Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης

Ε, ναι, αποχώρησε το Γιαβούζ, βαράτε τες καμπάνες. Αυτό δεν ζητούσαμε; Το Μπαρμπαρός δεν έφυγε, όμως. Ναι, αλλά το Μπαρμπαρός είναι εδώ από το 2014, σχεδόν μονιμοποιήθηκε, έγινε τετελεσμένο. Μην πω κιόλας ότι το αποδεχτήκαμε από τη στιγμή που ο Πρόεδρος αναίρεσε τις δικές του διακηρύξεις. Να το θυμίσω για να υπάρχει και μια αντιστοιχία με τα σημερινά. «Ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή μου στον προκαθορισμένο διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος». Το έλεγε στις 5/1/2015 για την παραβίαση που έκανε το Μπαρμπαρός. 

Από: philenews.com - ΑΡΙΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Το έλεγε και δημοσίως αλλά και σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι τον ξεγέλασαν και ανέφερε ως παράδειγμα ότι πήγε πρέσβης «μεγάλης δύναμης» και του είπε «ότι η Τουρκία επρόκειτο να άρει το εμπάργκο ελλιμενισμού σκαφών που έφεραν την κυπριακή σημαία. Και αντί τούτου, μετά από πέντε μέρες εξεδόθη η NAVTEX» (Mega, 15/1/2015). Επέμενε, όμως, ότι «δεν πρόκειται να υποκύψω κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και να συρθώ σε συνομιλίες κάτω από απειλές ή εκβιασμούς». Τελικά, υπέκυψε. Και το αποτέλεσμα ήταν το φιάσκο του Κραν Μοντάνα και η περαιτέρω εδραίωση των τουρκικών τετελεσμένων.

Αυτά για να μην ξεχνάμε όσα προηγήθηκαν. Διότι αν επαναληφθούν, έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης, όπως λέει και το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Από τότε που ξεγέλασαν τον Πρόεδρο ότι η Τουρκία επρόκειτο να άρει το εμπάργκο ελλιμενισμού σκαφών που έφεραν την κυπριακή σημαία φτάσαμε στην προχτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα προωθηθεί η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία χωρίς να υπάρχει πουθενά ούτε τυπική αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το εμπάργκο ελλιμενισμού παραμένει, το Μπαρμπαρός παραμένει και το Γιαβούζ πάει κι έρχεται. Διότι, χάνουμε την ουσία. Που δεν είναι αν θα επιστρέψουν τα τουρκικά πλοία στα λιμάνια τους ώστε να δοθεί η εντύπωση ενός θετικού βήματος. Φυσικά και χρειάζεται το θετικό βήμα, φυσικά και είναι  «ευπρόσδεκτο βήμα», όπως το χαρακτήρισε και η Κομισιόν, αλλά ας μην κάνουμε συνέχεια τα κορόιδα και να συμμετέχουμε στα παιχνίδια του Ερντογάν ως εθελοτυφλούντες. Η ουσία είναι να αποτραπεί συνολικά η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, να δεχθεί ότι η ειρηνική προσέγγιση μπορεί να της προσφέρει οφέλη ενώ η στρατιωτική, η ιμπεριαλιστική, η φασιστική προσέγγιση μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και κανένα όφελος. Για κανέναν. Κι αυτό το μήνυμα μόνο μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και των συμμαχιών μας στην γειτονιά μπορεί να φτάσει στην Άγκυρα. Παρά την προχτεσινή απογοήτευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτή είναι η μόνη πολιτική στην οποία οφείλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε. Άλλο δρόμο δεν έχουμε. 

Το Γιαβούζ είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει. Το Μπαρμπαρός κι αν αποχωρήσει θα επανέλθει. Ακόμα κι αν η αποχώρηση είναι στιγμιαίο «θετικό βήμα» το οποίο ζήτησε η Μέρκελ για να δικαιολογήσει την κάλυψη που πρόσφερε στον Ερντογάν εντός ΕΕ. Η Άγκυρα θα συνεχίσει να μας πιέζει μέχρι να δεχθούμε τους όρους της, όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά κυρίως για το φυσικό αέριο. Κι αν αποχώρησε το Γιαβούζ, αλλά δεν αλλάζει τίποτε στην πολιτική της, ούτε στην ΑΟΖ, ούτε στο έδαφος, ούτε στην Αμμόχωστο, ούτε στη λογική της διχοτόμησης ή του προτεκτοράτου, ούτε καν ανέχεται να εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους ο Ακιντζί που μιλά για ΔΔΟ όταν η ίδια μιλά για δυο κράτη, πρέπει να θυμηθεί ο Πρόεδρος αυτό που ο ίδιος έλεγε το 2015. Ότι «μας ζητούν να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου κατά προτεραιότητα να συζητηθεί η συναπόφαση συνεκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου». Διότι, δεν άλλαξε τίποτε από τότε. Αυτό του ζητούν και σήμερα. Τόσο με την πενταμερή διάσκεψη του Γκουντέρες, όσο και με την πολυμερή του Σαρλ Μισέλ για την Ανατολική Μεσόγειο. Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης... Και θα είναι πραγματικά η εσχάτη.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.