Το νέο γιγαντιαίο παγοθραυστικό της Ρωσίας έπλευσε κατευθείαν στο Βόρειο Πόλο

Freepen.gr - Το Arktika έφτασε στο Βόρειο Πόλο στις 3 Οκτωβρίου στις 18:00 Ώρα Μόσχας, ενημερώνει το Τμήμα Επικοινωνίας του Atomflot. Το παγοθραυστικό μήκους 173 μέτρων είναι το πρώτο σε μια σειρά πέντε από το έργο 22220, τα πιο ισχυρά μη πολεμικά πλοία που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Τροφοδοτείται από δύο υδρόψυκτους αντιδραστήρες RITM-200, ο καθένας με θερμική ισχύ 175 MWt, η ισχύς πρόωσης είναι 60 MW ή περίπου 80.000 ιπποδύναμη.

Πλέοντας από το ναυπηγείο της Βαλτικής στην Αγία Πετρούπολη στις 22 Σεπτεμβρίου, το Arktika έπλευσε βόρεια κατά μήκος της ακτής της Νορβηγίας, πέρα από τη θάλασσα του Μπάρεντς μεταξύ της Σβάλμπαρντ και της Γης Franz Josef, πριν κατευθυνθεί στον Αρκτικό Ωκεανό, σημειώνει ο Τόμας Νίλσεν για το thebarentsobserver.com.

Meeting a polar bear in the Arctic Ocean. Photo: Andrey Yakovlev /  Atomflot

Μετά από ένα ρεκόρ ζεστού θέρους στο Σβάλμπαρντ και τη Βόρεια Σιβηρία, η άκρη του πάγου βρίσκεται σήμερα στους 85 βαθμούς Βόρεια. Ποτέ πριν δεν έχει θεαθεί ανοιχτό νερό τόσο βόρεια στα ευρωπαϊκά και ασιατικά μέρη του Αρκτικού Ωκεανού.

Σε αναζήτηση σοβαρού θαλάσσιου πάγου για να δοκιμάσει τις δυνατότητές του, το Arktika και το πλήρωμά του συνέχισαν βόρεια από την άκρη του πάγου και κατέπλευσαν κατευθείαν στην κορυφή του κόσμου.

Στο δρόμο προς τον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο, το μέγιστο πάχος πάγου έφτασε τα τρία μέτρα, σύμφωνα με την Atomflot.

"Σε συνθήκες πάγου, το σκάφος επιβεβαίωσε τα χαρακτηριστικά της κλάσης του", δήλωσε ο Oleg Shhchapin, καπετάνιος στη γέφυρα της ομάδας ανάθεσης για το παγοθραυστικό.

"Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής λειτούργησε άψογα", πρόσθεσε.

Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμαστικών δρομολογίων στον πάγο, το Arktika θα πλεύσει στο homeport στο Μουρμάνσκ, όπου εδρεύει ο στόλος των παγοθραυστικών πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας. Η άφιξη αναμένεται για αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail