Όταν το καράβι χάνει τη ρότα του και πλέει σε περιορισμένα νερά: Τα 3+7 βήματα που πρέπει να κάνουμε

Όπως θα έχετε διαπιστώσει όσοι παρακολουθείτε την σελίδα μου, και όπως τοποθετούμαι στις συνεντεύξεις, όλες οι αναλύσεις περιέχουν εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, εκτίμηση του τι μπορεί να ακολουθήσει και προτάσεις διαχείρισης αφενός της παρούσης κατάστασης αλλά και επί ενεργειών για αποφυγή πιθανών μελλοντικών δυσμενών εξελίξεων.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΕ Η ΡΟΤΑ

Η σημερινή κατάσταση που έχει αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν επιβαρύνθηκε ξαφνικά λόγω της επιθετικής Τουρκίας μόνο και του απρόβλεπτου χαρακτήρα του Ερντογάν. Προέκυψε γιατί κι εμείς επί πολλά χρόνια αλλά και σήμερα, δεν κάναμε τα σωστά πράγματα, την ώρα που έπρεπε.

Και κάθε φορά, μετά από κάθε ανεπαρκή διαχείριση και αδυναμία πρόβλεψης και πρόληψης, βρισκόμαστε όλο και σε δυσκολότερη θέση.

Σε κάθε τέτοιο σημείο, το βασανιστικό ερώτημα που τίθεται είναι:
«και τώρα τι κάνουμε».

Μα έπρεπε να είχαμε διαχειριστεί την κατάσταση αλλιώς, να είχαμε προβλέψει που θα καταλήξουμε και να δράσουμε προληπτικά και με προοπτική και δεν το κάναμε, παρά τις προειδοποιήσεις, παρά τις συγκεκριμένες προτάσεις. 

«Καλά», απαντούν κάποιοι κομματικοί ταγοί, «δεν το κάναμε, δεν μας υποστήριξαν όπως θα έπρεπε (αν και τότε διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για τον θρίαμβο που επιτελέσθηκε τότε) τώρα όμως ποια είναι η πρόταση σας;».

Προσέξτε, δεν λένε, "κάναμε λάθος και αλλάζουμε πολιτική", αλλά μέμφονται όλους τους άλλους που δεν προτείνουν πορεία που θα μας οδηγήσει σε ασφαλή νερά, λύση που θα επιφέρει δια μαγείας και στατικά στο χρόνο ΤΩΡΑ, οριστική λύση. 

Και επειδή τέτοιες προτάσεις, οριστικής επίλυσης μεμιάς των προβλημάτων, σε ένα κακοφορμισμένο περιβάλλον (όπως το έχουν διαμορφώσει οι ανεπαρκείς επιλογές) δεν μπορούν να υπάρξουν, τότε η καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση καλώς χειρίζεται με τον τρόπο που χειρίζεται τα ζητήματα αφού τέτοια λύση δεν υπάρχει. (έχω αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο το backfire effect που τους κατατρύχει). 

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα.
Το καράβι πάει να καθήσει, είναι ανάμεσα σε ξέρες, αβαθή και βράχια, δεν μπορεί ούτε να στρίψει και ο καπετάνιος δεν αντιλαμβάνεται τα όσα λάθη έχει κάνει, αλλά περιμένει να του λύσουν άλλοι το πρόβλημα και τους κατηγορεί όλους γιατί δεν μπορούν να βγάλουν το καράβι από τις ξέρες που ο ίδιος το οδήγησε.

Ακόμη όμως και αν υπάρχουν περιθώρια για να σωθεί το καράβι, είναι έτοιμος ο καπετάνιος να τους ακούσει και να αλλάξει ρότα για να το σώσει; 

Η φοβάται, να αλλάξει τις επιλογές του και απορρίπτει όλες τις εναλλακτικές λύσεις προς την σωτηρία;
Παρ όλα αυτά, αναλαμβάνω την ευθύνη να προτείνω τις παρακάτω ενέργειες για να διαχειριστούμε την δύσκολη κατάσταση που έχουμε οδηγηθεί (και από δικά μας λάθη)!

ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

1. Άμεση υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με Γαλλία, που να περιέχει και ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που παραβιασθεί έδαφος κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας χώρας μέλους της ΕΕ στην Μεσόγειο (στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την άμυνα και την ασφάλεια όπως έχει διακηρυχθεί το 2016 και 2017 και της δυνατότητας διμερών και πολυμερών συμφωνιών των χωρών μελών της ΕΕ σύμφωνα με την PESCO)

2. Το ταχύτερο δυνατό προσφυγή με την Κύπρο και την Αίγυπτο στο ΔΔΧ ή του Αμβούργου για την οριοθέτηση των μεταξύ μας μη οριοθετημένων περιοχών της ΑΟΖ. 

3. Να αιτηθούμε να εξετασθεί η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην μεθαυριανή σύνοδο κορυφής και
ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 7 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΚΤΙΜΗΘΟΥΝ 

Εάν η Τουρκία παραβιάσει με σεισμογραφικές έρευνες την ζώνη 6-12 νμλ πέριξ Ελληνικών νησιών και τελικά δεν αποφασισθεί η επιβολή άμεσων κυρώσεων στην Τουρκία που να την πονέσουν ούτε υπάρξουν διεθνείς παρεμβάσεις που να την υποχρεώσουν να σταματήσει τις παραβιάσεις:

1. Να προβάλουμε VETO σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά την σχέση σύνδεσης ΕΕ και Τουρκίας. 

2. Να προχωρήσουμε άμεσα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμλ όπως έχουμε δηλώσει μέχρι και την Κρήτη.

3. Να δηλώσουμε με σαφήνεια και αξιοπιστία ότι σε περίπτωση που παραβιασθεί η ζώνη 6-12 νμλ του συμπλέγματος του Καστελλόριζου, θα επεκτείνουμε άμεσα τα χωρικά μας ύδατα στα 12 νμλ και στο Καστελλόριζο. 

4. Να εγκαθιδρύσουμε άμεσα συνορεύουσα ζώνη από τα 6 νμλ χωρικής θάλασσας και μέχρι τα 12 νμλ σε όλες τις Ελληνικές θάλασσες.

5. Να εγκαθιδρύσουμε ζώνη προστασίας αλιείας μέχρι τα 12 νμλ, σύμφωνα με τον κανονισμό 2371/2002 της ΕΕ και τον κανονισμό σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ 1380/2013.

6. Να χαράξουμε γραμμές βάσεως σε όλες τις Ελληνικές θάλασσες και να προετοιμασθούμε για επέκταση των χωρικών μας υδάτων σε συμφωνία με τον ΕΕΧ σε όλο το Αιγαίο.

7. Να επεξεργασθούμε και να χαράξουμε διαύλους διεθνούς ναυσιπλοΐας στις εισόδους και σε επιλεγμένα σημεία στο Αιγαίο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail