Ο πραγματικός λόγος που επιβλήθηκε το καθολικό lockdown στα τέλη Μαρτίου

Στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος του κορωνοϊού τον Απρίλιο, ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν διασωλημένα στα νοσοκομεία λόγω Covid-19 έφθασε τα 92, πριν αρχίσει να υποχωρεί σταθερά και πέσει τελικά στα τέλη Ιουνίου κάτω από τα 10. Την άνοιξη οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ που ήταν διαθέσιμες στη χώρα μας ανέρχονταν σε μόνο 557 όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Μητσοτάκης. 

Ο πραγματικός λόγος που επιβλήθηκε το καθολικό lockdown από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου δεν ήταν βέβαια αυτός που είχε επικαλεστεί ο Σωτήρης Τσιόδρας, ότι δηλαδή «έστω και μία ανθρώπινη ζωή να σωθεί, αξίζει τον κόπο και τις θυσίες το lockdown». Αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να καθιερώσουμε το lockdown σε μόνιμη βάση ανεξαρτήτως κορωνοϊού, και θα έπρεπε να καταργήσουμε και τα αυτοκίνητα αφού θα σώζονταν περίπου 800 άνθρωποι κάθε χρόνο στην Ελλάδα που σκοτώνονται σε τροχαία δυστυχήματα.

Το καθολικό lockdown επιβλήθηκε επειδή υπήρχε ο κίνδυνος να μην αντέξει το σύστημα υγείας τα μαζικά περιστατικά διασωληνώσεων, και να καταρρεύσει. Οι πολιτικοί μας που όχι μόνο δεν προνοούν ποτέ για τίποτα αλλά διορίζουν τους άσχετους κουμπάρους και τα φιλαράκια τους στις πιο νευραλγικές θέσεις -όπως έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που τοποθέτησε τον ανεκδιήγητο Παναγιώτη Αρκουμανέα ως επικεφαλής στον ΕΟΔΥ- ήξεραν πως δεν ήταν προετοιμασμένοι για να νοσηλεύσουν έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων στις ΜΕΘ από τον συνηθισμένο, και πιθανώς θα φθάναμε στο σημείο να έχουμε νεκρούς στα σπίτια και στους δρόμους και αυτό θα προκαλούσε γενικευμένη αγανάκτηση και θα κλόνιζε το πολιτικό σύστημα. Αντί λοιπόν να πουν ότι δεν έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντεπεξέλθουμε σε μια τέτοια κατάσταση, προτίμησαν την εύκολη λύση - να μας κλειδώσουν μέσα στα σπίτια μας δήθεν για το καλό μας. Ουσιαστικά επεδίωκαν απλώς να κερδίσουν χρόνο και να γλιτώσουν από την οργή του κόσμου.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Κικίλιας οι κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 930 (αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι υπάρχει και το αντίστοιχο αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να τις στελεχώσει όλες) αλλά από αυτές περίπου 280 είναι κατειλημμένες από περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό. Οι διασωληνωμένοι λόγω κορωνοϊού ανέρχονται σήμερα σε 69. Με τον ρυθμό που αυξάνονται καθημερινά, το πολύ σε 2 εβδομάδες θα έχουμε φτάσει ή και ξεπεράσει την κορυφή της άνοιξης. Εφόσον λοιπόν στις αρχές Οκτωβρίου θα έχουμε από κάθε άποψη μια πολύ χειρότερη κατάσταση λόγω κορωνοϊού από εκείνη που αντιμετωπίσαμε το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, τι θα κάνει η κυβέρνηση; Αν επιβάλει πάλι lockdown, έστω κι αν αυτό είναι τοπικό και περιορισμένης χρονικής διάρκειας αυτή τη φορά, θα αποτελειώσει την εθνική οικονομία η οποία οδεύει ήδη προς ετήσια ύφεση αρκετά άνω του 10%. Αν δεν επιβάλει lockdown θα πρέπει να παραδεχτεί ότι τα μέτρα που πήρε την άνοιξη ελήφθησαν καθαρά για πολιτικούς λόγους και όχι για να σωθούν ζωές όπως μας έλεγε τότε. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail