«Πολύ δυνατό ποιοτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα με τα Rafale»

Freepen.gr - «Ο στόχος της Ελλάδας να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη και να αναβαθμίσει την υπάρχουσα αεροπορική της δύναμη θα μπορούσε να δώσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF) ένα πολύ δυνατό ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020» σημειώνει ο Paul Iddon στο Forbes αναφερόμενος στη διαφαινόμενη προμήθεια των γαλλικών μαχητικών Rafale.

Την ίδια ώρα σημειώνει ο Iddon η Ελλάδα χρησιμοποιεί ήδη τα γαλλικά Μirage 2000- 5, διαθέτει 150 F-16 έναντι 245 της Τουρκίας, ωστόσο τα 84 ελληνικά θα αναβαθμιστούν στην έκδοση Viper.

Στον αντίποδα η Τουρκία έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα του Joint Strike Fighter των F-35 λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400. Πιθανότατα δε θα λάβει τα αεροσκάφη εκτός εάν απομακρύνει όλο το σύστημα των S-400, κάτι μάλλον απίθανο. Επίσης όσον αφορά το πρόγραμμα των 5ης γενιάς αεροσκαφών TAI TF-X ούτε εκεί αναμένεται ιδιαίτερη πρόοδος ως το 2030 με πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα την εύρεση κινητήρα γιατο μαχητικό.

Ο Iddon εκτιμά πως η Τουρκία ίσως δυσκολευτεί και στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου πολεμικών αεροσκαφών της καθώς αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι το Κογκρέσο από το 2018 μυστικά έχει μπλοκάρει τις αμυντικές συμφωνίες με την Τουρκία στις οποίες συμπεριλαμβάνεται, συμφωνία με την Lockheed Martin, και ο εκσυγχρονισμός 35 παλιών αεροσκαφών Βlock 30 F- 16.

Δεδομένης και της ελληνικής διάθεσης για την υποστήριξη και των Mirage, ο Iddon μεταφέρει την άποψη που έχει εκφράσει ο Τούρκος δημοσιογράφος Haluk Özdalga, τονίζοντας ότι η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα, θα μετατρέψει το Αιγαίο σε μια "ελληνική λίμνη” και θα ανατρέψει τις ισορροπίες σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Μέση Ανατολή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail