«Οι ΗΠΑ να υποβαθμίσουν τις σχέσεις με την Τουρκία και να πάρουν τα πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ»

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να "απομακρυνθούν ενεργά" από τη σχέση τους με την Τουρκία, ειδικά σε θέματα ασφάλειας, δήλωσε το κέντρο Αμερικανικής προόδου (Center for American Progress - CAP), ένα μη κομματικό αμερικανικό think-tank.

Η CAP δήλωσε ότι έχει ετοιμάσει ένα φιλόδοξο σχέδιο 100 ημερών για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η επόμενη αμερικανική διοίκηση θα μπορούσε να αρχίσει να αντιστρέφει πολλές από τις "επιζήμιες πολιτικές των τελευταίων τεσσάρων ετών".

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να υποβαθμίσει τους δεσμούς με την Τουρκία, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάραξε μια δυναμική, πιο ανεξάρτητη πορεία για τη χώρα του, εμβαθύνοντας τις σχέσεις με το Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία, ανέφερε η CAP σε έκθεση 95 σελίδων με τίτλο "επαναβαθμονόμηση των παγκόσμιων σχέσεων των ΗΠΑ".

"Η επόμενη διοίκηση πρέπει να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και να προσαρμοστεί", ανέφερε η ομάδα προβληματισμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εργαστούν για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Τουρκία, ανέφερε, επικαλούμενη "το βάθος της διαφθοράς και της απολυταρχίας" στη χώρα.

"Ως πρώτο βήμα, Η επόμενη διοίκηση θα πρέπει να εργαστεί για να απομακρύνει ήσυχα όλα τα πυρηνικά όπλα από την αεροπορική βάση Incirlik", σημειώνει η CAP.

Οι εικασίες μεταξύ αναλυτών για το μέλλον του Ινσιρλίκ, το οποίο φιλοξενεί πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ περίπου 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, έχουν ενταθεί μετά από μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας πέρυσι.

Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να επανεξετάσει σειρά θεμάτων σχετικά με την ασφάλεια, τις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία,υπογραμμίζει η μελέτη.

"Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία μιας πιο ρεαλιστικής και επικαιροποιημένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση μιας πιο δυναμικής Τουρκίας η οποία είναι πρόθυμη να αναλάβει μονομερή δράση και να αψηφήσει τους κανόνες της Συμμαχίας", ανέφερε.

Η πρόσφατη εξωτερική πολιτική του Ερντογάν προκάλεσε Αμερικανούς αξιωματούχους να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για να αποσυρθούν από το Incirlik, είχαν δηλώσει ανώτερος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και Αμερικανοί αναλυτές στο Washington Examiner το Σεπτέμβριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail