Τι απαντά ο Δένδιας στην ερώτηση του 1 εκ. αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο στην υφαλοκρηπίδα μας

Freepen.gr - Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο, Γιώργο Σιαδήμα. Ο τελευταίος μεταξύ άλλων τον ρώτησε: «Τι θα κάνετε αν η Τουρκία στείλει πλοίο-γεωτρύπανο στην υφαλοκρηπίδα μας; Έχετε αποκλείσει την εκδοχή της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων διά των όπλων;».

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Τουρκία έχει έμπρακτα αποφασίσει τη στρατιωτικοποίηση της διπλωματίας της και ασκεί την παρωχημένη πολιτική των κανονιοφόρων. Παράλληλα, παραβιάζει κατάφωρα κάθε κανόνα διεθνούς νομιμότητας και έννοιας ειρηνικής συνύπαρξης. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Δεν επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης και την πολεμική αναμέτρηση, αλλά παράλληλα, είναι δεδομένες τόσο η βούληση όσο και η ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία. Πρόκειται για συνταγματική υποχρέωση και όχι απλώς για επιλογή. 

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί και οι κατάλληλοι διπλωματικοί δίαυλοι προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα πράξει ό,τι απαιτηθεί για να προασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, επίσης έχω προβεί σε σειρά ενεργειών προς τους βασικούς μου συνομιλητές. 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα υπενθύμισα σε επιστολή μου προς τον Αμερικανό ομόλογό μου, κ. Πομπέο, τη δέσμευση της Ελλάδας και των ΗΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας για την αμοιβαία προστασία της ασφάλειας κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών. Παράλληλα, υπογράμμισα στον υψηλό εκπρόσωπο κ. Μπορέλ ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα της επίκλησης της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της Ε.Ε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail