις κυβερνητικές επιλογές στο θέμα της πανδημίας.


Στο Σκοπιανό μόλις ένα 23% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση ενώ το 55% το δηλώνει ξεκάθαρα. Η Μακεδονία δεν αποτελεί πλέον, όχι προνομιακό πεδίο, αλλά ούτε καν περιοχή όπου το κυβερνόν κόμμα διατηρεί έστω το πλεονέκτημα λόγω θέσεων.


Στα ελληνοτουρκικά η εικόνα δείχνει μοιρασμένη. Ωστόσο αυτές οι ερωτήσεις θα έχει ενδιαφέρον αν γίνουν κάποια στιγμή μόνο στις ακριτικές περιοχές της χώρας. Ούτε όμως σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση κερδίζει την πλειοψηφία.


Το γεγονός ότι ένα 67% βλέπει οικονομικές δυσκολίες για να ανταπεξέλθει το χειμώνα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, καθώς οι νεοέλληνες ψηφίζουν αφού πρώτα βάλουν το χέρι στην τσέπη.


Για ακόμη μια φορά ο "Κανένας" έρχεται να διεκδικήσει τα πρωτεία.

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τον πρωθυπουργό μετά τα παραπάνω να ηρεμήσει έστω για λίγο; Η ανυπαρξία αντιπάλου δέους. Αυτό όμως απλά του προσφέρει μια κάποια παράταση και δεν προσθέτει λάδι στο κυβερνητικό καντήλι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail