Στη «φωλιά» των RAFALE οι Έλληνες πιλότοι: Σε σχηματισμούς μαζί με τους Γάλλους – Πότε έρχονται στην Τανάγρα

Από το περασμένο Σάββατο στην 118 Αεροπορική Βάση στο Mont De Marsan στη Νότια Γαλλία έχουν μετασταθμεύσει 4 μαχητικά F-16 Block 50 από την 347 Μοίρα «ΠΕΡΣΕΑΣ». Έλληνες ιπτάμενοι και τεχνικοί θα παραμείνουν στη Γαλλική βάση έως και τις 9 Οκτωβρίου όταν και θα ολοκληρωθεί η πολυεθνική άσκηση «VOLFA 2020».

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Για πρώτη φορά έπειτα από την ανακοίνωση απόκτησης 18 υπερσύγχρονων Γαλλικών μαχητικών RAFALE 4,5 γενιάς η Πολεμική μας Αεροπορία έχει τη ευκαιρία να αποκτήσει από κοντά πλήρη εικόνα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους το οποίο θα ενταχθεί τους επόμενους μήνες στο οπλοστάσιό της. Από το περασμένο Σάββατο στην 118 Αεροπορική Βάση στο Mont De Marsan στη Νότια Γαλλία έχουν μετασταθμεύσει 4 μαχητικά F-16 Block 50 από την 347 Μοίρα «ΠΕΡΣΕΑΣ». Έλληνες ιπτάμενοι και τεχνικοί θα παραμείνουν στη Γαλλική βάση έως και τις 9 Οκτωβρίου όταν και θα ολοκληρωθεί η πολυεθνική άσκηση «VOLFA 2020».

Οι Έλληνες αεροπόροι μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να επιχειρήσουν μαζί με μαχητικά Rafale τα οποία προορίζονται για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με πληροφορίες 8 από τα 12 μεταχειρισμένα Rafale τα οποία θα αποκτήσει η HAF θα προέρχονται από τις δυο Γαλλικές Πολεμικές Μοίρες οι οποίες έχουν ως έδρα την 118 Αεροπορική Βάση. Πρόκειται για την «Escadron de Chasse 3/30 Lorraine» και την «Escadron de Chasse 1/30 Cote D’ Argent».Xωρίς αμφιβολία η 118 Air Base χαρακτηρίζεται ως η «φωλιά» των Rafale. Κομβική αεροπορική βάση για τη Γαλλική Αεροπορία αφού εκεί εδρεύει και το κέντρο αεροπορικών δοκιμών.

Αμέσως έπειτα από την απαραίτητη εξοικείωση με τους χώρους της βάσης και τα briefing για τον σχεδιασμό της άσκησης και τις αποστολές οι Έλληνες αεροπόροι του «ΠΕΡΣΕΑ» ξεκίνησαν να πετούν σε μεικτούς σχηματισμούς μαζί με τους Γάλλους συναδέλφους τους και το μαχητικό το οποίο μέσα στο 2021 όπως προγραμματίζεται θα βρίσκεται στην Τανάγρα βαμμένο στα χρώματα της HAF. Οι Έλληνες ιπτάμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν στην πράξη ξεκάθαρη άποψη για το Rafale και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τα οποία το κάνουν ξεχωριστό ειδικά σε αποστολές κρούσης αλλά και σε αντιμετώπιση εχθρικών μαχητικών από μεγάλες αποστάσεις με τον πανίσχυρο «Meteor».

Ήδη το Γαλλικό μαχητικό έχει «κεντρίσει» τα βλέμματα των Έλλήνων ιπτάμενων αλλά και τεχνικών. Όπως είναι φυσικό στις συζητήσεις κυριαρχεί η απόκτηση μιας Μοίρας Rafale από την Πολεμική μας αεροπορία με τους Γάλλους να μιλούν με τα πλέον κολακευτικά λόγια για το αεροσκάφος. Εκτιμούν ότι οι άριστα εκπαιδευμένοι Έλληνες πιλότοι θα εκμεταλευτούν στο έπακρο την υπερσύγχρονη Γαλλική πολεμική πλατφόρμα αλλά και τα όπλα της όπως τους Scalp και τους Exocet ή τους Meteorκαι τους Mica.

Στην άσκηση εκτός από τα «γεράκια» της HAF λαμβάνουν μέρος συνολικά 40 μαχητικά από Γαλλία και Ισπανία ενώ εμπλέκονται 500 ιπτάμενοι και τεχνικό προσωπικό. Tα Ισπανικά F-18 θα επιχειρούν από τη βάση τους στο Ισπανικό έδαφος ενώ στην άσκηση οι Γάλλοι θα πετούν με RAFALE αλλά και MIRAGEαπό όλες σχεδόν τις Πολεμικές Μοίρες της L’ Armee de l’ Air. Με βασικό σύνθημα «Train as you fight» θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 20 διαφορετικά σενάρια μάχης ημέρα και νύχτα. Αφορούν αποστολές αναγνώρισης, αεροπορικής προστασίας και υποστήριξης όπως και αποστολές προσβολής σε επίγειους στόχους με διαφορετικά όπλα.

Με βασικό δόγμα το «Entry Force»,τη δυνατότητα της «πρώτης εισόδου» δηλαδή οι αεροπορικές δυνάμεις αλλά θα εκπαιδευτούν στα πρότυπα του ΝΑΤΟ με χρησιμοποίηση υπερσύγχρονων μαχητικών όπως Rafale, Mirage,F-18 και F-16 τα οποία διαθέτουν υψηλές δυνατότητες ειδικά σε αποστολές Δίωξης-Βομβαρδισμού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail